eni
Gazdaság

Új piacot céloztak meg az Enihez tartozó vállalatok

Bioalapú butadiéngáz előállításáról írt alá egyezményt az Enihez tartozó Versalis és a Genomatica.

A butadién a vegyiparban széles körben használt alapanyag, amit elsősorban az elasztikus polimerek és ezen belül a műkaucsuk, gumi gyártásához dolgoznak fel. A bioalapú butadién előállítása a bioetanol további feldolgozásával valósul meg. A bioetanol hasznosítása már eddig is számos feldolgozási területen tette lehetővé a környezettudatos technológiák elterjedését. A bioetanol az alapanyaga többek között az E85 néven forgalmazott üzemanyagnak is (85%-ban), továbbá számos olyan vegyipari és gyógyszeripari területen hasznosítható, ahol eddig túlnyomórészt kőolajból kinyerhető etanolt (etil-alkoholt) használtak.

Az Enihez tartozó Versalis petrolkémiai vállalat és az amerikai vegyipari vállalat, a Genomatica a bioalapú butadién előállításáról írt alá közös fejlesztési és engedélyeztetési egyezményt. A cél egy olyan átfogó technológia létrehozása, amely egy újonnan létrehozott vegyesvállalat útján a későbbiekben egész Európában, Ázsiában és Afrikában is engedélyeztetésre kerül.

Az engedélyeket igénylő társaságok saját tőkéből üzemeket építhetnek és működtethetnek, valamint jogot kapnak az elkészült butadién értékesítésére is. A Versalis több mint 20 millió dollárt bocsát a Genomatica rendelkezésére az integrált, teljes körű stratégia kifejlesztésére. A tervek szerint ez lesz az első projekt, amely a technika sikeres szabadalmaztatását, valamint kereskedelmi célú üzemek építését eredményezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik