Belföld

Rekordmagassággal tetőzik a Tisza Szegednél

A pénteken készült vízállás-előrejelzés szerint Szegednél 980 centiméternél tetőzik a Tisza, amely 20 centiméterrel meghaladja a valaha mért legmagasabb vízszintet. Az ár- és belvízmiatt eddig 562 embert telepítettek ki.

A 20 centiméteres hibahatárral számoló előrejelzés szerint Csongrádnál 950 centiméteres vízszint lesz, amikor a Tisza várhatóan jövő hét szerda és szombat között tetőzik – közölte Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) vezetője. Az elmúlt egy nap során a Tisza a Csongrád megyei szakaszon 20-23 centimétert áradt, a Maros vízállása Makónál alig változott, a Hármas-Körös szintje Szarvasnál mérsékelten emelkedett.

A Körösök és a Maros vízgyűjtőterületén csütörtökön csak 2-5 milliméter csapadék hullott, a következő napokban e vízgyűjtőkön valószínűleg többfelé lesz kisebb-nagyobb eső, zápor – tudatta a szakember. Az ATIKÖVIZIG minden árvízvédelmi szakaszán harmadfokú készültséget tart fenn. Egyes töltésszakaszokon folytatódtak a nyúlgátépítési munkák, a csongrádi árvízvédelmi szakaszon pedig a homokzsákokból készülő leterhelő bordák kialakítása. Több árvízvédelmi zsilipnél a biztonság növelése érdekében megerősítették az ellennyomó medencéket – közölte Dobi László.


Az ár- és belvíz miatt eddig 67 településről, 157 ingatlanból összesen 562 embert kellett kitelepíteni – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az ár- és belvíz 169 települést, 4380 épületet, 17650 ember tartózkodási helyét veszélyezteti – tette hozzá Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik