Belföld

Több települést veszélyeztet a belvíz Borsodban

Több településen házakat veszélyeztet a belvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az önkormányzat és a katasztrófavédelemi szakemberek közösen tisztítják az árkokat – közölte a Miskolc Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője.

Leskó György elmondta: Alsózsolca két utcájában kedd óta szivattyúzzák a vizet, ott 42 házat érint a belvízveszély. Hozzátette, a védekezés során kismértékű épület- és útkárok keletkeztek, a településen elöntött épület nincs, a pincékbe folyt csapadékot jelenleg is szivattyúzzák. Emellett a vízelvezető árkokat is meg kell tisztítani, hogy a víz gond nélkül lefolyhasson, illetve hogy az elöntött területről a szivattyúk átemeljék a csapadékot.

Beszámolt arról, hogy Nyékládházán az elolvadt hólé, a feltorlódott víz 12 lakóépületet veszélyeztetett; a településen a polgári védelem az érintett házakat homokzsákokkal veszi körbe, és szivattyúznak, illetve a csapadékvíz-elvezető árkok akadálymentesítésével, tisztításával és a víz elterelésével segítik a lakókat.

Leskó György felhívta a figyelmet arra, hogy az ár épületeket nem öntött el, de a pincékbe befolyt csapadék kisebb károkat okozott. Kitelepítésre nem volt szükség – tette hozzá. Belvízzel küzdenek a megye más területein is: Mezőkeresztes, Mezőnagymihály és Bükkábrány térségében ugyancsak a katasztrófavédelem segíti az önkormányzatok munkáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik