Sport

„Szerintem megiszom néhány sört” – Vondrousováé az utóbbi évek legváratlanabb teniszcsodája

SEBASTIEN BOZON / AFP
SEBASTIEN BOZON / AFP
A cseh Marketa Vondrousova nyerte a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a tunéziai Onsz Dzsabúrt, és megszerezte pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Az már a finálé előtt biztos volt, hogy új női bajnokot avatnak a Church Roadon, és alighanem kevesen fogadtak a szombati meccs párosítására. Az észak-afrikai játékos egymás után második londoni fináléjára készült, tavaly három szettben kikapott a kazah Jelena Ribakinától. Emellett szeptemberben az amerikai nyílt bajnokságon is eljutott a végjátékig, de ott megállította őt a világelső Iga Swiatek.

Idén Londonban viszont ismét kiharcolta magának az esélyt, hogy a sportág történetének első afrikai GS-győztese legyen.

A Tokióban olimpiai ezüstérmes Vondrousovának ez volt a második döntője Grand Slam-tornán – 2019-ben Párizsban kikapott az ausztrál Ashleigh Bartytól. A 24 éves játékos a világranglista 42. helyezettjeként nem kapott helyet a kiemeltek között, és Billie Jean King 1963-as menetelése óta ő lett az első nem kiemelt női döntős a füves pályás GS-viadalon.

Az első játszma meglepően sok fogadópontot és öt bréket hozott, főleg Dzsabúr teniszezett nagyon idegesen, sokat hibázva. A tunéziai játékos saját adogatásai után alacsony százalékban nyert pontot, de mivel fogadóként jobb teljesítményt nyújtott, 4:2-re elhúzott.

Vondrousova ezt követően megnyugodott, rendezte játékát, szinte minden labdát visszatett a pályára, és mivel riválisa ezt követően is sokat rontott, az utolsó 17 labdamenetből 15-öt megnyerve behúzta a nyitófelvonást.

A második szett is a cseh teniszező gyors brékjével indult, de Dzsabúr – aki ismét kezébe vette az irányítást – egymás után három játékot nyerve fordított. Vondrousova 3:3-nál azonban egyenlített, majd miután 4:4-nél újra elvette tunéziai ellenfele adogatójátékát, kiszerválta a mérkőzést, és pályafutása legnagyobb sikerét a földre rogyva ünnepelte, írta tudósításában az MTI.

A prágai teniszező korábban négyszer is elindult Wimbledonban, de mindössze egyetlen mérkőzést tudott megnyerni, még 2021-ben, az észt Anett Kontaveit ellen.

Azt ő maga is elismerte, hogy kemény borításon és salakon el tudta volna képzelni, hogy egyszer a csúcsra jusson, de a füves pálya sohasem feküdt neki. Ehhez képest most szenzációsan teniszezett, és a negyedik cseh teniszező lett, aki Grand Slam-elsőségig jutott.

Rajta kívül ez korábban Petra Kvítovának (2011, 2014) és Jana Novotnának (1998) sikerült éppen Wimbledonban, míg Barbora Krejcíková 2021-ben a Roland Garroson nem talált legyőzőre.

Érdekesség, hogy Vondrousová férje az eddigi két hét során nem volt jelen a brit fővárosban, ám – mint a játékos elmesélte – miután találtak valakit, aki vigyáz a macskájukra, szombaton már Stepan Simek is ott ült felesége páholyában.

A teniszező a meccset követően még a pályán úgy nyilatkozott, vasárnap ünneplik első házassági évfordulójukat, és ez az igazi ajándék a számára. Üzent a lelátón ünneplő edzőjének, Jan Mertlnek is, aki megígérte, ha tanítványa egyszer Grand Slam-tornát nyert, bevállal egy tetoválást – nos, a szakember mosolya nem tűnt őszintének.

Hogy mi lesz este?

Szerintem megiszom néhány sört

– mondta mosolyogva Vondrousova.

Wimbledon, női egyes, döntő

Marketa Vondrousova (cseh) – Onsz Dzsabőr (tunéziai, 6.) 6:4, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik