Élő Nagyvilág

Áramkimaradások egész Ukrajnában, kétnapos csecsemő is meghalt a légitámadásokban

PAVLO PALAMARCHUK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
PAVLO PALAMARCHUK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Külföldi bankok, köztük OTP-érdekeltségek bevonásával nyújt hitelgaranciát Ukrajnának az EBRD

Külföldi bankok, köztük OTP-érdekeltségek bevonásával nyújt hitelgaranciát kockázatmegosztás formájában Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – írja az MTI.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint a kockázatmegosztási eszköz összesen 200 millió euró értékű új finanszírozás hitelkockázatára teremt EBRD-jótállást 50 százalékig terjedő arányban.

Az érintett finanszírozásból 80 millió eurót az OTP Leasing, 50 millió eurót a Credit Agricole, 40 millió eurót a ProCredit Bank, 30 millió eurót az OTP Bank ukrajnai érdekeltsége nyújt.

Az EBRD szerda esti tájékoztatása szerint így 253 millió euróra emelkedik azoknak a hasonló konstrukciójú pénzintézeti finanszírozásoknak az értéke, amelyeket a háború kezdete óta Ukrajna kapott.

Az EBRD ismertetése szerint e kockázatmegosztási konstrukciók segítik a programba bevont négy pénzintézetet olyan ukrán magánvállalkozások hitelezésében, amelyek kritikus fontosságú ágazatokban, például a mezőgazdasági termelésben, az agrárszolgáltatásokban, az élelmiszerfeldolgozásban, a szállítási és logisztikai szektorban, a kiskereskedelemben és a gyógyszeriparban tevékenykednek.

Az EBRD tájékoztatása szerint az OTP Leasing Ukrajna első számú lízingvállalata 45 százalékos piaci részesedéssel. A cég pénzügyi lízing- és flottakezelési szolgáltatásokat nyújt vállalatoknak, valamint mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak Ukrajnában.

Az ukrajnai OTP Bank-érdekeltség a magyarországi OTP Bank 100 százalékos tulajdona, ukrajnai kinnlevőség-állományának 75 százalékát kis- és közepes vállalkozásoknak, illetve vállalatoknak, a fennmaradó 25 százalékot lakossági ügyfeleknek folyósította.

Az EBRD ismertetése szerint az ukrajnai OTP-leánybank a kilencedik legnagyobb pénzintézet az ukrán piacon, a teljes ukrán bankszektor összesített eszközállományának 3,6 százalékával.

Az EBRD szerdán bejelentette azt is, hogy 372 millió euró értékű új finanszírozási csomagot állított össze az Ukrenergo ukrajnai energiaszolgáltató vállalat számára a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások okozta károk mielőbbi kijavítása végett.

A csomagból 300 millió eurónyi részre az Egyesült Államok vállal garanciát, 72 millió eurót a holland kormány nyújt adományként az EBRD közvetítésével.

A finanszírozási összegből Ukrajna 150 millió eurót a sürgős javításokhoz szükséges eszközök beszerzésére fordíthat, további 150 millió eurót tőkeszerkezeti támogatás formájában vehet igénybe.

A 72 millió eurós holland adomány a sürgős infrastrukturális javításokat segítő finanszírozási hányadot egészíti ki.

Az EBRD nemrégiben hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatási csomagot állított össze Ukrajnának a 2022-2023-as időszakra, és a szerda este bejelentett finanszírozási program ennek része.

Varsó arra kérte Berlint, hogy inkább Ukrajnába küldje a felajánlott Patriot légvédelmi rakétarendszert

Varsó arra kérte Berlint, hogy inkább Ukrajnába küldje a felajánlott Patriot légvédelmi rakétarendszert – közölte Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán.

Blaszczak a Twitteren azt írta: a folytatódó orosz rakétatámadások láttán megkérte Németországot, hogy szállítsa Ukrajnába a Lengyelországnak felajánlott légvédelmi rendszert, és az ország nyugati határán telepítse azt.

Ez meg fogja védeni Ukrajnát a további halálesetektől és áramkimaradásoktól, és növelni fogja biztonságunkat keleti határunkon,

magyarázta a tárcavezető.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn felajánlotta: Berlin az amerikai gyártmányú Patriot-ütegek, valamint brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek ideiglenes telepítésével támogatja Lengyelország védelmi erőit. Blaszczak még aznap jelezte: Varsó elfogadja a felajánlást. Akkor még arról volt szó, hogy a határ lengyel oldalán telepítik az ütegeket.

Németország azt követően ajánlotta fel Lengyelországnak a Patriot-rendszert, hogy robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két ember halálát okozva. A részleges vizsgálati eredmények alapján Varsó közölte: feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik, szovjet gyártmányú rakétája csapódott be. Az esetet „tragikus kimenetelű balesetnek” nevezték.

(MTI)

Amerikai védelmi miniszter: Oroszországnak jelentős a hiánya tüzérségi lövedékekből

Oroszországnak jelentős a hiánya tüzérségi lövedékekből, ami a jövőben hatással lehet ukrajnai műveleteire – mondta el Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán az MTI tudósítása szerint.

Az oroszoknak az ukrajnai háború kezdete óta logisztikai problémáik vannak – magyarázta Austin egy katonai repülőgépen a vele utazó újságíróknak. A Pentagon vezetője hozzátette: jelenleg a tüzérségi lövedékek hiánya jelenti a legnagyobb gondot, miután az ukránok több orosz lőszerszállítmányt megsemmisítettek.

Oroszország a háború kezdete óta erősen támaszkodik a tüzérségre, és a csapatmozgások előtt rendszeresen lövi az ukrán erőket. „Az efféle műveletekhez nagyon sok lőszerre van szükség” – mutatott rá Austin. „Nem vagyok biztos benne, hogy van elég lövedékük ahhoz, hogy hasonló támadásokat hajtsanak végre a jövőben” – tette hozzá.

A tárcavezető megjegyezte: az orosz precíziós lövedékek készlete jelentősen csökkent a háború kilenc hónapja alatt, és Moszkva a szankciók miatt nem tudja megfelelő ütemben pótolni őket.

A Washington Post ugyanakkor nemrégiben titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Moszkva és Teherán titokban megállapodott abban, hogy iráni fejlesztésű harci drónok készülnek majd Oroszországban.

Kapcsolódó
Irán segít Moszkvának harci drónokat építeni hírszerzői jelentések szerint
Moszkva és Teherán megegyezett arról, hogy iráni segítséggel orosz földön fognak harci drónokat építeni – írja a Washington Post amerikai és nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva.

70 rakétát lőttek ki az oroszok Ukrajnára szerdán

Az orosz csapatok szerdán 70 rakétát lőttek ki Ukrajnára, hogy csapást mérjenek a kulcsfontosságú infrastruktúrára, köztük az energiahálózatra – közölték az ukrán fegyveres erők. A hetvenből 31 Kijevet célozta meg. A tájékoztatás szerint a légvédelemnek sikerült semlegesítenie 51 lövedéket, ebből 21-et az ukrán fővárosban, valamint leszedtek öt harci drónt is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy az ukránok a támadás után is „töretlenek”, és minden újjá fognak építeni. Hozzátette, felszólította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a mai légicsapások után kérvényezze az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, mondván a polgári célpontok elleni támadás terrorizmusnak minősül.

Az Egyesült Államok eközben bejelentette, hogy újabb, 400 millió dollár értékű katonai segélycsomaggal segíti Ukrajnát. A csomagban fegyverek, muníció és légvédelmi eszközök is lesznek – írja a Guardian.

Szijjártó elismerte: akadozhat az orosz olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken

Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot

– közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint.

A hír az után érkezett, hogy a TASZSZ orosz hírügynökség szerdán ismertette: a Magyarország irányába már három napja tartó szállítási szünet valószínűleg még további egy hétig tarthat. A külügyminisztérium közleménye szerint azonban aggodalomra semmi ok: a javítások folyamatosan zajlanak.

Ennek rögzítése után hosszadalmas brüsszelezéssel és szankciózással folytatódik a kommüniké. Szijjártót idézve egyebek mellett azt írják:

sajnos most úgy látjuk, hogy Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára gondokat okozó javaslatokat tett le az asztalra.

A miniszter azt mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén ezért világossá fogja tenni a kormány álláspontját, azaz Magyarország számára mentességet kíván kiküzdeni mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól. Szijjártó hozzátette: Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, azonban nem „valamiféle politikai állásfoglalásként”, hanem azért, mert fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása. Szerinte ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó.

A TASZSZ szerdai híradása szerint egyébként Magyarországtól eltérően a Csehországba és Szlovákiába irányuló olajszállítás jelenleg sem állt le, és a Fehéroroszországból történő szállítás szintén zavartalan Ukrajna felé.

Ahogy eddig is küzdöttünk a magyar nemzeti érdekekért, úgy fogunk a következő napokban is

– idézik a közlemény végén Szijjártó Pétert.

Háborúnak nevezte a háborút a londoni orosz nagykövet

Interjút adott a BBC-nek Andrej Kelin londoni orosz nagykövetet, akinek a riporter, Victoria Derbyshire a fejére olvasta az ukrajnai orosz invázió során elkövetett vélhető háborús bűnöket. A nagykövet higgadtan válaszolt a kérdésekre, de egy ponton szokatlan kijelentést tett, amikor a riporter rákérdezett, vajon Putyin elnök szeretne-e kiutat találni a konfliktusból.

Bármilyen konfliktus, bármilyen háború a tárgyalóasztal mellett ér véget

– válaszolta a nagykövet, ezzel mintegy beismerve, hogy az oroszok által eddig következetesen „különleges katonai műveletnek” nevezett háború tényleg háború. A vonatkozó rész az interjúban 18:04-nél hallható. Ezután nagyjából fél perccel azt mondja:

Ukrajna azzal áltatja magát, hogy megnyerheti a háborút.

Ukrajna szerint február óta legalább 34 ezer lehetséges háborús bűnt követtek el az orosz erők. Oroszország azonban továbbra is tagadja, hogy csapatai szándékosan civileket támadott volna, vagy atrocitásokat követtek volna el a civil lakossággal szemben a megszállt területeken.

Túlterheléses támadás érte az Európai Parlament honlapját

Túlterheléses támadás (DDOS) érte az Európai Parlament honlapját szerdán – írta a Twitteren Jaume Duch szóvivő. Emiatt akadozik a honlap elérhetősége, de a szakemberek már dolgoznak a javításon.

A támadást azután következett be, hogy az EP-képviselők szavazással terrorizmust támogató állammá nyilvánították Oroszországot. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán azt írta, hogy egy Kreml-barát csoport felelősséget vállalt a támadásért. Metsola a bejegyzés végén azt írta, az ő válasza a támadásra az, hogy #SlavaUkraini, azaz „dicsőség Ukrajnának”.

Kapcsolódó
A fideszes képviselők nem szavaztak, amikor az EP terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot
Ujhelyi István szerint bent voltak ugyan a teremben, de nem nyomtak gombot.

Egy hétig nem jön olaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken

Részlegesen felfüggesztették a Barátság kőolajvezeték ukrán szakaszán a kőolajszállítást – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség a Transznyeft állami vezeték-üzemeltetőre hivatkozva.

A Magyarország irányába már három napja tartó szállítási szünet valószínűleg még további egy hétig tarthat

– közölte Igor Demin, a Transznyeft szóvivője.

A Csehországba és Szlovákiába irányuló szállítás nem állt le, a Fehéroroszországból történő szállítás szintén zavartalan Ukrajna felé.

Se víz, se villany, és legalább három ember meghalt Kijevben

A városvezetés szerint legalább három ember meghalt, és hatan megsebesültek a Kijev elleni orosz rakétatámadásban.

Olekszij Kuleba, a regionális katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy az egész kijevi régió áram nélkül maradt, miután Oroszország légicsapásai kifejezetten a kritikus infrastruktúrát támadták.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegramon számolt be arról, hogy a főváros vízellátását is elzárták.

(The Guardian)

Oroszokat, pénzt és propagandát is talált az ukrán titkosszolgálat az oroszbarát ortodox kolostorokban

Orosz állampolgárokat, nagy mennyiségű készpénzt és propagandakidványokat is talált az ukrán titkosszolgálat az átvizsgált ortodox kolostorokban. Mint arról beszámoltunk, hétfőn hajnalban a kijevi Pecserszki Lavra kolostor épületegyüttesében és egy Rivne megyében lévő kolostorban razziázott az ukrán titkosszolgálat, az SZBU és az ukrán rendőrség.

Az SZBU erről szóló szerdai közleménye szerint több mint 350 egyházi épületet és 850 embert ellenőriztek. Ennek során több mint 50 embert hallgattak ki, akiket poligráfos vizsgálatnak is alávetettek. Köztük – mint írták – nemcsak ukrán állampolgárok voltak, hanem külföldiek, például orosz állampolgárok is. A titkosszolgálat közleménye szerint néhányan közülük az iratok ellenőrzésekor szovjet útlevelet és katonai igazolványt adtak át, és voltak, akik egyáltalán nem rendelkeztek eredeti okmányokkal, csak azok másolatával, vagy sérült, hamisnak látszó ukrán útlevéllel.

Az SZBU kiemelte, hogy a kijevi Pecserszki Lavra kolostor területén tartózkodott egy 32 éves ukrán állampolgár, aki érintett lehet az Antvan oroszbarát hírügynökség Ukrajnában folytatott jogellenes tevékenységében. Ő a vagyonkezelője az Antvan Group elnevezésű orosz cég tulajdonosának, akinek számos telke és közétkeztetési intézménye volt Ukrajnában. Ezeket az ingatlanokat büntetőeljárás keretében lefoglalták – idézett a közleményből az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az SZBU közlése szerint a házkutatások során találtak oroszbarát irodalmat, amelyet a szemináriumban és a gyülekezeti iskolákban folyó képzés során használnak, és készpénzt is: több mint kétmillió hrivnyát és százezer dollárt is meghaladó összeget, továbbá több ezer orosz rubelt.

(MTI)

Moldova jelentős része is áram nélkül maradt az orosz rakétázás miatt

Az ukrajnai energetikai infrastruktúrát ért szerdai orosz rakétatámadások miatt Moldova jelentős része is sötétségbe borult – jelentette be a Twitteren Nicu Popescu külügyminiszter. Az áramkimaradás érinti a fővárost, Kisinyovot és magát a külügyminisztérium épületét is. Popescu hozzátette: berendelték az orosz nagykövetet és magyarázatot várnak.

Számos egységet le kellett állítani a dél-ukrajnai Pivdennoukrajnszk atomerműben

A dél-ukrajnai Pivdennoukrajnszk atomerőműben számos egységet le kellett állítani szerdán az országon végigsöprő orosz légicsapások okozta áramkimaradás miatt. Az atomerőmű Mikolajiv régióban található.

Az ukrán Energoatom szóvivője azt mondta: az erőművel minden rendben van, csak nincs honnan áramot szerezni.

Pivdennoukrajnszk atomerőmű nem először kerül nehéz helyzetbe az orosz invázió miatt. Szeptember közepén az oroszok ukrán beszámolók szerint csapást mértek az atomerőműre, de a reaktorok nem sérültek meg. Az Energoatom akkor azt közölte, hogy a robbanás a reaktoroktól 300 métere volt, és az erőmű épületei rongálódtak meg. Ugyanebben a szeptemberi támadásban egy közeli vízerőmű és távvezetékek is megsérültek.

(Reuters)

Ukrajna több pontján is rakéták csapódtak be

Szerdán újabb nagyszabású rakétatámadást indítottak az oroszok ukrán városok ellen. A Guardian kijevi tudósítójának beszámolója szerint az ukrán fővárosban és környékén lakóházakat és fontos infrastruktúrát is találat ért, egy ember pedig meghalt. De hallottak robbanásokat Lviv, Kremencsuk és Poltava közelében is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta, Oroszország a légitámadással „ünnepli” azt, hogy az Európai Parlament terroristaállammá nyilvánította őt. Kuleba hozzátette: Ukrajnának a lehető leggyorsabban hozzá kell jutnia a megfelelő légvédelmi rendszerhez.

Kétnapos volt a szülészetet ért csapásban meghalt csecsemő

Olena Zelenszka ukrán first lady közlése szerint mindössze két napot élt az a csecsemő, aki a vilnianszki szülészetet ért szerda hajnali rakétatámadásban elhunyt.

Az orosz köztársaság által elkövetett bűncselekmények őrültek. Ezúttal egy szülészeti klinikát vettek célba Zaporizzsja régióban. Egy kétnapos fiú meghalt. Elképesztő fájdalom. Soha nem felejtjük és soha nem bocsátjuk meg

– írta tweetjében.

Időközben az is kiderült, hogy a kórházat egy SZ–300 típusú, nagy hatómagasságú légvédelmi rakétával találták el. A környező házakban is károk keletkeztek.

Zelenszkij elítélte a szülészetet ért támadást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a vilnianszki szülészetet ért szerda hajnali orosz csapást, amelynek következtében egy újszülött csecsemő életét vesztette.

Mint arról korábban írtunk, a gyermek anyját és egy orvost sikerült kimenteni a romok alól.

Zelenszkij úgy fogalmazott,

a terrorállam tovább folytatja a harcot a civilek és a civil létesítmények ellen. Az ellenség terrorral próbál sikerre jutni, amit kilenc hónap alatt nem tudott elérni. Ehelyett csak az ördögi tetteiért lesz majd felelősségre vonva, amit az országunk ellen elkövetett.

Vilnianszk jelenleg ukrán kézen van Zaporizzsja régió legtöbb városával ellentétben.

Alighogy megszületett, egy orosz rakétacsapás végzett egy gyermekkel Vilnianszkban

Kimentették a romok alól annak az újszülöttnek az édesanyját, aki a zaporizzsjai szülészeti klinikát ért rakétatámadásban elhunyt.

Az ukrán sürgősségi szolgálat szerint a nő nem sokkal azelőtt adott életet gyermekének, hogy az oroszok csapást mértek az intézményre Vilnianszk városában.

A friss tájékoztatást szerint egy orvost is életben mentettek ki az incidens helyszínéről. Úgy tudni, más nincs a romok alatt.

Nyolcezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 4931 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3390-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 132 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal kedden 114 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Légicsapás érte a zaporizzsjai szülészeti klinikát

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy szerdán kora reggel rakétatámadás érte a helyi szülészeti klinikát, a robbanás következtében pedig egy újszülött életét vesztette.

A gyász tölti meg a szívünket

– fogalmazott.

Egyelőre független forrásból még nem erősítették meg a támadás hírét, de a háború korábbi szakaszában Oroszország már mért csapást szülészeti klinikára. Márciusban Mariupolban bombáztak egy ilyen intézményt, akkor hárman meghaltak és további 17 ember megsebesült.

Olvasói sztorik