Élet-Stílus

Győrfi Pál: Az egész ország szereti a művész urat, de nem szabad, hogy ez számítson a mentőellátásban

Fülöp Dániel
Fülöp Dániel
Gálvölgyi Jánosról beszélt Sebestyén Balázsék műsorában.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Sebestyén Balázsék rádióműsorában vesézte ki a Gálvölgyi János rosszulléte miatt felmerült problémákat.

Mint ismeretes, a színész lánya korábban úgy fogalmazott, mentőt hívott az édesapjukhoz, mert nem kapott rendesen levegőt és félrebeszélt. Ezt hallva rögtön kocsiba ült, fél óra alatt érkezett meg Gálvölgyi János otthonába, ám a mentőautónak nyoma sem volt. Így ők vitték be a kórházba.

A Telex műsor-szemléjéből kiderült, Győrfi azt mondta, sajnálják, ami történt:

Az egész ország szereti a művész urat, mi is szeretjük személy szerint is, és együtt érzünk a családdal, és szorítunk, hogy a művész úr mielőbb felépüljön, és az állapotáról jó híreket kaphassunk.

Vizsgálat indult, hogy hibás döntést hozott-e a mentésirányító:

Ha hiba történt, hogyha a mentésirányító hibázott, akkor meglesz a következménye, a felelősségre vonás. De azért nem prejudikálnék, mert ennek a mentésirányítónak ez az élete, ő naponta sok ilyen döntést hoz, ebben az a felelősségünk, hogy egyetlen hibás döntésünk sem lehet.

A szóvivő részletezte, mi volt a pontos helyzet Gálvölgyi esetében: „Beérkezett egy hívás, ami arról szólt, hogy rosszullét miatt kérik a mentőt. Utána, mivel aki hívott minket nem ott tartózkodott, ahol a beteg, ezért a mentésirányítók visszahívták azt a hozzátartozót, aki ott volt a beteg mellett, hogy pontosítsák, hogy milyen állapotban van, mik a tünetek. És úgynevezett P2-es sürgősségi kategóriába sorolták az esetet, ami nem a közvetlen életveszély kategória. Amikor pedig a mentőt indították, ez körülbelül olyan negyven egy-két perccel az első hívás után történt, akkor érkezett a telefon a hozzátartozóktól, hogy elindultak más járművel a kórházba, tehát gyakorlatilag lemondják az esetet. Ennyi, amit tudunk” – ecsetelte.

Győrfi azt is hozzátette, bizonyosan sokakban felmerül, hogy Gálvölgyi egy népszerű színész, hogyhogy nem találtak számára mentőt.

Ugye, ami az emberben elsőként felmerül, hogy ha az egész ország kedvenc színésze és egy híres ember, miért nem azonnal indítjuk a mentőt. Erre pedig sajnos vagy hála istennek az a válasz, hogy nem szabad, hogy ez számítson a mentőellátásban, gondoljunk csak bele, ha van egy nagy baleset, ahol van öt sérült, és van köztük híres ember meg nem híres ember. Annak kell döntenie, hogy ki van súlyosabb állapotban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik