Gazdaság

Bajnaiék aggódnak az evabevétel elköltése miatt

Nem tudni, hogy a kormány milyen költségvetési hatásokat vár az adókulcs 7 százalékos növelésétől és a bevételi határ emelésétől.

Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány azt írja: ez a gyakorlat azért ad okot aggodalomra, mert ha mégsem jön be a magasabb bevétel, de a kiadást teljesítik, akkor végső soron a hiány emelkedik.

Megjegyezték, hogy ezt küszöbölhetné ki a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény betartása, amely kötelező ellentételezést és hatástanulmány-készítést ír elő a költségvetési módosító indítványok benyújtásakor, erre azonban idén sem fordítottak gondot a képviselők.

Hiányzó hatástanulmány

Az evabevétellel kapcsolatban a Bajnai-alapítvány azt emeli ki, hogy mivel a hatástanulmány hiányzik, nem tudni, hogy az előterjesztők milyen költségvetési hatásokat várnak az adókulcs 7 százalékpontos növelésétől és a bevételi határ emelésétől, illetve a kormány erre vonatkozó számítása sem készült még el.

Példaként hozzák, hogy a fideszes Lázár János bírósági és ügyészségi illetményemelésre 11, Rogán Antal a többi között vasúti hidak felújítására 4, Bánki Erik stadionfejlesztésre 7 milliárd forintot fordítana a várakozásuk szerint növekvő evabevételből.

A Haza és Haladás Alapítvány ugyanakkor rámutat, hogy az adóbevétel csak akkor emelkedik a várt mértékben, ha a jelentősen megemelt kulcs ellenére az evások nem adják fel vagy folytatják külföldön a vállalkozói tevékenységet, vagy nem térnek át költségszámlák gyűjtögetése mellett az általános szabályok szerinti adózásra.

Az alapítvány szerint ezért – és mert úgy vélik, hogy a kormány növekedési terve nem teljesül – okosabb volna az evaemelés “igen bizonytalan bevételnövelő (…) hatását elsősorban tartalékként kezelni, legalább a megalapozott számítások elvégzéséig”.

A 2012-es költségvetés módosító javaslatairól jövő kedden szavaz a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik