Élő Nagyvilág

Júliusban érkeznek az orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba

Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP
Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP

Orosz csapatokat várnak a kínai hadgyakorlatra

Oroszország részt vesz az „Észak. Együttműködés 2023” kódnevű kínai hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz állami hírszolgáltató szerint. A pekingi honvédelmi tárca a hadgyakorlat idejéről és helyszínéről nem közölt részleteket.

Az MTI moszkvai tudósítója azt írja: Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök videókapcsolaton keresztül tárgyalt pénteken Liu Csen-li márciusban kinevezett kínai vezérkari főnökkel. A kínai tárca tájékoztatása szerint a felek véleménycserét folytattak „a két ország vezetői által elért konszenzus végrehajtásáról”, valamint a hadseregeik közötti együttműködés elmélyítéséről.

Geraszimov moszkvai közlés szerint a tárgyalás során kijelentette, hogy a kétoldalú

átfogó partnerség és stratégiai együttműködés a legmagasabb szinten áll.

Öt halott, tizenhárom eltűnt a gátrobbanás miatt

Legalább öten meghaltak, tizenhárom embert eltűntként keresnek, és több mint háromezer-kétszáz embert kitelepítettek a kahovkai gát összeomlása után Herszon és Mikolajiv régióból – derül ki az ukrán belügyminiszter friss információiból.

A vízszint Herszonban ugyan csökkenni kezdett végre, de a város kormányzója, Olekszandr Prokugyin szerint még így is öt méter felett jár.

(Sky News)

USA: Oroszország harci drónok gyártásához épít üzemet Irán segítségével

Anyagokat kap Oroszország egy dróngyár építéséhez Irántól, és az üzem már a jövő év elején teljesen működőképes lehet – közölte pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies

A MAXAR Technologies jóvoltából készült 2023. április 4-i műholdas képen az oroszországi Alabuga különleges gazdasági övezet látható. A Fehér Ház által közzétett műholdképen az üzem leendő helye látszik az Alabuga különleges gazdasági övezetben, amely Moszkvától mintegy kilencszáz kilométerre található keleti irányban.

Izland bezárja a moszkvai nagykövetségét

Izland bejelentette, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti moszkvai nagykövetségének működését. A szigetország eleve csak tizennyolc kétoldalú nagykövetséget működtet különböző fővárosokban, ám közleményben tudatta: nem született könnyű döntés, mivel 1944-es függetlenségük óta gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak Oroszország népeivel.

A jelenlegi helyzet azonban egyszerűen nem teszi életképessé, hogy Izland kis külügyi szolgálata nagykövetséget működtessen Oroszországban. Reméljük, hogy a körülmények egy napon majd lehetővé teszik, hogy normális és gyümölcsöző kapcsolatokat ápoljunk Oroszországgal, de ez a Kreml döntéseitől függ

– fogalmaztak a közleményükben.

Izland egyúttal arra kérte Oroszországot, csökkentse a reykjavíki nagykövetségén a diplomáciai képviselet szintjét.

Ukrajna üdvözölte Izland döntését.

(The Guardian)

Behívatták az ukrajnai magyar ügyvivőt a Magyarországra szállított hadifoglyok miatt

Semjén Zsolt  nyilatkozatából értesült az ukrán kormány a Magyarországnak Oroszország által átadott ukrán állampolgárságú tizennégy hadifogolyról, állítja az ukrán külügyi szóvivő. Oleg Nikolenko sérelmezte, hogy az ukrán külügyminisztériummal a felek nem egyeztettek az ukrán állampolgárságú magyar hadifoglyokról. Alább a részletek:

Kapcsolódó
Behívatták az ukrajnai magyar ügyvivőt a Magyarországra szállított hadifoglyok miatt
Semjén Zsolt nyilatkozatából értesült az ukrán külügy az akcióról, de velük nem egyeztettek – írják.

Júliusban érkeznek az orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba

Július 7-8-án, a létesítmények elkészülte után Oroszország megkezdi a taktikai atomfegyverek telepítését Fehéroroszországban – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel tartott találkozón Szocsiban. A Kreml közleménye szerint Putyin ismét azt mondta:

Minden a terv szerint halad, minden stabil.

A két vezető már korábban megállapodott, hogy orosz szárazföldi telepítésű rövid hatótávolságú nukleáris rakétákat helyeznek el Fehéroroszországban. Ezek a fegyverek orosz parancsnokság alatt maradnak.

(The Guardian)

Rejtélyes körülmények között zuhant ki az ablakon egy orosz bíró

Kizuhant 12. emeleti lakása ablakából egy oroszországi szövetségi bíró csütörtökön, a kazanyi Artyom Bartenev nem élte túl a zuhanást.

A tragédia idején a kétgyerekes édesapa felesége épp lent sétáltatta a kutyájukat.

A férfit Vlagyimir Putyin tavaly nyáron nevezte ki, közigazgatási és polgári ügyekkel foglalkozott.

(via 444)

Egy ember meghalt, többen megsebesültek egy orosz támadásban

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint egy ember meghalt, hárman megsebesültek, és négy épület megsemmisült az oroszok legutóbbi támadása során. A légierő azt is közölte, hogy egy korábbi támadás során csütörtök este két cirkálórakéta csapódott be egy polgári objektumba a közép-ukrajnai Cserkaszi régióban.

Ihor Taburets regionális kormányzó elmondta, hogy legalább nyolc ember megsebesült abban a csapásban, amely szerinte egy autómosót és egy ipari területet ért.

Az ukrán hadsereg korábban arról számolt be, hogy a légierő hat orosz rakétából négyet, 16 drónból pedig tízet lelőtt.

(via The Guardian)

Az oroszok visszaszerezték kezdeti állásaikat

Egyelőre vegyes sikerrel járnak az ukrán támadások – állapította meg az amerikai agytröszt a BBC cikke szerint. Bár Ukrajna továbbra is szűkszavúan nyilatkozik legújabb katonai lépéseiről, az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint megkezdődött Kijev ellentámadása.

Legfrissebb jelentésében az ISW azt írja: Ukrajna a front legalább három szektorában különböző eredménnyel járó ellentámadási műveleteket hajtott végre. A jelentés szerint az ukrán erők korlátozott, de mégis jelentős támadást hajtottak végre Zaporizzsja térségében a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Később úgy fogalmaznak, hogy az oroszok jól védekezték és visszaszerezték kezdeti állásaikat.

Olvasói sztorik