Belföld

Több mint hatszáz kubai szivarral és hét liter rummal bukott le egy Heves megyei nő a ferihegyi repülőtéren

Több mint hatszáz szivart és több mint hét liter rumot próbált Kubából Magyarországra csempészni egy Heves megyei nő tavaly nyáron hazánkba, de lebukott a ferihegyi repülőtéren. Az Egri Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt állítja bíróság elé.

A Heves Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a nő 2021 nyarán járt a karibi országban, ahonnan a Havanna–Párizs útvonalon érkezett Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre. Az úgynevezett zöld folyosón át próbálta elhagyni a terminált, amire az utasok csak abban az esetben jogosultak, ha nincs elvámolni valójuk.

Amikor a pénzügyőrök a folyosó végén ellenőrizték, a csomagjában 650 uniós zárjegy nélküli szivart, 10 szivarkát, 620 cigarettát és 7,7 liter, ugyancsak zárjegy nélküli rumot találtak, ezekből mindössze 50 szivar és egy liter rum lett volna vámmentesen behozható az országba.

A csempészett árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkobozta, majd megsemmisítette, és csaknem egymillió forint vámigazgatási bírságot szabott ki az utasra. A kvótán felüli mennyiség esetében a vádlott uniós vámszabályt szegett. Az engedély nélkül importált dohányáru és szeszes ital után ugyanis a behozatali vámon túl jövedéki és általános forgalmi adót is fizetnie kellett volna, amelyek együttes összege megközelíti az 5 millió forintot.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kért a nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolt nőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik