Belföld

Lelőtt négy védett fenyőrigót egy olasz férfi, vacsorát akart főzni belőlük

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Védett fenyőrigókra vadászott egy hazánkban élő olasz férfi, mert – állítólagos olasz szokás szerint – vacsorát szeretett volna készíteni belőlük magának. Az Egri Járási Ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, természetkárosítás és lopás kísérlete miatt állítja bíróság elé.

A Heves Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfi tavaly október 31-én kora reggel kihajtott Ostoros külterületére a terepjárójával. Ide magával vitte az engedély nélkül tartott egylövetű vadászpuskáját a hozzá tartozó ötvenkilenc sörétes vadásztölténnyel együtt, valamint betett a kocsiba több kabátot és két hangszórót.

A férfi a falutól nem messze fekvő szőlőültetvény mellett állt meg, a madárdalt játszó hangszórókat kiakasztotta egy fára, a jármű ablakait pedig letakarta a kabátokkal, ő maga pedig elhelyezkedett a vezetőülésen, ahol lesből várta, hogy a madárkák feléje repüljenek. Ez meg is történt, így sikerült közülük hat lövéssel négyet is lelőnie.

Kapcsolódó
Vadászok irtották, majd kazánban égették el a védett madarakat
Többek között egy Magyarországon elvétve előforduló, kipusztulással fenyegetett barátkeselyűt is lelőttek.

A puska dörrenéseit meghallotta egy közelben tartózkodó hivatásos vadász, aki ráadásul azt is tapasztalta, hogy a zajra egy egész őzcsapat menekült ki rémülten a szőlők közül. Emiatt a helyszínre sietett, ahol tetten érte a vadorzót, majd kihívta a rendőrséget.

A fenyőrigó Magyarországon egy miniszteri rendelet értelmében védett állatnak minősül, az értéke egyedenként 25 ezer forint. Az ügyészség két év felfüggesztett börtönt kért a férfire azzal, hogy kötelezzék a közel negyedmillió forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik