Élő Közélet

Vallási vita miatt törhetett ki lövöldözés az orosz kiképzőközpontban

Ashley Chan / SOPA Images/ LightRocket / Getty Images
Ashley Chan / SOPA Images/ LightRocket / Getty Images
  • Éjszaka is bombázták az oroszok több régiót Ukrajnában.
  • Orosz csapatok érkeztek Fehéroroszországba.
  • Irán tagadja, hogy fegyvert szállítana Oroszországnak.
  • Lövöldözés tört ki Belgorodban egy orosz kiképzőközpontban.
  • Elon Musk meggondolta magát.
  • Szombati közvettésünket itt érheti el.

Szerbia ideiglenesen bezárta a nagykövetségét Ukrajnában

Írja a Nexta a Twitteren. Az ok szerintük az, hogy biztosítani akarják a stáb biztonságát.

Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek továbbra sem vezettek be semmilyen szankciót Oroszország ellen, és általában is inkább Oroszországgal szövetséges a konfliktusban, mint Ukrajnával.

Franciaország kétezer ukrán katonát képez ki

Franciaország kétezer ukrán katonának tart továbbképzést – jelentette be Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjúban.

Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni – mondta a tárcavezető. A képzésnek három szintje lesz: általános gyakorlati képzés, ezt követően az Ukrajna által megjelölt különleges igények szerinti, elsősorban logisztikai képzés, harmadik szinten pedig a Franciaország által nyújtott felszerelésekről történő képzés.

Mindezt a jogok tiszteletben tartásával tesszük, soha nem hadviselőként, mivel mi nem állunk háborúban. Mi segítünk egy országot, amely háborúban áll, amióta Oroszország megtámadta

– jelezte a miniszter.

Emmanuel Macron államfő az ukrajnai háború következményeiről szerda este adott élő televíziós interjújában megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának.

A védelmi miniszter elmondta: a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerről van szó, amely jelentős segítséget nyújt majd az ukránoknak a légterük megvédéséhez.

Nekünk 12 van belőle, de fokozatosan bővítjük a rendszert és MAMBA föld-levegő rakéta rendszerrel váltjuk fel, így (az átadott eszközök) nem fognak hiányt okozni a francia hadseregnek

– hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az a cél, hogy két hónapon belül megvalósuljon az átadási és képzési művelet.
Emlékeztetett arra, hogy eddig 18 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek, és a tárgyalások folytatódnak további hat ágyú és föld-föld csapásmérő rendszerek leszállításáról.

(MTI)

Újabb bizonyíték arra, hogy a gyerekek bárhol képesek örömöt találni

Ezen a képen például Kijev központjában, a Sevcsenkó parkban egy orosz bomba kráterében játszanak. Az, hogy az oroszok milyen stratégiai célpontot találtak egy játszótérben, kérdéses.

Franciaország kétezer ukrán katonát képez tovább

Franciaország kétezer ukrán katonának tart továbbképzést – jelentette be Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjúban. Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni – mondta a miniszter. A képzésnek három szintje lesz: általános gyakorlati képzés, ezt követően az Ukrajna által megjelölt különleges igények szerinti, elsősorban logisztikai képzés, harmadik szinten pedig a Franciaország által nyújtott felszerelésekről történő képzés.

„Mindezt a jogok tiszteletben tartásával tesszük, soha nem hadviselőként, mivel mi nem állunk háborúban. Mi segítünk egy országot, amely háborúban áll, amióta Oroszország megtámadta” – jelezte Lecornu.

Emmanuel Macron államfő az ukrajnai háború következményeiről szerda este adott élő televíziós interjújában megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. A védelmi miniszter elmondta: a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerről van szó, amely jelentős segítséget nyújt majd az ukránoknak a légterük megvédéséhez.
„Nekünk tizenkettő van belőle, de fokozatosan bővítjük a rendszert és MAMBA föld-levegő rakéta rendszerrel váltjuk fel, így (az átadott eszközök) nem fognak hiányt okozni a francia hadseregnek” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az a cél, hogy két hónapon belül megvalósuljon az átadási és képzési művelet.Emlékeztetett arra, hogy eddig 18 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek, és a tárgyalások folytatódnak további hat ágyú és föld-föld csapásmérő rendszerek leszállításáról.

(MTI)

Kilencezer orosz katona fog Belaruszban állomásozni

Nem egészen 9000 orosz katona fog állomásozni Fehéroroszországban az orosz-fehérorosz közös katonai erő részeként – közölte vasárnap a fehérorosz védelmi minisztérium.

Valerij Revenko, a minisztérium nemzetközi katonai együttműködésért felelős osztályának parancsnoka a Twitteren jelentette be, hogy megérkeztek Fehéroroszországba az első szerelvények a regionális haderőben szolgáló orosz katonákkal, akiknek elhelyezése „néhány napig fog tartani”. Az orosz katonák száma „kicsivel 9000 alatt lesz” – tette hozzá.

Minszk a héten jelentette be, hogy „az ország határainak az ukrán fenyegetéssel szembeni védelmére hivatott” közös katonai egységet hoznak létre Oroszországgal. Mindeddig nem lehetett tudni, hogy hány orosz katonát telepítenek fehérorosz területre, az ukrán határ közelébe.

Fehéroroszország, amely Oroszország szövetségese az ukrajnai konfliktusban, már a háború elején átengedte a területét az orosz hadseregnek céljai megvalósításához, de a fehérorosz hadsereg eddig nem vett részt az ukrán területen folyó harcokban.

Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.

Lehallgatott beszélgetések szerint a sajátjaik lövik le a menekülni próbáló oroszokat

Folytatódnak a heves harcok az orosz erők és az ellentámadásba lendült ukrán csapatok között a déli Herszon megyében, az elmúlt nap alatt kilenc csapást mértek az oroszok a régióban – közölte Jaroszlav Janusevics, a megye kormányzója az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnapi beszámolója szerint.

Az orosz erők repülőgépekkel, rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel mértek csapásokat az ukrán csapatokra a déli frontvonal mentén. Repülőgépekkel hat támadást hajtottak végre a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Davigyiv Brid irányában. Az ukrán fegyveres erők eközben megsemmisítettek egy orosz helikoptert, amely légicsapásokat próbált mérni a herszoni régióban lévő ukrán állásokra.

A kormányzó tájékoztatása szerint Beriszlav térségét is heves tűz alá vették az orosz erők, tömegesen lőtték a frontvonal menti falvakat Grad sorozatvetőkkel és más nehéztüzérségi fegyverekkel. Komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, civil áldozatai is vannak a támadásoknak, de a kormányzó számokat nem hozott nyilvánosságra. Hozzátette, hogy folytatódik a megye orosz megszállás alóli felszabadítása.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy déli irányban az oroszok csapatösszevonást próbálnak végrehajtani, de szavai szerint óriási gondjaik vannak a fegyver- és felszerelés-utánpótlással. „Maga a frontvonal helyzete meglehetősen feszült, mivel az ellenség minden rendelkezésre álló erőt egyfajta ökölbe igyekszik összeszedni, hogy vereséget mérjen” az ukránokra – fogalmazott a szóvivő. Rámutatott arra, hogy az orosz erők eddig az utánpótlás mintegy 75 százalékát a krími hídon keresztül kapták, ráadásul a szeles idő miatt a kompok sem tudnak közlekedni a Kercsi-szorosban.

Olekszandr Szatruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy az orosz erők a polohi járásban lévő két faluban egy óra leforgása alatt két iskolát döntöttek romba. Sztaruh szavai szerint sérültjei nincsenek a támadásoknak.

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint vasárnap délelőtt Ukrajna egész területén – kivéve az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímet – több mint egy órán át légi riadó volt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyilvánosságra hozott egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag egy frissen mozgósított orosz katona arról beszél a feleségének, hogy lehetetlen megszökni, mert aki menekülni próbál, azt a sajátjai lelövik. Azt is mondta, hogy a papírjai szerint neki még kiképzésen kellene lennie.

Közben az Ukrajinszka Pravda orosz híradásokra hivatkozva arról számolt be, hogy robbanás történt Donyeckben, az oroszokkal együttműködő városi adminisztráció épületében. Az oroszok állítása szerint az ukrán erők egy HIMARS típusú rakétája csapódott az épületbe, amelyben komoly károk keletkeztek.

(MTI)

Agyonlőttek egy ukrán karmestert, mert nem akart fellépni az oroszok békekoncertjén

Az otthonában gyilkolták meg orosz katonák Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, miután az visszautasította, hogy részt vegyen egy koncerten, amelyet a megszálló oroszok szerveztek Herszonban – írja a Guardian az ukrán kulturális tárca információi alapján.

A koncertre még október 1-én került sor az elfoglalt városban, az oroszok célja vele hivatalosan a béke előremozdítása volt. Az est során a tervek szerint fellépett volna a Gileya nevű kamarazenekar is, ám annak vezetője, Kerpatenko kategorikusan megtagadta, hogy a szereplésével legitimálja az eseményeket. Mivel nem működött együtt, az ukránok szerint az oroszok agyonlőtték a művészt, aki a Mikola Kulish Zenei és Drámai Színház vezető karmestere is volt.

A gyilkosságot az ukrán és a nemzetközi művészi körök képviselői is egyöntetűen elítélték, sokan most a külföldön élő vagy külfödre menekült orosz művészeket szólítják fel, hogy végre ők is emeljék fel a hangjukat a megszállás borzalmai ellen.

Kína felszólította állampolgárait Ukrajna elhagyására

A Global Times című, angol nyelvű kínai lap vasárnap a Twitteren azt írta, hogy a kínai külügyminisztérium, a feszült helyzetre tekintettel felszólította az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy fokozzák az óvintézkedéseket és távozzanak az országból.

Az MTI az eset kapcsán arról ír, hogy Kína ukrajnai nagykövetsége már jelezte, hogy minden segítséget biztosít az evakuálás megszervezésében. Október 11-én a nagykövetség már  felszólította állampolgárait, hogy ne látogassanak Ukrajnába, az országban tartózkodókat pedig arra, hogy keressenek biztos menedéket.

Harkivban robbanások, Kijevben légiriadó volt vasárnap délelőtt

Röviddel 11 óra előtt robbanásokat lehetett hallani Harkivban, a városban és térségében légiriadó van érvényben. A robbanások okáról és esetleges következményeiről egyelőre nincs hír – írja az MTI.

Szintén vasárnap, röviddel hét óra után már a második légiriadót rendelték el Kijevben, miután a szirénák először hajnalban szólaltak meg. A városvezetés Telegram csatornáján felszólított mindenkit, hogy sürgősen vonuljon óvóhelyre. Délelőtt 11 óráig nem érkezett jelentés arról, hogy támadás érte volna az ukrán fővárost.

Szombat reggel egész Ukrajnára kiterjedő légiriadót rendeltek el, mert további támadásoktól tartottak. Az ukrán fegyveres erők vezérkarának vasárnap reggeli összefoglalója szerint az ukrán fegyveres erők 300 orosz katonát semmisítettek meg az elmúlt 24 órában. Számításuk szerint Oroszország 65 ezer katonát veszített az Ukrajna elleni invázió kezdete óta.

Perceken keresztül szidta szemtől szemben Putyint a tádzsik elnök

Korábban is általános vélekedés volt, ám amióta kitört a háború, még inkább beivódott a köztudatba, hogy Vlagyimir Putyin a világ egyik legveszélyesebb embere, aminek következtében érinthetetlen, amint mi sem bizonyít jobban, mint hogy a világ vezető politikusai is csak nagyon kimért hangnemben fogalmaznak meg vele szemben kritikát.

Ennek tükrében egészen szürreálisan hat az 444 által kiszúrt felvétel, amelyen az látható, hogy Tádzsikisztán elnöke, Emomali Rahmon beolvas az orosz elnöknek egy találkozón, amelyen a Független Államok Közösségének vezetői vettek részt. Rahmon nem a háború miatt vagy az Ukrajnával szemben tanúsított hozzáállása miatt ugrott neki Putyinnak, sokkal inkább azért, mert szerinte a posztszovjet köztársaságok nem kapják meg a kellő tiszteletet Oroszországtól. A tádzsik elnök szerint mindez nem most kezdődött, Oroszország már a múltban sem tekintett egyenlő félként a többi tagköztársaságra, Rahmon szerint többek között a Szovjetunió összeomlása is ennek volt köszönhető.

A beszél olyannira váratlanul ért mindnekit, hogy a kazah elnök egy ponton meg is próbálta leállítani Rahmont, ő azonban nem hagyta magát. Azt mondta, azért jöttek, hogy beszéljenek, és ő beszélni is fog.

„A pokolba vele!” - Elon Musk mégis támogatja a Starlinket

Bár október 14-én arról szóltak a hírek, hogy mivel költséges, Elon Musk nem támogatja tovább az ukrajnai Starlinket, azóta mégis meggondolta magát. Erről a Guardian ír.

Musk Twitteren azt írta:

A pokolba vele! Bár a Starlink veszteséges és más cégek milliárdokat kapnak adófizetői pénzből, folytatjuk a Starlink támogatását.

Az ukránok szerint vallási konfliktus állhat a belgorodi lövöldözés mögött

Az orosz kiképzőközpontban történt mészárlás kapcsán megszólalt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója is. A Guardian szerint Olekszij Aresztovics azt gyanítja, hogy egy vallási vita fajulhatott el Belgorodban, aminek következtében legalább tizenegy orosz katona meghalt és további tizenöt fő megsérült.

Aresztovics azt mondta, a két támadó a közép-ázsiai Tádzsikisztánból származott, ami túlnyomórészt muszlim vallású, ellentétben Oroszországgal, ahol elsöprő többségben a kereszténység különböző leágazásait követi a lakosság.

Az orosz fél megerősítette, hogy a támadók a Független Államok Közösségéhez tartozó egyik nemzetből érkeztek a háborúba. A közösség kilenc egykori szovjet köztársaságot foglal magába, köztük Tádzsikisztánt is.

Több mint 12 ezren érkeztek szombaton Magyarországra Ukrajnából

6379 fő lépett be az ukrán-magyar határszakaszon Magyarország területére szombaton az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5976 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 177 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 15-én 35 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Tizenegyen meghaltak lövöldözésben egy orosz gyakorlótéren

11-en meghaltak, további 15-en pedig megsebesültek szombaton a délnyugat- oroszországi Belgorod régióban egy katonai gyakorlótéren, amikor két önkéntes tüzet nyitott a többi katonára – írja a Guardian az orosz védelmi minisztérium közlése alapján.

A tárca közleménye szerint a két lövöldöző egy volt szovjet köztársaság állampolgára volt, a támadást követően agyonlőtték őket. Az elkövetőket terroristákként könyvelték el.

A New York Times közben arról ír, hogy az elkövetők önként csatlakoztak az orosz hadsereghez.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik