Nagyvilág

Böjte Csaba szerint a mostani vihar tisztulást hoz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az atya nem akar mártírnak tűnni, de úgy érzi, lejáratókampány áldozata.

A Válasz Online az utóbbi időben a gyermekotthonaiban nagy vihart kavart ügyekkel (szexuális bántalmazás, gyermekverés), illetve sajátjával (állítólagos szeretője) és kijelentéseivel is szembesítette a szerzetest. Böjte Csaba a nagyinterjúban beszél arról, hogy ma már 84 intézmény tartozik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány hálózatába, de minden háznak van külön felelős vezetője.

Az, hogy az egyik otthonban a gyerekeket tíz éven át erőszakolta egy nevelőjük, nem csak neki, senkinek sem tűnt fel. Általános értelemben persze ő felel mindenért, de nem érzi úgy, hogy ki tudta volna szűrni, ami történt, mulasztást követett volna el, noha persze neki is kudarc mindez.

A gyerekekkel én is beszéltem, mialatt ezek a dolgok történtek. Pap vagyok, gyóntatom őket. És én sem vettem észre, hogy gond van. Nem mondták.

A kászoni, tusnádi házban történteket Böjte Csaba borzalmasnak tartja, a szovátai házukban szexuális erőszak áldozatává vált lány történetét viszont nem tartja hitelesnek, mert korábban ő maga is mást mondott, mint amivel most a médiában előállt. Idézi Puzsér Róbertet, aki szerint ez „a balliberális kurzus leszámolása” vele. Cáfolja, hogy magából akarna mártírt faragni, azt mondja, hinni sem kell neki, csak elmenni a házakba, megnézni, hogyan nevelik a gyerekeket.

Önmagáért beszél az igazság.

A nagyinterjúban előkerül a szerzetes anyák napján mondott beszéde, a nők és a gyermekek bántalmazása, az, hogy miért imádkozott Budaházy György kiszabadulásáért, miért gondolja azt, hogy a baloldalon a Fidesz-zászlóshajójának hiszik, miért gondolja természetesnek, hogy átadták neki azt a levelet, amit Orbán Viktornak írt az állítólagos szeretője. Emlékeztet rá, Horn Gyulától is vett át elismerést, Kelemen Hunor még EP-listavezetőnek is felkérte, de a  politikához nem ért. Az elmúlt harminc évet erőpróbának nevezi, az, ami most történik,

az komoly vihar. Ami általában félelmetes. Nagy a por, a korhadt ágak letörnek… De utána szebb, tisztább, egészségesebb lesz a világ.

Az interjú megjelenése után a Válasz Online jelezte, bár az állítólagos szerető levelét az atya korábban egy sértett munkatársa bosszúhadjáratának nevezte, azóta a sajtóban több befotózott üzenet, egy telefonbeszélgetés is megjelent, ezért újra keresték Böjte Csabát, aki azt ígérte, később az újabb fejleményekre is reagál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik