Belföld

Véget ért Szent István ünnepe

A tűzijátékkal véget értek a Szent István napi rendezvények. Kósa a posztkádárizmus végéről, az MSZP a folytonosságról beszélt, Sólyom a szomszédoknak is üzent. A programokon több tízezren vettek részt, az időjárásra nem lehetett panasz, de autóval nem volt érdemes a belvárosba menni.

A tűzijáték után, fél tíz előtt pár perccel véget ért Szent István ünnepe. A rendezvényeken több tízezer ember vett rész.

A Fővárosi Tűzoltóság már késő délután megkezdte a Gellért-hegy locsolását az esti tűzijáték előkészületeként. Dobson Tibor szóvivő elmondta, hogy mind a légi bemutató, mind pedig az esti tűzijáték alatt 19 tűzoltóautó, mintegy száz tűzoltó, a Dunán locsolóhajó és két tűzoltó-motorcsónak van szolgálatban.

Tűzoltó locsolja a Gellért-hegyet (MTI)

Tűzoltó locsolja a Gellért-hegyet (MTI)

Eljött a posztkádárizmus vége, újra kell rakni a társadalom meggyengült alapjait – mondta Kósa Lajos (Fidesz) Debrecenben. Vége van a puha diktatúrából kialakult bizonytalan demokráciának, „a Kádár-kort túlélő kádári elit a saját sírját ássa” – tette hozzá Debrecen polgármestere a Szent István domborművénél tartott megemlékezésen. Szerinte a jelenlegi alkotmányos rendszert felesleges foldozgatni, a magyar demokrácia szervezeti rendszerét is újra kell gondolni, s megújítva, de folytatni kell Szent István művét.

Képgaléria!

Képgaléria!

Lendvai Ildikó közleményben tudatta pártja gondolatait a nemzeti ünnepről: augusztus 20-a egyszerre ünnepe a nemzeti múlt folytonosságának és a nemzetet megtartó változásoknak, a stabilitásnak és a megújulásnak. A szocialisták ezért különös figyelemmel hallgatták a köztársasági elnök beszédének hazai tanulságait. Az MSZP fontosnak tartja, hogy „a Magyar Köztársaság első embere hitet tett a szerkezeti és szemléleti változások szükségessége és a cigányság emelkedésének, integrációjának és befogadásának eszménye mellett”. A beszéd világossá tette: ha a világválság után biztonságosabb berendezkedést akarunk, akkor nem hagyhatunk mindent változatlanul – fűzte hozzá Lendvai Ildikó.

Dübörögnek a gépek

A Red Bull Air Race gyorsasági műrepülős világbajnoki sorozat budapesti futama délután 2 órakor kezdődött. Az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg a versenyt a helyszínen, ahol kettőkor a szabadkártyás versenyzők összecsapásával indul a program, innen még ketten kvalifikálhatják magukat a legjobb 12 pilóta futamára. A folytatásban három órától a szerdai időmérő edzés első tíz helyezettje, valamint a szabadkártyás futam két leggyorsabbja kap majd egy-egy gyors körre lehetőséget a Margit híd és a Lánchíd között kialakított légikapukból álló pályán.

Képgaléria!

Képgaléria!

Közülük a legjobb nyolc jut tovább, ők 15:40 órakor újra repülnek, s az első négy pozícióban záró pilóta vívja majd a 16:15 órakor kezdődő döntőt. Az érdeklődők egy órától különböző betétprogramokat tekinthetnek meg, többek között a Magyar Repülő Szövetség légi bemutatóját. A budapesti futam külön érdekessége, hogy a pilótáknak a Lánchíd alatt is át kell repülniük, itt alakították ki ugyanis a képzeletbeli rajt- és célvonalat.

Gyarmatosítanak?

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Budai Várban tartott ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy Szent István örökségének lényege a magyarság, kereszténység, európaiság. Hozzátette ugyanakkor, hogy most gyarmatosítják Magyarországot, sőt „szinte az utolsó húzásokat teszik, hogy a magyarok zsellérek legyenek saját országukban”. A magyarok talpa alól „kihúzzák a földet, a tulajdont, mindent”, nem lehet hagyni, hogy „az országot idegenek gyarmatosítsák”, és „a saját országunkban valamifajta bennszülöttként kelljen itt maradnunk”, holott az ország az államalapítás óta, ezer éve Európa szerves része.

Szent István örökségének lényege: magyarság, kereszténység, európaiság – folytatta -, majd feltette a kérdést: „hol lenne ez az Európa, ha mi nem lettünk volna ezer éven át benne, vérezve a tatárral, a törökkel és más keleti pogány formációkkal szemben ezer éven keresztül?”

Nemzeti ügy

A honvédelem nemzeti ügy, ezt fejezi ki, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanulmányaikat sikeresen befejező ifjú tisztek az ország nyilvánossága előtt teszik le tiszti esküjüket – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Hősök terén rendezett tisztavatáson. A politikus a 48 fiatal honvédtiszt előtt kijelentette: a Magyar Honvédségnek alkotmányos kötelessége az ország függetlenségének, területi épségének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső fegyveres támadással szembeni védelme, amit saját erőből és a szövetségesekre számítva lát el a honvédség.

(MTI)

(MTI)


gyalog érdemes menni

Egész csütörtökön derült, száraz időre számíthatunk, a legmagasabb hőmérséklet 30 fok körül várható. A zavartalan napsütést csak középhegységeink térségében zavarhatja kevés gomolyfelhő.

Több fő közlekedési utat lezárnak, vagy lezárhatnak Budapesten az augusztus 20-i ünnepségek miatt és forgalomterelésekre is számítani kell.

Újra a teljes vonalon járnak a Nagykörúton a 4-6-os villamosok, az ünnepi tűzijáték után a BKV csúcsidőszaki sűrűséggel közlekedteti minden járatát.


A szomszédba is üzent Sólyom

A kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni – hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök a Hősök terén rendezett tisztavatáson elmondott beszédében. „Bárcsak meghallanák és megszívlelnék István király intelmét a soknyelvű és sokszokású országról a szomszédos fiatal nemzetállamok” – mondta az államfő. Amíg ez nem történik meg, igénybe kell venni a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi jog minden kisebbségvédő eszközét „nemzettársaink és a saját érdekünkben” – tette hozzá.

Közjogi méltóságok a Kossuth téren (MTI)

Közjogi méltóságok a Kossuth téren (MTI)

Az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésének napirendre tűzéséhez fel kell használni Magyarország közelgő uniós elnökségét is – mondta Sólyom László, kiemelve, hogy az Európai Uniónak a kulturális nemzetek uniójává is kell válnia. Változásra itthon is szükség van a cigányok és a többség viszonyában, az integrációban pedig mindkét félnek tennivalói és kötelességei vannak. „A befogadáshoz éppen úgy meg kell változnia a többségben lévőknek, mint a beilleszkedéshez a cigányoknak” – hangoztatta.

Kordonok közt vonták fel a zászlót

A központi rendezvények zászlófelvonással, katonai tiszteletadással kezdődtek a Kossuth téren. A közjogi méltóságok jelenlétében rendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.

(MTI)

(MTI)

A rendőrség kordonokat állított fel a Kossuth tér környékén, a Vértanúk terét körbezárták, és szintén elzárták a Szalay utcát is. Bejutni a Kossuth térre csak az Alkotmány utcáról lehetett. Az Alkotmány és a Honvéd utca sarkán detektoros kapukat állítottak fel és csak szigorú ruházat- és táskaátvizsgálás után lehetett a térre menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik