Gazdaság

Drámai hangulat a tőzsdéken

A befektetők kedvén az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felmerült kételyek is rontottak.

Jelentős gyengüléssel zártak az európai tőzsdék csütörtökön: a 0,70-0,80 százalékkal mínuszban kezdő indexek már a meredeken csökkenő amerikai nyitás idején is egy százalék feletti veszteségben jártak. A londoni FTSE-100 index 1,55 százalékkal 5845,29 pontra, a frankfurti DAX index 0,99 százalékkal 7063,09 pontra, a párizsi CAC-40 index 0,75 százalékkal 3963,99 pontra esett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 190,53 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 22 098,12 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 16,4 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A befektetői hangulaton az észak-afrikai válság már huzamosabb ideje tartó negatív hatása mellett a spanyol szuverén adósbesorolás visszaminősítése miatt az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben ismét felmerült kételyek rontottak.

A negatív hangulathoz hozzájárultak a globális gazdasági fellendülés alakulásával szemben kételyeket támasztó makrogazdasági adatok is: a váratlanul nagy februári kínai külkereskedelmi deficit híre, az amerikai külkereskedelmi hiány februári növekedése, valamint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának vártnál nagyobb növekedése az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik