Élet-Stílus

Van, ahol már tiltólistán a libamáj

libamáj ()
libamáj ()

Az Egyesült Államok tagállamai közül elsőként Kalifornia szigorú tilalmat léptet életbe július 1-jétől a tömött liba májára. A határidő közeledtével a séfek elkezdtek raktározni.

Nemcsak a gasztronómiai ínyencségnek számító, liba- vagy kacsamájból készülő finomság előállítása és árusítása lesz tilos, hanem a szárnyasok tollának felhasználása vagy az erőszakkal tömött kacsákból és a libákból készült egyéb termékekkel folytatott kereskedés is.

Döntött a Terminátor

Kaliforniában már 2004-ben elfogadták az erről szóló tilalmat, a törvényt még Arnold Schwarzenegger írta alá kormányzóként. A termelőknek és az éttermeknek így bőven volt idejük felkészülni, többek közt az állatokkal való jobb bánásmódra, a jószágok “etikus tartására”, a tömésről való lemondásra.

A séfek közül van, aki készleteket halmozott fel, noha a zsíros libamájat kínáló éttermek előtt rendszeresen tiltakoznak az állatvédők. Néhány szakács azonban a tilalom pártját fogja, az Oscar-gálák díszvacsorájáról gondoskodó világhírű Wolfgang Puck például már 2007-ben levette az ínyencséget menüjéről, és bejelentette, hogy csak biotartásból származó termékekkel dolgozik, legyen szó akár a tojásról vagy a húsról.

Bővül a kör

Kaliforniában 2015-től a disznókat és a borjúkat is jobb körülmények között kell tartani, 2013-tól pedig tilos lesz a cápauszonnyal folytatott kereskedés, illetve a cápauszony feldolgozása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik