Belföld

Még két tucat törvényről tárgyalna az MSZP

Két tucat törvényjavaslatot kíván megtárgyalni és elfogadni az MSZP-frakció az Országgyűlés tavaszi ülésszakán - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

A kormánypárti politikus a legfontosabb előterjesztések között a gyermekek védelméről szóló törvény, az esélyegyenlőségi jogszabályok, a földgáz biztonsági készletezéséről, a polgárőrségről szóló, az életüktől és szabadságuktól jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról és a címzett támogatásokról szóló törvény módosítását említette.

A gyermekek védelméről

A gyermekek védelméről szóló törvény módosításával a családok nemcsak tanévkezdéskor, szeptemberben kapnak gyermekenként egyszeri ötezer forintos támogatást, hanem decemberben is – mondta. Az ingyen tankönyvre, étkezésre való jogosultság összeghatára is emelkedik: a jogszabály elfogadásával azok a családok lesznek erre jogosultak, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbér 120 százalékát – tette hozzá.

Akadálymentesítés

Lendvai elmondta: még az idén biztosítani kell száz okmányiroda, valamint valamennyi megyei jogú város és budapesti kerület egy-egy általános és középiskolájának teljes akadálymentesítését. Módosul az akadálymentesítés fogalma is, így például a vakok számára is akadálymentessé kell tenni az épületeket. A frakcióvezető közölte, hogy megtárgyalják az életüktől és szabadságuktól jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló előterjesztést: azok nyújthatják be igényüket, akik korábban nem tudták igazolni deportálással, kényszermunkával okozott sérelmüket, mivel az iratok zárolva voltak.

Konvergenciaprogram, gázellátás

A kormány benyújtja az országgyűlésnek az új konvergenciaprogramot, és a javaslat tárgyalásával világossá válhat nemcsak a kormány, hanem a pártok szándéka is. Az önkormányzatok címzett támogatásáról szóló előterjesztés elfogadásával 72 fejlesztés indulhat el, 60 milliárd forint értékben – közölte.


Lendvai Ildikó elmondta: törvénymódosítással 2012 helyett már 2010-re felépülhet egy gáztározó, amely garantálná az energiaellátás biztonságát. Hozzáfűzte: egy másik javaslat az erőművek esetén is visszaállítaná a hatósági ár rendszerét. A polgárőrségről szóló törvény módosításáról azt mondta: a szervezet együttműködését biztosítaná a rendőrséggel, a katasztrófa- és a környezetvédelemmel, de lehetőség lesz költségvetési támogatásra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik