Belföld

Árvízvédelmi veszélyhelyzet a Tiszánál

Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdetnek ki péntek 13 órától a Tisza Kisköre és országhatár közötti szakaszán – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

Elmondta, hogy veszélyhelyzet lép életbe a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körösökön Mezőtúrtól a torkolatig, valamint a Zagyva torkolatánál.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezeken a szakaszokon a harmadik fokozatú árvízvédelmi védekezést meghaladó, úgynevezett rendkívüli készültségbe helyezték az árvízvédelemben szolgálatot teljesítő egységeket. A tetőzés Szolnokon április 17-18-ra, Szegeden 17. és 19. között várható. Szegeden a tetőzés várható vízszintje meghaladhatja a valaha mért legmagasabb mértéket.

A Tisza vízszintje pénteken reggel 926 centiméter volt Szegednél, a folyó folyamatosan árad, így hamarosan átlépheti a 2000-es árvíz 929 centiméteres szintjét – tájékoztatta az MTI-t az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint a folyó vasárnap és jövő hét kedd között tetőzik, de jelenleg még nem lehet kiszámítani, milyen vízszintnél, az azonban valószínűsíthető, hogy a valaha mért legnagyobb, 960 centiméteres szint felett – mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsa. Az Alsó-Tisza vízszintjét nagyban befolyásolja a Közép-Tiszáról és a Marosról érkező árhullám – tette hozzá.

A Maros vízszintje pénteken Makónál várhatóan eléri az 500 centiméteres szintet, ezért a folyó teljes magyarországi szakaszára elrendelték a harmadfokú készültséget. A gátak magassághiányos helyein folyik a nyúlgátak építése, a legtöbb munkát azonban az átázó, felpuhuló töltések bordás megtámasztása adja. A védekezésben az igazgatóság területén csütörtökön több mint ezer ember vett részt – tudatta a szóvivő.

A Sámson–Apátfalvi-főcsatornán a Maros emelkedő vízszintje miatt megszűnt a gravitációs bevezetés lehetősége, ezért lezárják az árvízi kaput, és nagy teljesítményű szivattyúkat telepítenek ide. A 10-12 berendezés másodpercenként 500 liter víz átemelésére képes, a gépek üzembe helyezésével várhatóan a jövő hét elejére végeznek a szakemberek – mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik