Belföld

Megkezdődött a voksolás

Megkezdődött az országgyűlési választások első fordulója, amelyen mintegy 8,1 millió választásra jogosultat, köztük 450 000 első választót várnak a több mint 3100 településen kialakított 10 910 szavazókörben.

A választójoggal rendelkezők reggel 6-tól 19 óráig adhatják le szavazataikat. Az illetékes választási bizottságok dönthettek arról, hogy a reggeli hat óra helyett már öt órakor elkezdődhessen a szavazás, hogy azok, akik korán mennek ki a gátra, élhessenek választójogukkal – közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az MTI információi szerint a helyi választási bizottságok sem Pest, sem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A választásra jogosultak az egyik szavazólappal a 176 egyéni választókerületben induló mintegy ezer egyéni jelöltre, köztük tíz függetlenre adhatják le voksukat. A másik szavazólappal a 152 területi listás mandátumért versengő 15 párt megyei listáira lehet szavazni, amelyeken összesen 2414 jelölt szerepel. Országos listát tíz párt állított.

Előzetes szavazási eredmény vasárnap éjfél előtt várható, a szavazóköri adatlapok gyors számítógépes összesítése révén. A hivatalos eredményt hétfőn állapítják meg a választási bizottságok, döntésük panasz hiányában egy nap múlva válik jogerőssé. Az előzetes adatokat számítógéppel számítják ki.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szombaton a választás előkészületeiről, lebonyolításáról tartott budapesti sajtótájékoztatón annak a reményének adott hangot, hogy az első forduló előzetes eredménye este tíz-tizenegy óra között rendelkezésre áll majd. A végleges eredményt pedig hétfőn a szavazatok kézi feldolgozása után teszik közzé. A szavazatszámláló bizottságok munkájában köztisztviselők mellett huszonötezer pártdelegált vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik