Belföld

Magyarországot ünnepli a világ

Érvényben volt a lőparancs, a határőrök azonban nem használták a fegyverüket 1989. augusztus 19-én, amikor a páneurópai pikniken rövid időre megnyitották a vasfüggönyt, és 600 NDK-állampolgár átszökött Nyugatra. A 20 éves évfordulón Angela Merkel személyesen mond köszönetet a történelmi esemény egykori helyszínén.

A jubileumi eseményekre az európai és a magyar politikai élet több vezető személyiségét várják. Angela Merkel német kancellár mellett Carl Bildt svéd külügyminiszter is jelen lesz a jubileumon.

A rendezvényeken a 20 évvel ezelőtti történéseket idézik fel, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ “vasfüggönye” Sopronpusztánál, és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába. Ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

Sólyom László köztársasági elnök avatja fel szerda délután Melocco Miklós “Áttörés, az európai szabadság szobra” című kompozícióját Sopronpusztán, a páneurópai piknik emlékparkjában.

Az emlékműbe az alkotó beépítette a berlini fal egy darabját, jelezve, hogy a sopronpusztai békemegmozdulás nagyban hozzájárult a berlini fal ledöntéséhez, a Kelet- és Nyugat-Európa között húzódó fizikai és ideológiai határok felszámolásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik