Gazdaság

Még a bankok sem tudják, mi lesz a hitelesekkel

Valószínűleg pénteken sem lehet majd teljes körűen tájékoztatni az árfolyamrögzítést kérő ügyfeleket.

A törvény szerint holnaptól igényelhető árfolyamrögzítés körül akadnak még gondok. A bankok péntektől elmondják az ügyfeleknek azt, amit az állami otthonvédelmi programról tudnak, ám ez a tájékoztatás valószínűleg nem lesz teljes körű. Azt ugyanis máig nem tudni, hogy mi lesz a törlesztőkkel 2015 után, mivel hiányzik az erről rendelkező jogszabály.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság úgy véli, ilyen nem is kell. A pénzintézetek szerint azonban az árfolyamrögzítés a jelenleg tapasztalható mozgások alapján a kiszabott futamidő olyan mértékű meghosszabbítását is szükségessé tehetné, ami nem fér bele a mostani banki szabályozásba.

A Napi Gazdaság kérdésére, hogy milyen felvilágosítást adhatnak a hitelintézetek a pénteken hozzájuk fordulóknak, a Budapest Banknál elmondták: az állami kezességvállalás díjazásáról, az ügyfélterhek maximális növekedéséről szóló jogszabályok hiányában a 2015-től alkalmazandó törlesztőrészlettel kapcsolatban biztosan nem tudnak tájékoztatást adni. Az MKB-nál és az OTP-nél is hasonló lesz a forgatókönyv. A legnagyobb magyar bank illetékesei úgy fogalmaztak: munkatársaik teljes körű tájékoztatást adnak az állami otthonvédelmi program jogszabály alapján ismerhető részleteiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik