Belföld

Felhőszakadás volt a fővárosban

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően hatalmas mennyiségű eső szakadt a fővárosra hétfő délután, a Déli pályaudvarban egy időre leállt a vonatközlekedés. A viharzóna eddig az ország középső területén okozott károkat.

Szemtanúja volt a zivatarnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit: fn@sanomabp.hu

A délutáni felhőszakadás után a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tizenegy egysége dolgozik Budapesten – közölte a tűzoltóság szóvivője. Molnár Péter elmondta: sok riasztásuk van, a tizenegy egység jellemzően vízszivattyúzási munkákat végez.


Helyenként jégeső


A BKV fődiszpécsere közölte: a zivatar a budai területeken okozott problémát, ahol a hegyoldalból leömlő vizet nem tudták elvezetni a csatornák. Nem közlekedett a 18-as, 59-es és 61-es villamos, mert a Krisztina körút Maros utca környéki szakaszán a villamospályákat is víz borítja. A zivatar miatt több pesti és budai villamos nem közlekedett 35-40 percig.


Molnár László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a fővárost érintő helyi zivatarban helyenként 50-60 milliméter csapadék is eshetett, jelentősebb csapadék a budai oldalon hullott. A helyenkénti jégeső annak köszönhető, hogy a nagy meleg következtében a zivatarfelhők 10-12 kilométer magasra is felszállnak, ahol már jég képződik. Ha elég nagy jégdarabok alakulnak ki, akkor azok már nem tudnak elolvadni az alsó, körülbelül négy kilométeres, nulla fok feletti hőmérsékletű légrétegben – magyarázta.


Akadozik a forgalom


A Fővinform tájékoztatása szerint a főváros forgalma a zivatar miatt lelassult, Budán egyes részeken leállt. A budai oldalon a hatalmas esőzés következtében jelentősen lelassult a forgalom: a Déli pályaudvar közelében, a Magyar jakobinusok terén, a Moszkva tér környékén és a Maros utcában – illetve a környező mellékutcákban – leállt a forgalom a néhol tengelyig érő víz miatt. Fennakadásokat okoz az úttesten hömpölygő víz Buda déli részén is, a Tétényi út, Bartók Béla út, Kosztolányi Dezső tér környékén is.


Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője közölte: a budai oldalon több kerület utcájában a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék miatt állt a víz. Az I. a XI. és a XII. kerületből körülbelül 15 lakossági bejelentést kaptak. A csatornázási művek munkatársai egy órán belül kiérkeznek a bejelentés helyszínére – tette hozzá.


Az ország középső részén szakadt az eső


Az ország középső területei is károkat okozott a viharzóna, amely Heves megye irányából érkezett, és eddig Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében okozott munkát a tűzoltóknak – mondta Szentes György alezredes. A zivatar miatt fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívják a tűzoltókat az ország középső részén.


Heves megyében Hatvan és Gyöngyös térségében fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat, eddig összesen tíz bejelentés érkezett. Jász-Nagykun-Szolnok megyében szintén zömében fakidőlések voltak: fa dőlt a 31-es közútra, Jászladány vasútállomásán a sínekre, Szolnokon pedig egy kéménybe csapott a villám. Jászberényben az Electrolux gyár előtt 150 köbméter vizet kellett a tűzoltóknak elszivattyúzni az úttestről.


Pest megyében Vác és Gödöllő térségében vízszivattyúzáshoz és fakidőlésekhez hívják a tűzoltókat. Bács-Kiskun megyében még nem kellett beavatkozniuk, de arrafelé is igen erős a szélvihar – tette hozzá Szentes György, megjegyezve: személyi sérülésről egyelőre nem érkezett hír.

A Déli nem fogadott


15 óra 30 perctől megindulhatott a vasúti közlekedés a Déli pályaudvaron: késések még vannak, de várhatóan az esti órákra már menetrend szerint közlekedhetnek a vonatok. A nagy esőzés miatt a váltóberendezések egy része vízben állt, ezért a pályaudvar egy ideig nem indított és fogadott vonatokat.


A torlódások elkerülése érdekében az elővárosi vonatok némelyike – 14 óra 53 perc és 15 óra 30 perc között – Budapest Kelenföldig közlekedett, illetve onnan indult.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik