Gazdaság

700 ezer forintos fizetést kapnak az Indiából érkező női kamionsofőrök

GettyImages
GettyImages

A dán Baton Transport leányvállalata, a Baton Transport Hungary női teherautó-vezetőket toboroz Indiából Magyarországra, méghozzá 700 ezer forintos fizetésért – írta meg a Blikk. Claus Normann Hansen, a cég ügyvezető igazgatója szerint első körben 25 indiai nőt keresnek, akik teherautó-vezetőként dolgoznának a cég magyarországi kirendeltségén, a következő öt évben pedig akár 800 nőt is felvehetnek.

A cikk szerint az indiai nőknek hat hónapos képzésen kell részt venniük, mielőtt kamionsofőrként dolgozhatnak Magyarországon. A jelentkezéshez általános iskolai végzettség és angoltudás szükséges.

Azt is írják, hogy a jelölteknek kétéves szerződés ajánlanak, amely később meghosszabbítható lesz, és miután tartózkodási engedélyt kapnak Magyarországon, a családjukat is áthozhatnák.

Pontosítás

A cikkben nem térnek ki rá, de ezek szerint nem vendégmunkásként foglalkoztatják az indiai kamionsofőrnőket. Azért ide írtuk, mi vonatkozik a vendégmunkásokra.

Az új, november 1-jén életbe lépő vendégmunkástörvény szerint

  • a vendégmunkások számára kiállított tartózkodási engedélyt legfeljebb két év határozott időtartamra lehet igényelni és
  • az időtartam maximum egy évvel hosszabbítható meg.

Amennyiben 3 évnél tovább szeretné foglalkoztatni a munkaadó a külföldi állampolgárt, akkor újabb kettő plusz egy évre kérelmezhető a vendégmunkás-tartózkodási engedély Magyarországon a tartózkodási engedély lejárta előtt. Valamint

  • a szabályok nem engedik meg a vendégmunkások családegyesítését, illetve letelepedését sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik