Élő Belföld

Gulyás Gergely: Jövőre esélyes az 5 százalékos infláció

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szóba kerül az orosz sportolók kitiltása

Gulyás Gergely szerint méltányos az olimpiai bizottság döntése. Egy jól felkészült versenyzőt megfosztani az olimpiai indulástól nem helyes, erre van olyan szankció, hogy nem nemzeti színekben indul és nem játsszák le a nemzete himnuszát.

Bezárhatnak további mellékvonalakat is?

Gulyás szerint ez egy rossz irányú találgatás: a lényeg, hogy a kormány egyfajta szolgáltatást tud nyújtani, vagy vasút vagy buszszolgáltatást. Dönteni kell, hogy melyiket tartjuk fent: a busz olcsóbb és jobb szolgáltatást biztosít.

Felmerült, hogy más vasúttársaságok is átvehetnék a MÁV szerepét, de Gulyás szerint amilyen utasszámokat látunk a bezárt vonalakon, nem lenne olyan vállalat, aki átvenné ezeknek a fenntartását.

Gulyás Gergely: A miniszterelnök négy évre állapodik meg a miniszterekkel

A miniszterelnök mindig négy évre alakít kormányt, de előállhatnak váratlan helyzetek., ilyen volt az energetikai minisztérium felállítása is. De fő szabály szerint négy évre állapodik meg miniszterekkel, minden ilyen találgatás teljesen felesleges

– mondta az esetleges kormányzati átalakításokról Gulyás Gergely, majd megismételte azt az állítását, hogy valótlan dolgokról írt a HVG munkatársa.

Kovács Zoltán nem tartja luxusnak a 80 milliós brüsszeli zongorát

Újabb akkumulátorgyár épül, ezúttal Nyíregyházán. Gulyás szerint a jelenetős FDI-beáramlásnak köszönhető, hogy feszes a munkaerőpiac Magyarországon.

Az ilyen beruházásoknak örülni szoktak, szerintem örülni is kell

– mondta Gulyás, aki szerint már nincs olyan sok munkanélküli itthon, de ahol mégis alacsonyabb a foglalkoztatottság, az az ország keleti fele. Így Nyíregyházán magyar munkások tudnak majd dolgozni az új gyárban. Hozzáteszi: Kárpátaljáról is érkezik munkaerő, így nem lesz szükség arra, hogy külföldiekkel töltsék fel a pozíciókat.

80 milliós zongorát vett egy brüsszeli épületbe a magyar kormány. Kovács Zoltán ezt nem tartja luxusnak: a magyar kulturális innováció egy kiemelkedő darabjáról van szó.

Nagyban támogatja a magyar elnökség sikerét egy ilyen zongora beszerzése

– vélekedett az államtitkár.

Gulyás Gergely nem ismeri a Lölö-jelenséget

Éles bírálat érkezett Pesty Lászlótól Tusnádfürdőn: a dokumentumfilmes a „Lölö-jelenséget” kritizálta. Gulyás Gergely azonban

ilyen jelenséget nem ismer. A miniszter szerint nem igaz, hogy több ezren mondtak volna fel a státusztörvény miatt. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a pedagógusok nem osztják azt a véleményt, hogy az életpályamodell miatt romlana a helyzetük. A felmondott tanárok száma ötszázra tehető, de ez Gulyás szerint normális: ugyanis az is felmondásnak számít, ha valaki egy másik iskolában keres állást.

A rendőröknél is egyre nagyobb a munkaerőhiány. Gulyás szerint ezért emelik két lépésben, jelentősen a béreket, „talán a rendszerváltás óta a legnagyobb ütemben”.

60 százalékot ad arra, hogy összejön az Erasmus

– Látok rá esélyt, hogy összejön a megegyezést az Erasmus-programmal az Unióval – mondta Gulyás, aki 60 százalékra tette ennek esélyét.

Rendkívüli ülés összehívását emiatt viszont nem látta indokoltnak, mivel szerinte elég októberben is elfogadni az ehhez szükséges jogszabályokat.

A Fidesz nem támogatja Borkai Zsoltot

Javultak-e a szlovák-magyar kapcsolatok annak köszönhetően, hogy magyar származású kormányfője lett Szlovákiának?

Gulyás Gergely szerint érdemben stratégiát tervezni nem lehetséges, mert nincs parlamenti megbízatása az ügyvivő kormánynak.

Borkai Zsolt függetlenként indul el ismét a győri polgármesteri posztért. Beáll-e mögé a Fidesz?

Ez teljesen kizárt

– érkezett a válasz Gulyástól.

Mit gondol Orbán a zérótoleranciáról?

Zérótolerenciáról már hallottuk az Ön véleményét, de mi a véleménye erről a miniszterelnöknek?

– Eddig is ő vezette a kormányt, és most is zárótolerancia van – válaszolt Gulyás, aki megjegyezte, hogy a belügyminiszternek elég sarkos ebben a kérdésben a véleménye.

Lehet-e Gulyás Gergelyből belügyminiszter?

Az őszre tervezett kormányátalakításról jött a kérdés és arról, hogy Pintér Sándor helyett Gulyás Gergely lehet a belügyminiszter.

– A nyári uborkaszezonban a HVG az olvasói érdeklődés hiányával küzd, és teljesen alaptalan cikkekkel próbálja az érdeklődést növelni – reagált Gulyás a folyosói pletykákra.

Gulyás a svédek NATO-csatlakozásáról

Gulyás Gergely szerint a svédek NATO-csatlakozását elfogadhatja idén a parlament, ha azt a képviselők kétharmada támogatja.

A kormány szeretné, de a Fidesz-frakció kevésbé Svédország NATO-csatlakozást – summázta Gulyás a Svédország körüli hercehurcát, aki azt is kijelentette, hogy nem fogják hátráltatni Svédország NATO-csatlakozását, amikor arra kérdeztek rá, hogy vajon a törökök vagy a magyarok ratifikálják-e előbb.

A Fidesz-frakció valószínűleg bojkottálni fogja a svéd NATO-csatlakozás miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülést – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás, amit azzal magyarázott, hogy jobb, ha rendes ülésen szavaznak erről a kérdésre.

Megmarad-e a zéró tolerancia az ittas vezetésnél?

A 24.hu ma írt arról, hogy Lázár János tárcája kezdeményezheti a zéró tolerancia feloldását az ittas vezetésnél.

Eddig, amikor ez a kormány asztalára felkerült a kérdés, akkor mindig a zérótolerancia mellett döntött. Jogos, ha valaki felveti a kérdést, de én magam zérótolerancia-párti vagyok, mert nem vagyok biztos abban, hogy a magyar ember meg tud állni fél pohár bornál – mondta Gulyás.

Gulyás: A Volán jobb, mint a MÁV

– Mikor vonatozott utoljára Nyugat-Európában?

– Huszonvalahány évvel ezelőtt, Németországban – felelte Gulyás.

– Mikor lesz olyan itt a színvonal, mint ott?

– Ha majd itt is annyit kell fizetni a jegyért, mint ott.

– Mi a véleménye a tíz mellékvonal bezárásáról?

– A Volán jobb szolgáltatást nyújt, mint a MÁV, nem járnak rosszabbul az utasuk – jelentette ki Gulyás.

Nem akar vízdíjemelést a kormány

A főváros vízdíjemelést szeretne. Támogatja-e ezt a kormány? – tette fel az M1 a kérdést.

– Nem támogatjuk, hogy többet fizessenek az emberek. A rezsiárak is maradnak augusztus 1-je után – jött a válasz.

Néhány nappal ezelőtt az illetékesek még nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy a gáz és az áram esetében marad-e az átlagfogyasztásra meghúzott határ, illetve hogy változik-e augusztustól az átlagfogyasztás alatti és feletti ár.

90 milliárd forintot kap a Károli Egyetem

A kormány döntött arról, hogy támogatja a Károli Egyetem új campusának megépítését: ez 2027-ig fog tartani, addig összesen 15 milliárdot adnak rá minden évben, utána pedig 45 milliárddal – jelentette be Gulyás Gergely.

Harci helyzetről is jelentettek

A tegnapi kormányülésen áttekintették a háborús helyzetet.

310 ezer halottja lehet az orosz-ukrán háborúnak. Nagyobbak az oroszok veszteségei, de nagyobbak az oroszok tartalékai is – mondta Gulyás Gergely, aki beszélt az ukrán ellentámadásról is.

200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukránok az ellentámadás után, ami nem nevezhető sikeresnek. Nagyjából ugyanannyi területet foglalhattak el az oroszok Harkivnál és Donbasznál. Beásták magukat a felek, nem nagyon mozdul a frontvonal.

Ebből is látszódik, hogy helyes a kormány álláspontja, továbbra is békét és tűzszünetet sürgetünk – vonta le a következtetést.

Letörik az inflációt

Inflációt is le fogjuk törni, ha minden jól megy, akkor októberben egyszámjegyű lesz az infláció. 15 százalékra növeljük a kötelező akciózást, kibővítjük a SZÉP-kártya lehetőségeit – sorolta a Gulyás. Jövő évre 5 százalékos inflációra is esélyes lehet.

Gulyás: Készre jelentettük az igazságügyi reformot

Blokkoló kisebbség jött létre Brüsszelben a V4-ek a németekkel és a hollandokkal kiegészülve – közölte Gulyás, hogy a menekültelosztási mechanizmus gyorsított tárgyalását leszavazták, arra szeptemberig nem kerül sor.

Gulyás szerint a határvédelmet kellene finanszírozni az Uniónak.

– Készre jelentettük az igazságügyi reformot. Álláspontunk szerint most már nem lehet akadálya a kifizetéseknek. 238 millió euróról küldtünk számlát. Ennek a 85 százalékát kell kifizetnie Brüsszelnek. mondta Gulyás.

Mindjárt kezdődik

Mindjárt kezdődik a kormányinfó, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tart Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik