Gazdaság

Új olajmezőket tár fel az Eni

olaj (olaj)
olaj (olaj)

Megkezdte az Eni az olajkitermelést Angolában és Venezuelában, a Mexikói-öbölben pedig nyílt vízi blokkot szerzett.

Kapcsolódó cikkek

Az Eni 40 százalékos tulajdonában lévő PetroJunín megkezdte az olajkitermelést Venezuelában, az Angolában újonnan felfedezett kilencedik olajmező feltárása mellett. Az olasz cégcsoport az USA-ban is sikeres, öt nyílt vízi blokkot szerzett a Mexikói-öbölben.

Az Eni a világ számos pontján sikeresen tevékenykedik, legutóbb Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és az USA-ban akadtak kiaknázandó területek.

A venezuelai állami olajtársaság, a PDVSA (60 százalék) és ez Eni (40 százalék) által közösen alapított vegyesvállalat, a PetroJunín megkezdte az olaj kitermelését a világ legnagyobb szénhidrogénkészletét tartalmazó mező területén. A blokk 550 km-re, délre fekszik Caracastól, megközelítőleg 425 négyzetkilométeren és körülbelül 35 milliárd hordónyi kőolajat rejt magában.

A helyszínen, kilenc hónappal a tervezett határidő előtt létesített finomító napi 15 000 hordót termel ki az év végéig, ez a mennyiség a tervek szerint 2015-re 75 000 hordónyi olajra emelkedik. A mező becsült élettartama 40 év, ez alatt 1500 kút fúrható. A higított kőolajból olajtermékek készülnek (diesel, nafta és LPG) exportálás céljából.

Napi 5000 hordónyi olaj kitermelése várható attól az angolai nyílt vízi mezőtől, amely 4107 m mélyen, 150 km-re fekszik a szárazföldtől. A vállalat 1980 óta termel ki kőolajat az afrikai országban, a kilencedik mező felfedezése pedig még inkább megerősíti Angola kiemelt helyét. A cégcsoport a terület 35%-át birtokolja.

Az olasz cég az olajmezőinek bővítésén túl a földgázkészletekkel bíró blokkok számát is növeli. Öt, a Mexikói-öbölhöz tartozó nyílt vízi blokkot szerzett meg két új kulcsfontosságú területen. A vállalat így 174 kutatási engedéllyel és 281 blokk érdekeltségeivel rendelkezik a régióban.

Az Eni 2009-ben írt alá egyezményt a Quicksilver Resources amerikai független földgáztermelő részvénytársasággal, miszerint 27,5 százalékos részesedéssel bír a nem-hagyományos gázt előállító „Alliance” terület fejlesztéseiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik