Belföld

Belgrádban is megemlékeztek Hunyadiról

Megemlékezést tartottak a nándorfehérvári diadal 550-ik évfordulóján a történelmi ütközet helyszínén, a belgrádi várban, a Kalemegdánon.

Az ökumenikus vallási szertartással és koszorúzással egybekötött rendezvényt Magyarország belgrádi nagykövetsége szervezte közösen a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel (VMMSZ) és a belgrádi református gyülekezettel. A kalemegdáni kilátó közelében lévő emlékkőnél közel négyszáz Magyarországról érkezett, vajdasági magyar és szerbiai megemlékező gyűlt össze. Jelen volt a többek közt Nenad Bogdanovic belgrádi polgármester és Emine Ece Özbayoglu Acarsoy, a török nagykövetség ideiglenes ügyvivője is.

Papp Sándor, Magyarország belgrádi nagykövete ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy világraszóló esemény volt a 1456. júliusában aratott nándorfehérvári diadal: a Hunyadi János vezette magyar sereg és Kapisztrán János keresztes harcosai csodával felérő győzelmet vívtak ki a II. Mohamed szultán vezette, nagy túlerőben lévő oszmán birodalmi hadsereg felett.

„A magyar nép emlékezetébe örökre bevésődött a nándorfehérvári hősök dicsősége…. Tisztelegve emlékük előtt, mi ma az európai, köztük e térség népeinek mind szorosabb együttműködéséért küzdünk, hogy a háborúkat örökre száműzhessük e sokat szenvedett kontinens emlékéből” – mondta Papp Sándor. Rámutatott: a fényes diadal részesei voltak szerbek, horvátok, lengyelek és más népek fiai, a csata kiemelkedő példája volt a térségben élő népek szabadságküzdelmének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik