Belföld

Leváltják Aba Botondot

Határozottan kezdett Demszky Gábor új helyettese: bemutatkozó sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy leváltják a BKV vezérigazgatóját.

Úgy tudjuk, az új vezérigazgatót már január elsején bemutatják, de egyelőre nem ismert, ki lesz az utód.


Hagyó Miklós, az új főpolgármester-helyettes (aki a Népszabadság egyik cikke szerint Leisztinger Tamás nagyvállalkozó jobbkeze) bemutatkozó sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megválnak a sok vihart átélt vezetőtől. A jelölt még nem ismert, először a fővárosi közgyűlés frakcióival, illetve a BKV szakszervezeteivel egyeztetnek a személyről. Az érdekképviseletek nemrég megrendült bizalmukról értesítették a főpolgármestert, és kijelentették, hogy Demszky kijelentései lejáratják a céget.


Valószínűleg még az idén kiderül, hogy ki lesz az utód, mivel a vezérigazgató személyéről a közgyűlésnek kell döntést hoznia jövő heti rendkívüli ülésén. Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője korábban úgy nyilatkozott: Aba Botond leváltása nem politikai ügy, és abban egyetértés van a két koalíciós párt között, nemrég pedig Demszky Gábor is bejelentette, hogy kezdeményezi a fejcserét. Hagyó Miklós, aki a városüzemeltetésért felelős helyettesként Vajda Pált váltja a pozícióban, pedig az MSZP politikusa.


Hagyó Miklós közölte: több cégnél jelenleg nincs napirenden a vezetőváltás. Hozzátette: azt szeretné, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő héten szerdán döntene az BKV új vezérigazgatójának személyéről, akinek nevét a frakciókkal kívánja először megosztani.


Az MTI kérdésére, hogy pályázat nélkül miként lehet a főváros legnagyobb cégénél egy ilyen gyors vezetőcserét megejteni, nem reagált. Mint azt az MTI már korábban megírta, a posztra Antal Attilát szánják, aki régebben a Főtaxit, majd a Nógrád Volánt irányította.


Megkeresésünkre Aba Botond egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik