Élő Nagyvilág

Másfél napos tűzszünetet kezdeményez Putyin

Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP
Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP
  • Ukrajna nehezebb tankokat szeretne, de csak könnyebb, páncélozott harckocsikat kap.
  • Zelenszkij szerint ennek nincs észszerű magyarázata.
  • Kijózanító értékelés jött Bahmut térségéről.
  • A háború szerdai történéseit itt tudja visszaolvasni.

ENSZ-főtitkár: üdvözlendő a fegyvernyugvás, de nem pótolja a tartós békét

António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölne bármiféle fegyverszünetet Ukrajnában az ortodox karácsony idején, de annak is tudatában van, hogy „ez nem pótolna egy igazságos békét, amely összhangban áll a világszervezet alapokmányával és nemzetközi joggal” – közölte csütörtökön Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyoldalú fegyvernyugvást rendelt el január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából, amit az ukrán vezetés „cinikus csapdaként” visszautasított.

Stéphane Dujarric azt is bejelentette, hogy António Guterres feloszlatta az olenivkai börtönre mért júliusi rakétacsapás ügyében megalakított vizsgálóbizottságot, arra hivatkozva, hogy a szakemberek biztonsági megfontolások miatt nem tudnak a helyszínre menni. A vizsgálatot Oroszország és Ukrajna is kezdeményezte, megalakulását augusztusban jelentette be az ENSZ-főtitkár.

A Donyecktől mintegy tíz kilométerre délre található Olenivka városában, a helyi vizsgálati fogdában július 29-én egy rakétacsapás következtében több mint ötven ukrán hadifogoly életét vesztette és 73-an megsebesültek.

(MTI)

Moszkvában telepedett le „Putyin építésze”, akit adócsalással gyanúsítanak Olaszországban

Oroszországot választotta hazájául a Putyin építészeként is emlegetett olasz-orosz állampolgárságú Lanfranco Cirillo. Az építész csütörtökön közölte: nem tér vissza Olaszországba, ahol a bresciai ügyészség letartóztatási parancsot adott ki ellene adócsalás gyanújával.

„Oroszország az otthonom. Itt dolgozom, itt vannak az érdekeltségeim és a főbb kapcsolataim” – monda Cirillo az ASNA olasz hírügynökségnek.

Jelenleg nincs okom, sem kedvem visszatérni Olaszországba,

mondta a 63 éves építész, aki régóta Moszkvában él, és számos nagyszabású projektet tervezett Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízásából.

Az elmúlt hónapokban az olasz adóhatóság mintegy 140 millió eurót (55 milliárd forint) foglalt le Cirillótól. Adócsalás vádjával várhatóan február 23-án kezdődik meg a pere Bresciában.

Az olasz származású építész Moszkvában és Dubajban él, a moszkvai Masztyerszkaja építésziroda alapítója és társelnöke. 2014-ben húszévnyi oroszországi tartózkodás kapta meg az orosz állampolgárságot.

(MTI)

Ukrán külügyminiszter: Nem lehet az oroszok egyoldalú tűzszünetét komolyan venni

Nem lehet és nem is szabad az oroszok »egyoldalú tűzszünetét« komolyan venni,

írta csütörtökön a Twitteren az ukrán külügyminiszter arra reagálva, hogy Vlagyimir Putyin 36 órás tűzszünetet kezdeményezett január 6-a déltől kezdve, az ortodox karácsonyra hivatkozva.

Dmitro Kuleba a bejegyzésben emlékeztetett, hogy Ukrajna már korábban javaslatot tett egy tíz pontos békeszerződésre, azonban Oroszország nem foglalkozott vele. Helyette, jegyezte meg a tárcavezető, az oroszok szenteste Herszont bombázták, szilveszterkor pedig tömeges rakéta- és dróntámadásokat hajtottak végre.

Biden: Putyin oxigénhez próbál jutni a tűzszünettel

Csütörtökön újságírók többek között arról faggatták Joe Bident, mit szól ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin 36 órás, egyoldalú tűzszünetet rendelt el az ortodox karácsony miatt.

Az amerikai elnök azt mondta, általánosságban nem szívesen véleményezi Putyin szavait, de most érdekesnek találta őket, tekintve, hogy

[az orosz elnök] december 25-én és újévkor kész volt kórházakat, óvodákat és templomokat bombázni.

Biden hozzátette: szerinte a tűzszünet lebegtetésével Putyin próbál egy kis oxigénhez jutni.

(Guardian)

Ukrán elnöki főtanácsadó: Képmutatás, hogy Putyin átmeneti tűzszünetet akar

Képmutatásnak nevezte Mihajlo Podoljak azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön 36 órás tűzszünetre szólított fel az ortodox karácsony alkalmából.

Az ukrán elnök főtanácsadója szerint Ukrajna nem támad más országra és nem öl civileket, ahogy Oroszország teszi, hanem csak a megszálló orosz katonákat támadja. Podoljak azt írta a Twitteren: csak akkor lesz „ideiglenes tűzszünet”, amikor majd Oroszország elhagyja a megszállt ukrán területeket, addig pedig a Kreml „tartsa meg magának” a képmutatást.

Átmeneti tűzszünetet kezdeményez Vlagyimir Putyin

36 órás, átmeneti tűzszünetet kezdeményez Vlagyimir Putyin január 6-ra és 7-re az ortodox karácsony alkalmából – írta Twitter oldalán a Kreml közlésére hivatkozva Danny Kemp, az AFP hírügynökség hágai irodájának vezetője. A tájékoztatás szerint a tűzszünet péntek déltől szombat éjfélig tartana.

A bejelentés azt követően érkezett, hogy Putyin támogatója, a háborúpárti Kirill pátriárka az ünnep alkalmából tűzszünetre szólította fel Ukrajnát. Az MTI azt írja, hogy az orosz elnök a pátriárka kezdeményezésére arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást.

„Ne igyatok, ne drogozzatok, ne erőszakoljatok meg nőket” - engedte szabadon a Wagnernél szolgált elítélteket Prigozsin

Szabadon hazabocsátotta Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér azokat az elítélteket, akiket hat hónapja toborozott az orosz börtönökben, hogy a hírhedt zsoldosseregben, a Wagner kötelékében harcoljanak Ukrajnában az oroszok oldalán. Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként is ismert Prigozsin akkor azt ígérte a toborzáskor, hogy hat hónap szolgálat után mentesülnek a büntetésük alól, bármit is követtek el korábban.

„Ne igyatok túl sokat, ne drogozzatok, ne erőszakoljatok meg nőket” – tanácsolta Prigozsin a leszerelt embereinek, akik kisebb csoda folytán túléltek hat hónapot Ukrajnában. Prigozsin azt is mondta, hogy utasította az orosz rendőrséget, hogy nagy tisztelettel bánjanak a hazatérőkkel. Orosz kommentátorok elkezdtek viccelődni, hogy az igazi orosz elnök neve P-vel kezdődik és N-nel végződik, de nem Putyin.

Orosz emberi jogi aktivisták szerint Prigozsin toborozási és kegyelmezési gyakorlata teljesen törvénytelen és alkotmányellenes.

Ukrán elnöki tanácsadó: „Cinikus csapda” az orosz pátriárka tűzszüneti javaslata

„Cinikus csapdának” nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Twitteren. Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig.

„Az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme” — vélekedett Podoljak. Szerinte az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Közben Jaroszlav Jarusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét lőtték a megyeszékhely központját. Eltaláltak egy lakóházat, aminek következtében egy húszéves férfi a helyszínen meghalt.

Pavlo Kirilenko, a keleti Donyeck megye kormányzója egy tévéműsorban elmondta, hogy Bahmut városa — amelynél az elmúlt időszakban a leghevesebb harcok folytak — mintegy hatvan százalékban megsemmisült. A szerdai orosz tüzérségi támadásokban két nő vesztette életét a városban. Szavai szerint az orosz csapatokat az ukrán erők a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre.

Az ukrán határőrszolgálat csütörtöki közleményében azt írta, hogy előző nap, amikor az orosz erők rohamot kíséreltek meg az ukrán csapatok ellen Bahmutnál, a határőrök mesterlövészei másfél kilométer távolságból lelőttek három orosz katonát. A határőrök aknavetőkkel is lőtték az orosz katonákat.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 109 720 orosz katona halt meg, közülük 810 az elmúlt napban.

(MTI)

Putyin Erdogannak: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva feltételeit 

Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint csütörtökön török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogan elnöknek.

Putyin azt hangoztatta, hogy a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el és célpontokat azonosít be a számára. Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat” – olvasható a tájékoztatóban.

A két elnök szót ejtett az ukrán gabonaexportról szóló isztambuli megállapodásokról, valamint az Oroszországból érkező élelmiszer- és műtrágyaszállítások feloldásáról is.

Hangsúlyozták a jóhiszemű, átfogó megközelítés szükségességét, amely magában foglalja az orosz export előtt álló valamennyi akadály felszámolását

állt a közleményben.

A felek kitértek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok további bővítésére, elsősorban az energiaágazatban. Hangsúlyozták az olyan stratégiailag fontos közös projektek végrehajtásának prioritását, mint egy regionális gázközpont létrehozása Törökországban és az akkuyui atomerőmű megépítése.

Putyin és Erdogan a szíriai rendezés kilátásaival kapcsolatban pozitívan értékelte az orosz, a török és a szíriai védelmi miniszter 2022 decemberében Moszkvában megtartott találkozóját, amelyen részt vettek a három ország hírszerző szolgálati vezetői is. A két államfő kifejezte abbéli reményét, hogy a háromoldalú kapcsolatok fejlesztése hozzájárul Szíria helyzetének kardinális javulásához, beleértve a területi integritás helyreállítását, a menekültprobléma megoldását és a nemzetközi terrorista szervezetek elleni küzdelmet.

(MTI)

Erdogan egyoldalú tűzszünetre kérte Putyint

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és “egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval” mozdítsák elő – jelentette be a török elnöki hivatal csütörtöki közleményében.

Erdogan és Putyin elnök rendszeresen egyeztet telefonon az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése óta. Törökország az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában.

Nyolcmillióhoz közelít a regisztrált ukrán menekültek száma

Nyolcmillióhoz közelít az Európában regisztrált ukrajnai menekültek száma – közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az MTI tudósítása szerint. A világszervezet adatai szerint egész pontosan 7 915 287 Ukrajnából érkezett menekült van jelenleg regisztrálva Európában. Oroszország tavaly február végén indított háborújának kezdete óta az UNHCR szerint több mint 17 millió ember menekült el Ukrajnából valamelyik európai országba. Azóta több mint 9,1 millióan már visszatértek hazájukba.

A legtöbben – több mint 8,6 millióan – Lengyelországba utaztak, ahol jelenleg is több mint 1,5 millióan vannak hivatalosan menekültként nyilván tartva, de mintegy 6,5 millióan onnan már vissza is tértek Ukrajnába. Magyarországra az UNHCR adatai szerint mintegy kétmillió ember érkezett Ukrajnából, a magyar hivatalos nyilvántartásban 33 316 ezer ukrajnai menekült szerepel. A jelentésben arról nem szólnak, Magyarországról hányan tértek vissza Ukrajnába.

Romániába több mint 1,7 millióan érkeztek, onnan 1,4 millióan tértek vissza, és 106 786-an maradtak regisztrálva hivatalosan. Szlovákiába nagyjából egymillióan érkeztek, 807 ezren tértek haza Ukrajnába, és még mindig 105 205-en vannak regisztrálva.

Az UNHCR felsorolta azt is, hogy Németországban egymillióan, Olaszországban 166 ezren, Spanyolországban 164 ezren, Nagy-Britanniában 152 ezren, Franciaországban 119 ezren és Moldovában 102 ezren vannak regisztrálva ukrajnai menekültként.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala decemberben azt közölte: Ukrajnában a háború következtében mintegy 5,6 millió belső menekült él.

Kirill pátriárka tűzszünetre szólítja Ukrajnát az ortodox karácsonyra hivatkozva

Kirill pátriárka tűzszünetre és karácsonyi fegyvernyugvásra szólított fel Ukrajnában – derül ki a TASZSZ orosz állami hírügynökség közleményéből. Az egyház honlapján is közzétett nyilatkozatában Kirill így fogalmazott:

Én, Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája felhívással fordulok a pusztító konfliktusban érintett minden félhez, hogy január 6-án déltől január 7-én éjfélig szüntessék be a tüzet, és kössenek karácsonyi tűzszünetet, hogy az ortodoxok szenteste és Krisztus születésének napján részt vehessenek az istentiszteleteken.

Alexander NEMENOV / AFP

A pátriárkát korábban kemény külső bírálatok érték, amiért nyíltan támogatja Oroszország ukrajnai invázióját, ez azonban Magyarországot júniusban nem akadályozta meg abban, hogy a putyinista főpapot levetesse az Oroszország elleni uniós szankciós listáról.

A Kreml december közepén még nem volt ilyen békülékeny hangulatban. Akkor azt közölték, nincs napirenden a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által is szorgalmazott karácsonyi tűzszünet. Zelenszkij akkor így fogalmazott:

Jönnek az ünnepek, amikor emberek milliárdjai ünnepelnek szerte a világon: a Gergely-naptár karácsonya, az újév, a Julián-naptár karácsonya. Ez az az idő, amikor a normális emberek a békére gondolnak, nem pedig az agresszióra.

Nem kér az olasz békemisszióból az orosz hatalom

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán válaszolt azokra az újságírói kérdésére, amelyek Olaszország lehetséges közvetítő szerepének elfogadását firtatták az orosz-ukrán konfliktus rendezése kapcsán. Zaharova válaszát az orosz külügyminisztérium szerda késő este teljes terjedelmében közölte:

Sok ország kinyilvánítja szándékát, hogy részt kíván venni a rendezésben, és néhányan még közvetlenül is felajánlják nekünk közvetítői szolgáltatásaikat. Ferenc pápa, Emmanuel Macron francia elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, valamint más állam- és kormányfők, politikusok és közéleti személyiségek beszéltek erről. Egyesek őszinték, mások saját önző céljaikat követik, és megpróbálnak éket verni a tárgyalási folyamatba, hogy külpolitikai haszonra tegyenek szert.

Furcsa azonban olyan országok közvetítési ajánlatait hallani, amelyek az ukrajnai különleges katonai művelet kezdetétől fogva egyértelmű és nagyon agresszív oroszellenes álláspontot foglaltak el, és nemcsak támogatták a véres kijevi rezsimet, hanem jelentős katonai és haditechnikai segítséget is nyújtanak neki. Köztudott, hogy Olaszország a fegyverek és katonai felszerelések széles választéka mellett gyalogsági aknákat is szállít Kijevnek.

Ezek a felelőtlen lépések nemcsak az áldozatok számát szaporítják, beleértve a donbaszi civileket, és késleltetik a konfliktus befejezését, hanem a NATO-országokat is közvetlen katonai konfrontációba sodorhatják Oroszországgal. Kijev nyugati támogatói, akik között sajnos Olaszország is szerepel, azonban nem is gondolkodnak a megálláson, sőt, éppen ellenkezőleg, tovább növelik a készleteiket. Nyilvánvaló, hogy Olaszországot elfogult álláspontja miatt nem tekinthetjük becsületes közvetítőnek, sem pedig a békefolyamat lehetséges garanciavállalójának.

(The Guardian)

30,4 százalékkal zuhant Ukrajna GDP-je

Óriási visszaesést szenvedett el az ukrán gazdaság az orosz-ukrán háború miatt: 30,4 százalékkal csökkent az ország GDP-je 2022-ben – jelentette Julija Szviridenko gazdasági miniszter. Természetesen ez a legnagyobb gazdasági visszaesés az ország az 1991-es függetlenségének elnyerése óta, bár az előzetes becslések szerint még ennél is nagyobb zuhanásra számítottak.

Ukrajna gazdasága a háború előtti évben, 2021-ben még 3,4 százalékkal növekedett.

ORFK: 14 ezer menekült érkezett szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5988 fő lépett be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7930 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök éjszaka.

A beléptetettek közül a rendőrség 286 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai orosz invázió elől ugyancsak szerdán 102 ember menekült Budapestre vonattal, köztük 55 gyermek.

Kijózanító értékelés Bahmutról

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő kijózanító értékelést adott az ukrajnai Donyeck keleti részén folyó harcokról, különösen a nagyrészt romokban heverő, de ukrán kézben lévő Bahmut város környékéről. Az amerikai forrás szerint a belátható jövőben valószínűleg folytatódnak az ádáz harcok, és az orosz erők fokozatosan előreléphetnek.

A harcok még mindig elég hevesek. Azt hiszem, amit Bahmutban látunk, arra kell számítanunk a front mentén máshol is: a következő hónapokban folytatódni fognak a harcok

– közölte.

Éjszakai videóbeszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a Bahmuton kívüli ukrán csapatok számos veszteséget okoztak az oroszoknak, és figyelmeztetett, hogy Moszkva növeli erejét a térségben.

(The Guardian)

Bradley páncélozott járművek küldését fontolgatja az USA

Joe Biden amerikai elnök szerdán késő este közölte, hogy Washington Bradley harci járművek küldését fontolgatja Ukrajnának.

A Bradley páncélozott jármű, amely erős löveggel rendelkezik, az 1980-as évek közepe óta az amerikai hadsereg alapfelszerelése a harctereken. Az amerikai hadsereg több ezer Bradley-vel rendelkezik. Ezek az eszközök kétségtelenül javítanák Ukrajna harctéri erejét, és megerősítenék védekező képességét az állóháborúban.

Ukrajna mindazonáltal nem ilyen járműveket, hanem ennél erősebb, Abrams harckocsikat várt. Kijev már többször kért a nyugati szövetségeseitől olyan nehezebb harci járműveket, mint az Abrams vagy a német gyártmányú Leopard harckocsik.

(The Guardian)

Zelenszkij: Nincs észszerű oka, hogy a Nyugat ne küldjön tankokat

A nyugati szövetségesek készen állnak arra, hogy páncélozott harcjárműveket szállítsanak Ukrajnának, de nem azokat a nehezebb harckocsikat, amelyeket az Oroszország elleni harchoz kért – írja a Reuters.

Emmanuel Macron francia elnök közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy kormánya könnyű AMX-10 RC páncélozott harcjárműveket fog küldeni, hogy segítse az ország háborús védekezését – közölte egy francia illetékes szerdán a kettejük közötti telefonbeszélgetést követően.

A francia forrás közlése szerint ezek lennének az első nyugati páncélozott járművek, amelyeket Ukrajnának szállítanak, Ausztrália azonban már októberben közölte, hogy 90 darab Bushmaster harcjárművet ad Kijevnek, amely aknákkal, kézifegyverek tüzével és más fenyegetésekkel szemben is ellenálló.

Zelenszkij az esti videóbeszédben megköszönte Macronnak a bejelentést, hozzátéve, hogy más szövetségesektől is szükségük van nehezebb fegyverek szállítására.

Ez egyértelmű jelzés minden partnerünknek. Nincs észszerű oka, hogy Ukrajna miért nem kapott még nyugati harckocsikat

– mondta.

(The Guardian)

Olvasói sztorik