Belföld

Szijjártó Péter szerint nincs azzal gond, hogy a magyar állam szabadon engedi az embercsempészeket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szijjártó Péter brüsszeli sajtótájékoztatón reagált arra, hogy Magyarország el kezdte szabadon engedni a külföldi embercsempészeket.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy egy április végén hatályba lépett kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ezek az elítéltek kiszabadulhassanak a rácsok mögül, a magyar állam “cserébe” csupán azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot. Azaz szinte az amnesztiával felérő lehetőséget kapnak a magyar kormánytól a Magyarországon embercsempészet miatt elítélt külföldiek, köztük olyanok, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. A magyar állam ugyanis még azt se nagyon ellenőrzi, hogy a külföldi bűnözők valóban elhagyják-e az országot, visszatérnek-e anyaországukba, letölteni-e a büntetést.

Szijjártó Péter erre azt mondta, hogy ez

szuverén magyar döntés, nem irányul egyetlen egy szomszédos országgal szemben sem, nem tartalmaz semmiféle szomszédos ország felé specifikumot.

A külügyminiszter azt mondta, az sajnos nem új, hogy Ausztria ellenőriz a határon. „Ellentétben a schengeni megállapodás szellemiségével már hónapok vagy évek óta látjuk azt, hogy az osztrákok nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába, és miközben az osztrákok szabadon jöhetnek be Magyarországra várakozás nélkül, addig a magyarok esetenként hosszú várakozást követően léphetnek csak be Ausztriába” – mondta még Szijjártó.

Az új kormányrendeletről azt mondta a miniszter, hogy ezt

én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból és jobb is, hogyha elhagyják az országot és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek. Magyarország álláspontja változatlan, mi az illegális migrációt egy rendkívül veszélyes folyamatnak tartjuk, ezért a déli határunkon továbbra is a legszigorúbban járunk el a határsértőkkel és az őket segítő és felbujtó vagy szállító embercsempészekkel szemben .

Jelenleg összesen 2600-an vannak börtönben embercsempészet miatt, a többségük külföldi. A kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. A magyar börtönökben a fogvatartottak több mint 13 százalékát a külföldi teszik ki (közel 2600 ember).

Délelőtt írtuk meg, hogy az osztrák külügy berendeli a magyar nagykövetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik