Belföld

Várszegi Asztrik: Eddig is egy önmagát becsapó világban éltünk

Filep István / MTI
Filep István / MTI

Az kristályosodott ki számomra, hogy eddig is egy önmagát becsapó világban éltünk, abban a tudatban, hogy a tudomány és a technika, a gazdasági élet fejlődése egyre paradicsomibb állapotokat teremt. Ezért volt megrázó a világjárvány. A mai nemzedék nem számított rá, hogy napjaink fejlett orvostudománya mellett ez megismétlődhet. Még ki se hevertük a bajt, a félelem se múlt el egészen, máris retteghetünk a gazdasági válságtól és attól, hogy az ukrajnai háború eszkalálódik. Elbizonytalanodtunk a jövőnkben

– mondta Várszegi Asztrik a Népszavának adott interjúban arra a kérdésre, milyen mentális hatásokkal járhat idehaza az ukrajnai háború. A nyugalmazott pannonhalmi főapát szerint a posztkommunista országok más nívón élnek, mint Nyugat-Európa, térségünk nemzetinek más és más a fejlettségi foka.

Szerinte szerényebb életlehetőségek, vagy egyenesen szegény világ köszönt ránk. Mint mondta, erre kell felkészülnünk, s arra, hogy szerényebb körülmények között is boldogok és reménykedők maradjunk: senki nem ígérhet nagyobb jólétet.

Az oktatási rendszer dilemmáit érintő kérdésre azt felelte, Pannonhalmán bizonyos elszigeteltségben él, nem érzékeli azt, ami Budapesten van, ám látja, hogy kényes kérdés a tanárok fizetése és óraszáma, ahogyan a tanterv minősége is. Szerinte a problémákat nem lehet elleplezni, halogatni lehet ugyan, de előbb vagy utóbb úgyis meg kell oldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik