Belföld

Rétvári: Három év alatt 777 ezer forintra nőhet a pedagógusok átlagfizetése

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A kormány elkötelezett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét, mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videójában hétfőn.

Rétvári Bence szerint egyébként 2022-ben „minden idők legszélesebb” konzultációját folytatták le oktatásügyben. Az államtitkár arra utalt ezzel, hogy a pedagógusokat a nyár és az ősz folyamán kérdezték, ekkor 24, illetve 33 ezren küldték vissza válaszukat, a tél folyamán pedig csaknem 130 ezer szülő válaszolt az iskolával kapcsolatos kérdéssorra.

Decemberben négyszáz pedagógussal és iskolaigazgatóval személyesen is egyeztettek, mindeközben folyamatosak voltak a tárgylások mind a köznevelési kerekasztal, mind a sztrájkbizottság ülésein

– fogalmazott a politikus. „A kormány elkötelezett amellett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét, amihez nemcsak hazai, hanem európai uniós forrásokat is fel szeretnének használni”, mondta.

„Ha ez megvalósul, akkor 2023-ban nem 10, hanem 21 százalékos lesz a pedagógusbér-emelés, 2024-ben nem 10 hanem 25, 2025-ben pedig egy 29 százalékos béremelés valósulhat meg. Ezzel elérhető, hogy három év alatt 75 százalékos béremeléssel egy pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint legyen”, tette hozzá az államtitkár az MTI tudósítása szerint.

Kapcsolódó
Rétvári: Csak a magyar baloldalon múlik immár, mikor indulhat meg Magyarország történetének legnagyobb pedagógusbér-emelése
A belügyi miniszterhelyettes szerint a lehető legszélesebb körű egyeztetést folytatták az oktatásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik