Gazdaság

Egy csomagról tárgyalnánk Oroszországgal

Magyarország egy csomagban szeretné megoldani az összes nyitott kérdést Oroszországgal, amire az orosz fél korábban hajlandóságot mutatott - közölte Martonyi János külügyminiszter.

A külügyminiszter Szabó Vilmos szocialista parlamenti képviselő kérdéseire adott válasza szerint a nyitott kérdésekhez tartozik a Malév-tartozás, a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettje, a Paksi Atomerőmű rekonstrukciója és esetleges bővítése mellett a 4. metróvonal fejlesztésében való orosz részvétel és a széles nyomtávú vasútvonal magyarországi bővítésének, továbbá a 2014-ben lejáró földgázszállítási megállapodás meghosszabbításának kérdése.

A válaszban a külügyminiszter úgy fogalmaz: “noha ezen kérdések tekintetében a kormány egy csomagban történő megállapodásra törekszik az orosz féllel (s az orosz fél korábban erre hajlandóságot is mutatott), számos részkérdés további szakértői egyeztetésre, tisztázásra szorul”.

A válaszból kiderül az is, hogy Magyarország kivételes exportnövelési lehetőséget lát a 2014. évi Szocsi Téli Olimpiai Játékokhoz kapcsolódó regionális fejlesztési projektekbe – utak, hidak, kikötők, üdülők építése, hulladékkezelés, vízkezelés, közegészség- és járványügy – történő bekapcsolódásban.

A külügyminiszter szerint “Magyarország stabil és kiszámítható partnerséget kíván kiépíteni Oroszországgal”. A kétoldalú kapcsolatok új alapokra helyezésével kapcsolatban Martonyi János kifejti, hogy a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok mindennapi gyakorlatából kiiktatják a közvetítőket az átláthatóságra törekedve, a korrupció lehetőségének csökkentése érdekében.

Válaszában Martonyi János utal arra, hogy 2011 első felében tartják meg a Magyar-orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság ülésszakát és azt megelőzően a társelnöki találkozót. A bizottság magyar elnöke Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki egyben a magyar-orosz kapcsolatok kormánybiztosa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik