Élő Nagyvilág

Kijev szerint 400, Moszkva szerint 63 oroszt öltek meg az ukránok Donyeckben

Megszállt területeinek negyven százalékát vette vissza Ukrajna

Ukrajna a tavaly február óta Oroszország által megszállt területeinek a negyven százalékát vette vissza – foglalta össze a 2022-ben elért harctéri eredményeket Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A főparancsnok közölte, hogy 2022 folyamán az ukrán fegyveres erők több mint százezer orosz katonát öltek meg, továbbá megsemmisítettek csaknem 42 ezer orosz robbanóeszközt, több tízezer orosz katonai felszerelést és csaknem 1900 ellenséges légi célpontot.

A 2022-es év örökre megváltoztatott minket, jelenünket és jövőnket

– írta, kiemelve, hogy az elmúlt évben Ukrajna és az ukrán hadsereg világtörténelemet írt. Kitért arra is, hogy az Oroszország által megszállt összes ukrán területből 28 százalékot szabadított fel eddig a hadsereg.

AFP PHOTO / UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Zaluzsnij szavai szerint az ukrán fegyveres erők kiképzése jelenleg 17 európai országban zajlik, a partnerállamoknak köszönhetően több mint 20 ezer katonát képeztek ki. 2022-ben több mint 600 ezer embert evakuáltak harcok sújtotta területekről, és több mint 2 millió tonna humanitárius szállítmányt indítottak útnak a felszabadított területekre – fejtette ki.

A főparancsnok kitért arra, hogy Ukrajna fegyvereket, lőszereket és anyagi támogatást kapott a partnerországoktól, és több mint ezer sebesült katona esett át külföldön gyógykezelésen, valamint rehabilitáción.

Az ukrán aknamentesítő szakemberek csaknem 42 ezer veszélyes tárgyat semmisítettek meg országszerte. Mintegy 29 ezer katona kapott állami kitüntetést, közülük 160 kapta meg az Ukrajna Hőse címet – írta Zaluzsnij. „Az ukrán fegyveres erők nap mint nap nemcsak Ukrajnáért, hanem a hozzánk lélekben közel álló Európáért is harcolnak, a béke, a biztonság és a szabadság megőrzéséért az egész világon. Biztosan győzni fogunk” – szögezte le a főparancsnok.

(MTI)

Moszkva szerint nem 400, hanem 63 orosz katona halt meg Makijivkában

Hatvanhárom orosz katona vesztette életét a Donyeck megyei Makijivka településén szilveszterkor az ukrán hadsereg amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőből leadott csapása során – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Korábbi ukrán közlések négyszáz halott és háromszáz sebesült orosz katonáról szóltak.

JAM STA ROSA / AFP Egy HIMARS sorozatvető az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek tengerészgyalogsága által közösen tartott éves hadgyakorlaton a Fülöp-szigeteken 2022 októberében.

A moszkvai beszámoló szerint az ukrán erők hat rakétát indítottak az egyik orosz alakulat ideiglenes szálláshelyéül szolgáló épület ellen, ebből kettőt az orosz légvédelem lelőtt, négy viszont eltalálta célpontját. A tárca közölte, hogy az áldozatok hozzátartozói állami támogatást fognak kapni.

A délnyugat-oroszországi Brjanszk megye kormányzója, Alekszandr Bogomaz hétfőn arról számolt be, hogy ukrán dróncsapások rongáltak meg Klimovszkij körzetben egy helyi elektromos létesítményt, ami miatt több órán keresztül áramkimaradások voltak a régióban.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz erők a donyecki és a harkivi régióban az ukrán oldalon harcoló “külföldi légió” több mint 70 “zsoldosával” végeztek ideiglenes körleteik ellen nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott csapásokkal. Mint mondta, a sebesültek száma száz fölött van. Hozzátette, hogy “Krasznolimanszk irányában” luhanszki és donyecki deszantos egységek több mint 40 ukrán katonával végeztek, illetve megsemmisítettek három páncélozott szállítójárművet és két kisteherautót.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 355 repülőgépet, 199 helikoptert, 2794 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7366 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 957 sorozatvetőt, 3763 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7876 speciális katonai járművet veszített.

(MTI)

Von der Leyen: Az EU Ukrajna mellett áll, amíg csak kell

Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke írta Twitter-oldalán, miután az új évben először beszélt telefonon Volodimir Zelenszkijjel, akinek jelezte, már tervezi és várja újabb ukrajnai látogatását. A bizottsági elnök arról is biztosította az ukrán elnököt, hogy az Európai Unió mindaddig kiáll Ukrajna mellett, amíg csak kell.

2023-ra őszinte jókívánságait fejezte ki az ukránoknak, akiknek a küzdelmét, szabadságharcát a brutális agresszió ellen hősiesnek nevezte.

Ursula von der Leyen megjegyezte, a télen generátorokkal, izzókkal, óvóhelyekkel, iskolabuszokkal segítit Ukrajnát, de a pénzügyi támogatás is folytatódik, az Európai Unió hamarosan megkezdi a 18 milliárd eurós támogatási csomag havi részletekben történő kifizetését.

Az ukránok szerint több mint 100 ezer orosz katona halt meg a háborúban

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a háború kitörése óta már több mint 107 ezer orosz katona halt meg a háborúban. A közzétett adatok szerint az ukrán hadsereg több mint háromezer orosz tankot semmisített meg.

(Sky News)

400 oroszt ölhettek meg az ukránok Donyeckben

Ukrajna közlése szerint mintegy négyszáz orosz katonát öltek meg egy rakétatámadásban a donyecki régióban, írja a BBC. Oroszország elismerte a támadást, ám az áldozatok számát nem erősítették meg.

A rakéta egy Makijivka városában lévő épületet célzott, amelyet orosz katonai bázisként használtak. Az ukránok szerint a négyszáz halálos áldozaton felül további háromszázan megsérültek a támadásban.

Új részletek a Kijevet ért éjjeli dróntámadásról

Mintegy hét órán át tartó légvédelmi riadó volt érvényben hétfőre virradóan Ukrajnában, mert orosz drónok infrastrukturális létesítményeket támadtak a fővárosban és az ország több térségében.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Kijev felett 22, a kijevi régióban három drónt sikerült megsemmisíteni. Az ukrán főváros ellen az ötödik egymást követő éjszaka indítottak dróntámadás-sorozatot.

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója hétfőn reggel a Telegram-csatornáján azt írta: az éjszakai támadássorozat során “egy kritikus infrastrukturális létestményt” és lakóépületeket ért csapás.

Éjszaka Kijevben vészhelyzeti áramszüneteket vezettek be. Ennek részeként áramtalanították a hőszolgáltatókat, így leállt a távfűtés. A főváros vízellátásában nincs fennakadás – jegyezte meg a polgármester.

Az ukrán légierő parancsnoksága hétfőn arról számolt be, hogy az éjszaka 39 iráni gyártmányú Sahíd drónt, továbbá két orosz gyártmányú Orlan drónt és egy X-59 rakétát lőttek le.

Az ukrán hatóságok beszámolója szerint országszerte legalább négy civil meghalt egy szilveszter éjszakai támadásban, és több tucatnyian megsebesültek. Klicsko azt közölte, hogy a negyedik áldozat, egy 46 éves kijevi lakos hétfőn reggel halt bele sérüléseibe egy kórházban.

18-an érkeztek a háború elől menekülve Budapestre vonattal vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 1602-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3519-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 74 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 18 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az ORFK.

Ismét záporoztak a drónok Kijevre

Több hullámban intézett dróntámadást Oroszország az ukrán főváros ellen hétfőről keddre virradóan, írja a Guardian.

Helyi idő szerint hajnali 3 óra órakor az ukrán légvédelmi rendszer 20 repülő objektumot semmisített meg Kijev fölött, közölte a katonai adminisztráció.

A támadás kezdetét követően négy órán át zúgtak a szirénák a városban.

Moszkva az energetikai infrastruktúrát célozta éjszaka, ezáltal áramkimaradások is történtek, erről már Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatott.

Kijevet már újév napján is támadások érték, de akkor limitált volt a káresemény, csupán a kilőtt rakéták roncsdarabjai hullottak a városra, egy autó tört össze.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik