Belföld

Minden szavazóhelyiség védett helyen lesz

Ha bármely szavazóhelyiség megközelíthetetlenné válik az árvíz miatt, akkor a belügyminiszter új helyiséget jelöl ki - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízó műsorában elmondta, hogy a gyülekezési jogot, a szabad mozgás, kijárás jogát a hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet miatt bevezetett intézkedések nem korlátozták, s amennyiben bármely szavazóhelyiség megközelíthetetlenné válik, a belügyminiszter kijelöl egy újabb helyiséget.

A miniszterelnök a veszélyhelyzet legfőbb jellegzetességének azt nevezte, hogy a polgármesterek, közgyűlési elnökök gyorsabban dönthetnek a testületek nélkül, valamint azt, hogy megnyílnak olyan költségvetési források, amelyek csak rendkívüli helyzetben állnak rendelkezésre.

A miniszterelnök ismertetése szerint a vasárnapi kormányülés után az árvízi védekezésre felszabadított egy milliárd forint várhatóan egy hétre lesz csak elég, mivel naponta több mint 200 millió forintba kerül a védekezés.

Elmondta azt is, hogy folyamatos az együttműködés a szlovák vízügyi szakemberekkel, akik a Tiszán és a Bodrogon két tározót is megnyitottak, ami elősegítette a Bodrog apadását. A dunai oldalon pedig kölcsönösen tájékoztatják egymást a árvízi helyzetről.

A kormányfő arra a kérdésre, mi valósult meg a 2002-ben tett gátépítési ígéretekből, azt válaszolta: „a Dunán lényegében szinte semmivel nem vagyunk adósak, viszont a tiszai építkezés sokkal-sokkal lassabban megy, mert a Vásárhelyi-terv előkészítés nélküli volt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik