Gazdaság

Az S&P javította a magyar adósbesorolás kilátását

Az eddigi leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította Magyarország szuverén adóskockázati besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's. A hitelminősítő a költségvetési konszolidáció megkezdésével indokolta döntését, de továbra sem bízik az euró 2014 előtti bevezetésében.

Nem reagált a forint

A forint árfolyama érdemben nem reagált a bejelentésre: a hazai deviza csütörtök délutánra kis mértékben gyengült, miután 252,55/90 forintot ért egy euró a reggeli 252,20/30 után.

A világ legnagyobb hitelminősítője megerősítette a “BBB plusz” hosszú futamú, illetve az “A-2”-es rövid távú besorolást.


Az S&P június 15-én, a magyar kormány egyensúlyi csomagjának bejelentése után minősítette vissza az addigi elsőrendű “A mínusz”-ról a jelenlegi, közepes befektetői szintre a hosszú futamidejű magyar adósságállomány besorolását, ráadásul a rontott osztályzat besorolása negatív maradt.


A csütörtöki kilátásjavításhoz fűzött elemzés szerint ugyanakkor a negatív kilátás stabilra javítása tükrözi a haladást azoknak a jogszabályoknak és intézkedéseknek az életbe léptetésében, amelyek a gyorsan növekvő magyar államadósság-teher stabilizálásához szükségesek. A Standard & Poor’s szerint a “figyelemreméltó” konszolidációs menetrend végrehajtása iránt mutatott kormányzati elkötelezettség jó eséllyel biztosítja, hogy “legalább a következő két évben” teljesülnek a költségvetési célok.


A hitelminősítő most már azzal számol, hogy 2008-ra sikerül a GDP 4,8 százalékára leszorítani az államháztartási hiányt. Ennek révén a GDP-arányos államadósság 2008-ban 71 százalékon fog tetőzni, és azután ismét csökkenésnek indul, áll az S&P csütörtöki londoni közleményében. A cég ugyanakkor továbbra sem várja, hogy hazánk 2014 előtt csatlakozhat az eurózónához.


Indokolt és kényszerű lépés


Nem igazán meglepő, de mindenképpen pozitív az MTI által megkérdezett elemzők szerint a Standard and Poor,s hitelminősítő csütörtöki döntése. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a piac várhatóan pozitívan értékeli a hitelminősítő döntését, amely jelentősen csökkenti a leminősítés kockázatát. Különösen kedvezőnek nevezte az elemző, hogy a hitelminősítő hosszú távú, 2008-ra előretekintő prognózisa az államháztartás deficitjéről és az államadósságról egybeesik a kormány által várttal.


Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője ezzel szemben úgy vélte, hogy az S and P döntése mögött technikai ok is van: ha a hitelminősítő nem változtatott volna a kilátás besorolásán, az azt jelentette volna, hogy nem várja a jelenlegi 10 százalék körüli GDP arányos államháztartási hiány csökkenését, sőt a deficit növekedését sem zárja ki. Hozzátette: ennél kisebb lépést nem tudott tenni az S and P.


Lányi Bence hasonló, esetleg nagyobb lépést vár a Fitch hitelminősítőtől is, és nem zárta ki, hogy a Fitch pozitívra javítja a kilátásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik