Európa legnagyobb biofinomító üzemét működteti a Tolna megyei Dunaföldváron a Pannonia Bio Zrt., amely egymagában évi 1-1,2 millió tonna kukoricát szív fel a magyar gazdálkodóktól, amivel kulcsszereplője a magyar piacnak. A tolnai üzem az átlagos években jellemző 6-7 millió tonna összetermés 14-17 százalékát fedi le. Az ipari feldolgozóról a termelők azt tartják, számukra biztos felvevőpiacot jelent, ami megkíméli őket a hektikus piaci változásoktól.
A vállalat fő terméke jelenleg a bioetanol, de az alkoholkinyerés után visszamaradó alkotórészekből állati takarmányalapanyagot, sőt talajjavító anyagokat is előállítanak, terveik szerint pedig élelmiszer-alapanyagot is gyártani fognak a következő években, immár nem csak kukorica, hanem árpa feldolgozásával. A termelés ipari méretekben folyik, hiszen évi 550 millió liter etanolt állítanak elő, miközben a cég nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Az alapok adottak, hiszen megújuló alapanyagból, kukoricából állítják elő a termékeiket.
A feldolgozás során a haszonnövény minden alkotóelemét hasznosítják:
- a keményítő cukorrá történő elfolyosítását követően készül a bioetanol,
- a fehérje és zsírtartalmát a takarmány- és élelmiszeripar használja fel.
8 000 éves praktika, árpafehérje-koncentrátum
A biofinomító lényegében úgy dolgozza fel a kukoricát, ahogy egy élőlény, amely a tápanyagokat enzimek segítségével hasznosítja. A folyamat során a szemeket alkotóelemeire – keményítőre, fehérjére, olajokra és rostokra – bontják, és ezeket az összetevőket felhasználják energiatermelésre, táplálkozási, egészségügyi, valamint biokémiai termékek előállítására.
A folyamat azzal kezdődik, hogy a helyben termesztett kukoricát megőrlik, beáztatják, azaz vizet és enzimeket adnak hozzá, hogy a kukoricakeményítőt egyszerű cukrokká alakítsák. Az emberiség 8000 éve készít alkoholt, tulajdonképpen ezt a praktikát alkalmazzák a bioetanolüzemben is: a kinyert cukorból sörélesztő hozzáadásával sörlét erjesztenek, majd betöményítik, vagyis lepárlással emelik az alkoholkoncentrációt. A „kukoricasör” durván 15 százalék etanolt tartalmaz, ezt desztillálják, az így nyert 95 százalékos töménységű szeszt az utolsó lépésben dehidratálják vagy víztelenítik, és végül 99,8 százalékos etilalkoholt nyernek.
Ami a bioetanol felhasználását illeti, Magyarországon kötelező a fosszilis üzemanyagot bioüzemanyaggal elegyíteni, kezdetben 5, 2020 óta pedig 10 százalékos arányban. Ennek nagyon pozitív környezeti hatása van, a bioetanol elégetésekor a fosszilis energiahordozókhoz képest 70 százalékkal kisebb üvegházhatású gázkibocsátás keletkezik. Emellett az egész Európát komoly kihívások elé állító energiaválság aligha értékelhető túl a tény, miszerint – a Magyar Bioüzemanyag Szövetség becslése szerint – a bioetanol- és biodízel komponenseknek köszönhetően éves szinten mintegy félmillió tonna kőolaj behozatala vált szükségtelenné. Magyarán: ennyivel csökkent Magyarország olajimport-függősége.
Visszatérve a technológiai folyamatra, az etanol kinyerése, pontosabban a keményítő kivonása után látványosan változik a kukoricaszem összetétele. Induláskor a szemek 70 százalék keményítőt, 9 százalék fehérjét, 4 százalék zsírt és 10 százalék rostot tartalmaznak.
A szójaimport is mellőzhető
A desztilláció utáni maradványanyag, a DDGS (Dried Distillery Grain with Solubles, azaz a cefremaradvány szárazanyag tartalma, egyszerűbben a kukoricatörköly) tápanyagösszetétele így néz ki: legalább 35 százalék fehérje, 4 százalék rost és kevesebb mint 3 százalék keményítő. A törkölyt addig szárítják, míg a nedvességtartalma 16 százalék alá csökken, így tartható el hosszútávon. Évente több százezer tonna fehérjében gazdag takarmány alapanyagot állítanak elő Dunaföldváron DDGS formájában. A fehérje minden haszonállat számára nélkülözhetetlen, létfontosságú a növendékállatok fejlődéséhez, a súlygyarapodáshoz, de kiemelt szerepe van a vemhesség alatt is. A Pannonia Bio által előállított takarmány hízómarhák, tehenek, sertések, szárnyasok takarmányozására alkalmas. Mindezeken túl a cég fontosnak tartja kiemelni, hogy az üzemben kizárólag antibiotikum- és GMO-mentes takarmányokat állítanak elő. Utóbbi azért lényeges, mert ezzel csökkenthető az Amerikából származó génkezelt szója importja; egész Európa jelentős fehérjehiánnyal küzd, behozatalra szorul, ezért fontos a helyben előállított fehérjetakarmány, amivel költséget takarít meg az öreg kontinens, de a legjobb minőségű term.
Egymilliárd vegaburger
A vállalat nem lassít a jövőben sem, és termékeikkel egy új szektorba kívánnak megjelenni a termékeikkel: az élelmiszeriparban. Hamarosan üzembe helyeznek egy 50.000 tonna árpafehérje-koncentrátum előállítására képes gyártósort, amellyel – a kukoricafehérje-koncentrátummal együtt – annyi élelmiszeripari minőségű fehérje előállítására lesznek képesek, amely egymilliárd vegán burger előállításához szükséges. A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.
Az új árpafehérjeüzem a világ 10 legnagyobb ilyen létesítményeinek egyike lesz.