Élő Nagyvilág

Nagy tavaszi támadásra készül Ukrajna, a leghevesebb harcok márciusban várhatók

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
  • Moszkva szerint 89-re emelkedett a makijivkai támadás halálos áldozatainak száma.
  • Újból orosz támadásra figyelmeztetett Zelenszkij.
  • Hosszú távra szóló segítségnyújtást ígért az ukrán elnöknek kedden Rishi Sunak brit kormányfő.
  • A Makijivka elleni ukrán csapás „komoly kritikát váltott ki az orosz katonai vezetéssel szemben” – derül ki a Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) jelentéséből.
  • A KyivPost Twitteren tett közzé egy videót arról, milyen károkat okozott egy kijevi művészeti központban a december 31-i orosz rakétatámadás.
  • A háború keddi történéseit itt tudja visszaolvasni.

Ukrajna nagyszabású offenzívát tervez tavaszra

Az orosz támadások kereszttüzében álló Ukrajna nagyszabású offenzívát tervez tavaszra, a leghevesebb harcok márciusban várhatók – jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy televíziós interjúban.

Célunk, és el is fogjuk érni, hogy visszatérjünk az 1991-es határokhoz, hiszen Ukrajnát a nemzetközi jog minden alanya elismeri

– hangsúlyozta Kirilo Budanov az ABC News-nak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett szerdán. Nem zárta ki azt sem, hogy Oroszország területét fogják érni újabb csapások, de nem pontosította, hogy ki állna ezen támadások mögött. Hozzátette, hogy a támadások egyre mélyebben történnek Oroszországon belül, de – mint mondta – csak a háború befejezése után tud nyilatkozni arról, ki követte el a csapásokat.

Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / AFP

A hírszerzés vezetője kijelentette azt is, hogy a Donyec-medencében helyenként hegyekben állnak az orosz katonák holttestei, és amikor az orosz csapatok támadásba lendülnek, ezeket használják fedezékül.

Kirilo Budanov december végén a Donyeck megyei Bahmutba látogatott, ahol jelenleg heves harcok dúlnak. Szavai szerint megdöbbentette, amit akkor látott.

A katonák mutattak nekem egy olyan területet, ahol holttesteket halmoztak fel, mint egy filmben. (…) Holttestek százai csak úgy rothadnak egy nyílt terepen, helyenként egymásra rakták őket, mint rögtönzött falakat, és amikor az orosz csapatok előrenyomulnak ezen a területen, akkor ezeket a tetemeket használják pajzsként

– fogalmazott a hírszerzési vezető.

Kirilo Budanov véleménye szerint Oroszország elvesztette az egyik legerősebb katonai hatalom státuszát, és a világnak nem kell többé félnie tőle. Az egyetlen probléma  szerinte továbbra is az orosz nukleáris arzenál és Vlagyimir Putyin elnök ellenőrizetlen hatalma. Ez szerinte arra késztetheti az egész világot, hogy felismerje a szükségességét Oroszország atomfegyver-mentesítésének vagy legalábbis nukleáris arzenálja nemzetközi felügyeletének.

Az a terrorista ország, amely mindenki előtt atomütőerővel hadonászik és fenyegetéseket szór, nem olyan rezsim, amelynek erkölcsi vagy politikai joga lenne a tömegpusztító fegyverek ellenőrzésére

– fogalmazott az ukrán katonai hírszerzés főnöke.

Szolidaritási jeggyel utazhatnak az ukrán menekültek az ortodox karácsony első napján

Szolidaritási jeggyel utazhatnak január 7-én a háborús menekültek azokba a városokba, ahol ukrán nyelvű karácsonyi mise és ünnepség lesz az ortodox karácsony első napján – közölte az ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló szerdán az MTI-vel.

Grexa Liliána közleményében azt írta: kezdeményezésére a kormány és az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Starttal egyeztetve úgy döntött, hogy az ukrán menekültek január 7-én, az ortodox karácsony első napján szolidaritási jeggyel utazhatnak az ukrán nyelvű ünnepi miséknek helyet adó városokba – Budapest, Miskolc, Debrecen – és vissza. A január 7-ére szóló célirányos „szolidaritási jegyek” esetében a díjmentesség nem vonatkozik az adott vonatokon történő utazásért fizetendő felárakra.

Grexa Liliána úgy fogalmazott, az Ukrajnából menekülni kényszerülők számára különösen nehéz az ünnepi időszak, amelyet most nem tölthetnek otthonukban, szülőföldjükön, és a kormány, valamint a minisztérium a hazájukat elhagyni kényszerülők kulturális és hitéletét kívánja megsegíteni ezzel az intézkedéssel az ortodox karácsony közeledtével.

Idén más az ünnep, ha lehet, még fontosabb, hiszen az Ukrajnából menekülni kényszerült emberek számára a magyarországi ukrán nemzetiség jelentheti a hidat, a kapcsolatot az anyanyelvhez, az otthoni szokásokhoz

– olvasható az ukrán nemzetiségi szószóló közleményében.

Annak érdekében, hogy a MÁV-Start fel tudjon készülni a csoportos vagy nagyobb utazási igényekre, javasolt, hogy a szolidaritási jeggyel Budapestre, Miskolcra vagy Debrecenbe utazni szándékozó ukrán menekültek regisztráljanak január 6-án 15 óráig ezen a linken.

Román miniszter: Bukarest nem Ukrajnának, hanem saját magának és NATO-tagországoknak fog lőszert gyártani

Románia saját tartalékainak növelésére és más NATO-tagországoknak fog lőszert gyártani, nem pedig Ukrajnának – jelentette ki Florin Spataru román gazdasági miniszter, miután az amerikai sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy Bukarest közvetlenül Ukrajnának szállíthat lőszert.

A miniszter a román Digi24 hírtelevíziónak elmondta, hogy 2022-ben valóban voltak tárgyalások a NATO-n belül, hogy a tagállamok közös fejlesztésekkel finanszírozzák a lőszergyártást, de Bukarest még nem írt alá sem szándéklevelet, sem megállapodást erről. Ugyanakkor Románia 10 millió eurót (3,9 milliárd forint) különített el 2022-ben lőszergyártási kapacitásainak korszerűsítésére.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Románia nem fog közvetlenül lőszert szállítani Ukrajnának. Rámutatott: azért fejlesztik a lőszergyártási kapacitást, hogy Románia biztosítsa a saját szükségleteit, valamint más NATO-tagországokat is el tudjon látni, mert a tagállamok lőszertartaléka minimális szintre csökkent.

A miniszter megerősítette, hogy Németországgal és más NATO-tagállamokkal is folynak tárgyalások a közös fejlesztésekről. Hozzátette: nem csak lőszergyártásról, hanem egy lőporgyár nyitásáról is egyeztetnek. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy januárban lezárulnak a tárgyalások.

(MTI)

Védelmi együttműködésről egyeztett az ukrán és a román köztársasági elnök

Ukrajna és Románia további együttműködéséről állapodott meg Volodimir Zelenszkij ukrán és Klaus Iohannis román köztársasági elnök – számolt be Zelenszkij a közösségi médiában. A tájékoztatás szerint először a védelmi területen fognak újabb közös lépéseket tenni. Az ukrán elnök egyúttal megköszönte Románia szolidaritását és támogatását az orosz agressziót illetően.

Ukrán külügyminiszter: Hamarosan érkeznek a Patriot-légvédelmi rakétarendszerek

Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztérium a Facebook-oldalán közvetített tájékoztatójában elmondta, hogy már megkezdődtek az előkészületek a Patriot légvédelmi rendszerek átadására.

December 21-én Joe Biden amerikai elnök a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón 1,85 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely magában foglalta a Patriot rakétavédelmi rendszert is.

A Patriot a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, amely drónok, harci repülőgépek, illetve kisebb hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen is sikerrel alkalmazható.

Christophe Gateau / picture alliance / Getty Images Egy MIM-104 Patriot légvédelmi rendszerhez tartozó, rövid hatótávolságú rakétavető a lengyelolszági Rzeszów katonai repterén 2022 júliusában.

A Kreml korábban kifejezte aggodalmát a rendszerrel kapcsolatban: szerintük Patriotok ukrajnai megjelenése „megjósolhatatlan következményekkel járna”

A rendszer használatának legfontosabb akadálya, hogy akár 90 katonára is szükség lehet a működtetéséhez és karbantartásához. A tervek szerint az Egyesült Államok egy harmadik országban fogja kiképezni az ukrán erőket a rendszer használatára.

(Al Jazeera)

Oroszország hadrendbe állította a hiperszonikus fegyverekkel felszerelt Admiral Gorskov fregattot

Hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszútávú hajózásra indult az Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt – jelentették szerdán az orosz hírügynökségek.

Az ünnepélyes eseményen videókonferencia formájában részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki köszönetet mondott az orosz hadiipari komplexum szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. A fegyvert az elnök a világon egyedülállónak nevezte. Hozzátette, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy a hosszú út során a fregatt gyakorolni fogja a Cirkon „szárnyasrakéták” használatát. Rámutatott, hogy ez a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, a sebessége kilenc Mach feletti, a hattótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Mint mondta, a hajó a Cirkonokkal képes célzott és erőteljes csapást mérni a tengeri és a szárazföldi ellenfélre egyaránt.

Az orosz elnök 2019. február 20-án a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házához) intézett beszédében tett bejelentést hiperszonikus fegyverek kifejlesztéséről. A Cirkonok tesztelését tavaly június 1-jén fejezték be, Putyin pedig december 21-én közölte, hogy az év elején hadrendbe fogják állítani a hiperszonikus manőverező repülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskovot.

Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP Vlagyimir Putyin az Admiral Gorskov fregatt handrendbe állítása alkalmából rendezett videókonferencián 2023. január 4-én.

(MTI)

Német külügyminiszter: Az EU mindent megtett, hogy megakadályozza az ukrajnai háborút

Az Európai Unió mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza az ukrajnai háborút, de Vlagyimir Putyinnak semmi más nem járt a fejében, minthogy tönkretegye a szomszédos országot – jelentette ki egy szerdai, lisszaboni konferencián Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Baerbock szerint Putyin hozzáállása miatt volt fontos az, hogy Ukrajnába folyamatosan érkezzenek fegyverek azért, hogy az ország meg tudja védeni magát, írja a Guardian tudósítása.

BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

A testéből kioperált repeszdarabot küldött Emmanuel Macronnak a Roszkoszmosz volt vezérigazgatója

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz volt vezérigazgatója, a Cári Farkasok katonai tanácsadócsoport vezetője szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy elküldött egy testéből kioperált repeszdarabot Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetnek, azt kérve tőle, hogy adja át Emmanuel Macron elnöknek.

Rogozin december 22-én Donyeckben sebesült meg a vállán és nyaki gerincén egy francia CAESAR önjáró tarackkal végrehajtott tüzérségi támadás következtében, amelyben Vitalij Hocenko, az Ukrajnától illegitim módon elcsatolt „Donyecki Népköztársaság” miniszterelnöke is megsebesült. Rogozin állítása szerint a Donyec-medencében civilek százai, köztük gyerekek életét oltották ki francia fegyverek és zsoldosok.

Rogozin arra kérte Lévyt, hogy mondja meg Macronnak: Franciaország és más NATO-országok nem vonhatják ki magukat a Donyec-medencében elkövetett háborús bűncselekmények felelőssége alól. Sajtóértesülések szerint a Roszkoszmosz volt vezetője és környezete ellen is mobiltelefonforgalmi adatok alapján intéztek támadást.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója szerdán Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az orosz légvédelem a belbeki katonai repülőtér közelében, a tenger felett lelőtt két drónt, Szergej Szevrjukov altábornagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnöksége vezetőjének első helyettese pedig azt állította, hogy az orosz csapatok likvidáltak öt darab, az ukránok által használt HIMARS-sorozatvetőt, köztük azt, amellyel végrehajtották a makijivkai támadást. Szevrjukov szerint ezen kívül megsemmisítettek négy RM-70 Vampire sorozatvetőt, több mint 800 hozzájuk való lőszert, nyolc járművet, valamint megöltek több mint kétszáz ukrán „nacionalistát” és külföldi „zsoldost”.

(MTI)

Az ukrán haditengerészet szerint az oroszok három hadihajóval akcióznak a Fekete-tengeren

Egy Facebookon közzétett üzenetben az ukrán haditengerészet azt állította, hogy Oroszország három harcra kész hadihajóval akciózik a Fekete-tengeren. Hozzáteszik:

Oroszország továbbra is megsérti az emberi élet tengeri védelméről szóló 1974. évi nemzetközi egyezményt (SOLAS) azzal, hogy kikapcsolja a polgári hajók automatikus azonosító rendszerét (AIS) az Azovi-tengeren.

Tiltakozik Ukrajna amiatt, hogy orosz katonának öltöztek a szilveszteri hagyományőrzők egy romániai faluban

Tiltakozik a bukaresti ukrán nagykövetség amiatt, hogy egy Bákó megyei faluban orosz katonának öltöztek a hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás részvevői.

Az orosz agresszió jelképeit be kell tiltani az egész civilizált világban,

írta kedd esti Facebook-bejegyzésében az ukrán diplomáciai képviselet, és arra kérte a román hatóságokat, hogy vizsgálják ki a történteket.

A moldvai Berzunc (Berzunti) községben hagyományosan megszervezett jelmezes felvonuláson több résztvevő orosz katonának öltözött és katonai gépkocsikat imitáló, „Z” betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel. A közösségi médiában elterjedt felvételek szerint a „harckocsikra” „rakétákat” is szereltek.

A bukaresti ukrán nagykövetség bejegyzésében azt írta: sajnálattal veszi tudomásul, hogy miközben Ukrajnát aznap is súlyos orosz rakétatámadások érték, Bákó megyében „egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva”.

Meggyőződésünk, hogy az ilyen cselekedetek ellentmondanak a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ellene indított orosz háborúban,

idézte az ukrán nagykövetség üzenetét az Agerpres hírügynökség. A kijevi diplomácia hozzátette: reméli, hogy a román társadalom a helyén fogja kezelni az ügyet.

A Bákó megyei rendőrség korábban közölte, hogy nyomozást indított a rendezvénnyel kapcsolatban. Az Agerpres szerint a rendőrség hivatalból vizsgálódik a szélsőséges szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.

(MTI)

Teljes mozgósítást követelnek az elesett orosz katonák özvegyei

Egy kevéssé ismert, az orosz katonák özvegyeit támogató patrióta szervezet felszólította Vlagyimir Putyin elnököt, hogy rendeljen el nagyszabású, több millió fős mozgósítást és zárja le a határokat az ukrajnai győzelem érdekében.

Arra kérjük elnökünket, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, hogy engedélyezze az orosz hadseregnek a nagyszabású mozgósítást

– írta az Orosz Katonaözvegyek érdekvédelmi csoportja a Telegramon közzétett bejegyzésében.

Kérjük elnökünket, a hadsereg főparancsnokát, hogy tiltsa meg a hadköteles korú férfiak távozását Oroszországból. Ehhez teljes erkölcsi jogunk van: a férjeink meghaltak, hogy megvédjék ezeket a férfiakat, de ki fog megvédeni minket, ha ők elszöknek?

– teszik hozzá.

Putyin egyelőre nem reagált a levélre.

(Reuters)

Újabb orosz támadásra figyelmeztet Zelenszkij

Nincs kétségünk afelől, hogy Oroszország jelenlegi urai mindent és mindenkit be fognak vetni, amijük még maradt, akit csak össze tudnak gyűjteni, hogy megpróbálják megfordítani a háború menetét, vagy legalább késleltessék a vereségüket

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij kedd esti videóbeszédében, melyben egyúttal megismételte figyelmeztetését, miszerint Oroszország nagyszabású offenzívát készül indítani válaszul a múltbéli harctéri kudarcokra.

Meg kell hiúsítanunk az oroszok tervét. Erre készülünk. A terroristáknak veszíteniük kell. Az új offenzívájuk minden kísérletének kudarcot kell vallania

– tette hozzá.

(Guardian)

A makijivkai támadás ellenére a Donyeckben szolgáló orosz katonák bátorságát méltatta a régió önjelölt vezetője

Mi tudjuk, ráadásul első kézből tudjuk, milyen veszteségeket elszenvedni. És hogy mi az igazi hősiesség. A rendelkezésemre álló információk alapján bátran állíthatom, hogy az ezred srácai valódi bátorságról és a hősiességről tettek tanúbizonyságot

– jelentette ki Denisz Puszilin Donyeck megye oroszok által beiktatott, szeparatista vezetője a megszállt Makijivka egyik szakközépiskoláját ért ukrán támadásra reagálva, melyben immár Moszkva szerint is 89 orosz katona halt meg, az ukrán fél szerint pedig 400.

Olga MALTSEVA / AFP

Az orosz fél szerint a katonák tömeges, illegális telefonhasználata miatt tudták bemérni az épületet az ukránok, melyet ideiglenesen laktanyaként használt az orosz hadsereg. A Donyecki Népköztársaság (DPR) egyike annak a négy területnek, amelyet az Orosz Föderáció egy illegitim népszavazás után magához csatolt, anélkül, hogy a teljes megye orosz ellenőrzés alatt állt volna. Az annexiós igényt csak három ENSZ-tagállam ismerte el, Oroszország mellett Szíria és Észak-Korea.

(Guardian)

Brit védelmi minisztérium: Lőszert tárolhattak az oroszok a makijivkai iskolában

Szerda reggeli jelentésében a brit védelmi minisztérium is az oroszok által megszállt Makijivkában történt ukrán ellentámadásról írt. Mint említettük, Moszkva elismerte, hogy egy iskolaépület ellen elkövetett légitámadásban meghalt 89 orosz katona, de a britek azt is leírják, hogy pontosan mi történhetett.

Eszerint az oroszok nagy valószínűség szerint lőszert is tárolhattak az ideiglenesen kaszárnyaként használt iskolaépületben, ezért volt akkora a pusztítás. A brit védelmi tárca hozzáteszi, hogy az orosz katonaság már a háború előtt is ismert volt arról, hogy nem biztonságos körülmények között tárolja a lőszert, ez az incidens azonban rávilágít arra, hogy miért lehet olyan magas Oroszország vesztesége.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1610523688650039296

Moszkva 89-re módosította a makijivka támadás halálos áldozatainak számát

A katonák illegális mobiltelefon-használatát tette felelőssé a halálos ukrán légicsapásért az orosz védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint a makijivkai támadás 89 katona halálát okozta.

Moszkva korábbi közlése szerint a hétvégi csapásban 63 orosz katona vesztette életét, a halálos áldozatok száma azután emelkedett, hogy további holttestekre bukkantak a romok alatt. Az ukránok szerint ennél jóval többen, mintegy 400-an haltak meg a támadásban.

Még zajlik a hivatalos vizsgálat, de az már most kijelenthető, hogy a támadás fő oka a katonák tömeges, illegális mobiltelefon-használata volt

– közölte a minisztérium.

A minisztérium bejelentése orosz véleményformálók növekvő dühének közepette érkezett, akik egyre hangosabban emelik fel szavukat az általuk félszívűnek tartott ukrajnai offenzíva miatt. A közösségi médiában a leghangosabban a katonai vezetést bírálják, és nem Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki továbbra sem kommentálta nyilvánosan a támadást.

Az orosz védelmi minisztérium szerint négy ukrán rakéta csapódott be egy szakközépiskolába Makijivkában, az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Donyeck megyében. Az épületet ideiglenesen laktanyaként használta az orosz hadsereg.

(Guardian/Al Jazeera)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik