Élő Belföld

Orbán Viktor: A magyar kormány félretette azt a pénzt, amit odaadna Ukrajnának

MTI
MTI
A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt migrációról, uniós szankcióról, Ukrajnáról, rezsivédelemről, a pedagógusok kirúgása viszont nem került szóba.

Vége

Péntektől legalább 65 iskolában engedetlenkednek a tanárok, miután szerdán nyolc tiltakozó gimnáziumi tanárt kirúgtak a tankerületek. A Kossuth Rádióban erről nem kérdezték Orbán Viktort.

Kapcsolódó
Bezárták a tankerületet a karinthys tüntetés miatt
Gyásznappal, iskolalezárással, vonulással folytatódik a tiltakozási hullám az újabb kirúgások miatt.

Migráció, rezsivédelem

Ha mindenki jól dolgozik, akkor el tudjuk érni, hogy ne legyen recesszió. És ha nem lesz, akkor a magyar családokat is meg tudjuk védeni, meg tudjuk védeni a rezsitámogatást. Az kulcskérdés, hogy minden fillért a rezsivédelmi alapba kell beletenni

– így folytatta Orbán, majd a migrációról kérdezték. A miniszterelnök szerint a helyzet egyre durvább, a határ mellett elviselhetetlen már az élet.

Tudom, hogy az energia a legnagyobb probléma, de történelmi léptékben a legnagyobb kihívás a migráció

– állapította meg Orbán.

Ukrajna finanszírozása

Most fordul komolyra a dolog Orbán szerint. Arról beszélt, hogy nemcsak a nyugat finanszírozza az ukrán hadsereget, és nemcsak az újjáépítést kell fizetnie, hanem az ukrán állam működtetését is. Nem tudják fizetni a nyugdíjat, nem tudják fizetni a közlekedést. Ukrajna ezért az unióhoz fordult, hogy adjunk pénzt.

Ilyen egyszerűen és primitíven

– tette hozzá.

A kérdés, hogyan lehet pénzt adni Ukrajnának, de azt nem szeretnénk, ha közösen eladósodna az unió – mondta a miniszterelnök, ezért nem támogatják, hogy közösen vegyünk fel hiteleket.

Ne keverjük össze az uniós pénzt, hanem vissza kell térni a direkt támogatáshoz, a pénzt el kell különíteni. A magyar kormány félretette azt a pénzt, amit odaadna Ukrajnának.

A globális minimumadó Orbán szerint egy munkahelygyilkos adóemelés. A választók azért szeretik a demokráciát, mert így a magyarok határozzák meg az adópolitikát is – állapította meg, majd ismét hangsúlyozta, hogy a globális minimumadót nem támogatja a magyar kormány.

Helyreállítási terv

Léptünk egyet előre a miniszterelnök szerint, viszont sietve hozzátette, hogy miközben a gyorsaság lett volna a legfontosabb, Brüsszel politikai okok miatt húzta az időt.

Nem adták oda a pénzt az országnak, de odaadták a pénzt a dollárbaloldalnak

– állapította meg Orbán, aki úgy fogalmazott: jó döntésnek bizonyult, hogy Navracsics Tibor visszatért a kormányba.

Az európaiak bolyonganak a sötétben

Ma aligha van fontosabb kérdés, hogy mennyit kell fizetni az energiáért – jelentette ki a miniszterelnök, akit nem lep meg, hogy már egymillióan kitöltötték a nemzeti konzultációt. Ismét a szankciók: a háborúpártiak a szankciók kiterjesztését akarják, mi viszont tűzszünetet szeretnénk – mondta Orbán, aki szerint most olyan a helyzet, hogy meg kell állni és számot vetni a szankciók következményeiről.

Az európaiak bolyonganak a sötétben a miniszterelnök meglátása szerint, és Európa levágta magát az oroszokkal való együttműködésről. De mi van helyette? – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Az amerikai energia drágább lesz, figyelmeztetett.

Ha Oroszországból nem hozhatunk olcsót, akkor máshonnan kell hozni, az viszont drágább lesz

– összegzett.

Most ugrik a majom a vízbe

Az volt az elképzelés, hogy a szankciókkal közelebb jutunk a háború végéhez, ezek viszont inkább súlyos gondot okoztak. Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, miközben az oroszok bevétele extra magas. A szankciók politikája nem érte el a célját

– állapította meg Orbán, aki szerint a legkomolyabb része a szankcióknak csak most kezdődik. Most ugrik a majom a vízbe – mondta Orbán, de nekünk jogunk van ahhoz, hogy hozzájussunk az olajhoz. A probléma viszont az ár. Várják, hogy a szankciók hatályba lépése milyen hatással lesz az árakra.

Ki kell védenünk a szankciókat Orbán szerint. A miniszterelnök folyamatos nyomást érez, ezért kérték az embereket, hogy konzultáljanak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik