Belföld

Bukott a drogtermelő és -terjesztő hálózat

A rendőrség szerdán lecsapott arra a jól szervezett kábítószer-termelő és -terjesztő csoportra, amelyik az utóbbi másfél évben ellátta a XII. kerületi fogyasztókat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője szerint a leleplezett csoport az elmúlt másfél évben heti 1-3 kilogramm marihuánával látta el a jellemzően XII. kerületi fogyasztókat. Berki Antal alezredes pénteken közölte: hat hónappal ezelőtt figyeltek fel a XII. kerületben kábítószert terjesztő ifjabb H. Zsoltra, aki egy XII. kerületi szórakozóhelyen dolgozott portásként. A férfihez 4-8 kisebb díler kapcsolódott, akik 100-1400 gramm marihuánát vettek hetente. A nyomozás során kiderült, hogy a férfi 65 éves, Martonvásáron élő apjától szerezte be a kábítószert, aki pedig L. Zsolt szigetszentmiklósi férfitől vette. A hálózat feje ez a szigetszentmiklósi férfi volt, aki a főváros agglomerációjában – Gyálon, Szigetszentmiklóson és Taksonyban – magánházakban termeltette a marihuánát és terjesztette. Szavai szerint a termelők köztiszteletnek örvendő, tisztes állampolgárok voltak, akik nem kerültek korában összeütközésbe a törvénnyel.

Éjszaka csapott le a rendőrség

A bűnözői csoport tagjaira szerda éjszaka egyszerre csapott le a mintegy 50-60 rendőr és a társszervek munkatársai. Az akció részleteiről Ródler Norbert százados, a kábítószer-bűnözés elleni osztály vezetője elmondta: a társaság tagjai arra készültek, hogy pénteken további felszerelésekért Németországba utaznak. Mint mondta, a családi házak hátsó épületeiben különböző fejlődési stádiumban lévő kendereket találtak. A három ültetvényről kéthetente 3-5 kilogramm marihuána származott, ezzel 800 ezer és egymillió forint közötti bevételre tettek szert fejenként. A hálózat fejének lakásán és az ültetvényeken pontos kimutatást találtak a rendőrök arról, mennyi növény termett, mennyi kész kábítószert adtak át értékesítésre.


A három ültetvényen összesen több mint 2500 tő indiai kendert, a növények termesztéséhez szükséges tápoldatot, szárítót, darálót, H. Zsolt lakásán 4 kilogramm már értékesítésre kész szárított marihuánát, fiánál kevés kokain-gyanús anyagot is találtak.

Nyolc embert fogtak el

Összesen nyolc embert fogtak el, ebből hatot őrizetbe is vettek és indítványozzák előzetes letartóztatásukat. A százados tájékoztatása szerint a legtöbb elfogott megtagadta a vallomást, de születtek olyan részletes vallomások, amelyekkel bizonyítani tudják a szerepeket a szervezetben.

A rendőrség elfogott egy villanyszerelőt is, aki az ültetvények technikai kiépítését végezte. A növények kezelése szakértelmet igényel, külön szellőztető- és hűtőberendezésre van szükségük. A villanyszerelő “nagyon profi” világító- és klímatechnikát épített ki és megoldotta, hogy a mérőórát kikerülve lophassák a családi házak az áramot – hangzott el. A klímatechnikát és az első palántákat is Németországból szerezték be az elkövetők. A rendőrség még nem tudja, miért ezekben a családi házakban termelték a kábítószert, ez a későbbi nyomozás során vélhetően kiderül.

Az ültetvények kezelői ellen a jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés a gyanú, amelyet termesztőként követtek el, a jogszabály ezt 5-10 év börtönbüntetéssel rendeli büntetni. A szervezet fejét, és a két terjesztőt ugyanezzel gyanúsítja a rendőrség, azzal, hogy nem termesztőként, hanem terjesztőként követték el tettüket. A Büntető törvénykönyv szerint ezt az elkövetési magatartást öt évtől akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is lehet büntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik