Tudomány

Boldogság génterápiával?

Génterápiával "boldoggá" tudtak tenni depressziós tüneteket mutató egereket.

Egy új tanulmány azt állítja, lehetséges a depresszió génterápiával való kezelése.

A génterápia során funkcionális géneket juttatnak el a sejtekbe és a szövetekbe, hogy a sérült és mutáns gének problémáit orvosolják. Génterápiával például már sikerült színvak majmokat színlátókká tenni.

Eddig számos kísérlet folyt, miként gyógyíthatnák gének befolyásolásával a rákot, a vakságot, a ritka betegségeket. Eddig azonban pszichiátriai problémák génterpiás kezelésével eddig nem nagyon foglalkoztak.

A génterápia és a depresszió kapcsolatával foglalkozó tanulmány október 20-án jelent meg a Science című folyóiratban.

A Cornell Egyetem tudósai által írt tanulmány szerint genetikai alapja van a p11 nevű szerotonin útvonal szabályozó fehérje működésének az agyban.

Az alacsony szerotoninszint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió és az idegi zavarok kialakulásában, ezért fontos a p11 fehérje és a szerotonin útvonalának vizsgálata genetikai szempontból.

Egereken végzett kutatásokon kimutatták, hogy azon egerekben, akiknél jól működött a p11-ért felelős gén, azoknak az életében nagyobb szerepet játszott a jutalom, a motiváció és az öröm, mint a p11 rendellenességeket mutató rágcsálóknál.

A hibás szerotinin-szabályozással rendelkező egereknél génterápiával próbálták megjavítani az “örömért” felelős gént. A terápia során az állatok érdek nélküli motiválatlan viselkedése teljesen megváltozott.

GÉNTERÁPIA KONTRA ANTIDEPRESSZÁNS

A kutatók keresik arra a kérdésre is a választ, vajon mindez hasonlóan működik-e az embernél. Ehhez a tanulmányban 17 halott ember agyát vetették össze.

A tudósok azt az eredmény kapták, hogy a depressziós emberek agyában szintén kevesbé volt kimutatható a p11, mint a mentálisan egészséges társaiknál.

Pennsylvaniai Egyetem farmakológiai és pszichiátriai osztályának vezetője Lucki Irvin a Live Science-nek adott interjújában kifejtette: akkor mondhatóak sikeresnek a p11-gyel folytatott kísérletek, ha sikerül bebizonyítani, hogy a génterpia hatékonyabb lehet a szokásos szerotonin-visszavétel-gátló gyógyszerek alkalmazásával szemben.

Nem kizárt, hogy a génterápia új utat nyithat a pszichiátriai megbetegedések kezelésében.

AJÁNLOTT LINK:

Génterápiával lehetséges a depresszió kezelése (Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik