Élő Nagyvilág

Visszafoglaltak egy fontos várost az ukránok

Konsztantin Liberov / MTI / AP
Konsztantin Liberov / MTI / AP
  • Egy stratégiai jelentőségű várost is visszavettek az ukrán erők.
  • Változatlanul sokan jönnek Ukrajnából.
  • 72 órán belül visszafoglalhatják Kupjanszkot az ukránok.
  • Sikertelen ukrán partraszállásról számoltak be az oroszok.
  • Nehezebb lesz turistáskodniuk Európában az oroszoknak.
  • 650 orosz katona eshetett el csütörtökön.

A csütörtöki közvetítésünk itt olvasható.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Egyre veszélyesebb a zaporizzsjai atomerőmű helyzete

A tüzérségi támadások tönkretették Enerhodar dél-ukrajnai város infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek a zaporizzsjai atomerőműre, közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A fűtőelemek leolvadásának megakadályozásához létfontosságú külső áramellátást már lekapcsolták, az Enerhodar, ahol az erőmű dolgozói laknak, elleni tüzérségi támadások pedig áramszünetet okoztak. Ez arra ösztönözte Ukrajnát, hogy kijelentse: fontolgatja az utolsó működő reaktor leállítását, amely árammal látja el Zaporizzsját és az erőmű hűtőrendszerét.

Ez tarthatatlan helyzet, és egyre veszélyesebb. Enerhodar sötétbe borult. Az erőműnek nincsen külső áramellátása. És amint kijavítják az infrastruktúrát, azt ismét megrongálják

– áll Rafael Grossinak, a NAÜ főigazgatójának MTI által idézett közleményében.

Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a Zaporizzsja közelében végrehajtott tüzérségi támadásokkal, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található, hat, egyenként ezer megawattos reaktorblokkal.

Felszólítom a szemben álló feleket minden tüzérségi támadás azonnali beszüntetésére az egész térségben. Csak ez szavatolhatja az erőművet működtető személyzet épségét és biztonságát, és teheti lehetővé Enerhodar és az erőmű áramellátásának tartós helyreállítását.

Grossi a héten „nukleáris biztonsági és védelmi övezet” létrehozását szorgalmazta Zaporizzsja körül, és pénteken megismételte ezt a felhívását.

A zaporizzsjai erőművet üzemeltető Enerhoatom ukrán vállalat pénteken közölte: nem bízik abban, hogy a létesítmény áramellátását helyre lehet állítani, és fontolgatja az utolsó működő reaktor leállítását, közölte Grossi.

Az Enerhoatom szerint az úgynevezett sziget üzemmód (külső áramszolgáltatás nélkül) veszélyezteti a sugárzási és tűzbiztonsági normák betartását. Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke pénteken az ukrán állami televízióban hangsúlyozta, hogy csak az orosz csapatok kivonása és az erőmű körüli biztonsági övezet létrehozása teheti lehetővé a létesítmény körüli helyzet normalizálását.

Kotyin csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: húsz generátor és tíz napra elegendő dízel üzemanyag van az erőműben. Ezután napi 200 tonna dízelre lenne szükség a generátorok működtetéséhez, ami lehetetlen, amíg az erőmű orosz megszállás alatt van.

Ebben az esetben a teljes erőmű a dízelgenerátoroktól függ majd a létfontosságú biztonsági feladatok ellátásában. Következésképpen a működtető nem indíthatja újra a reaktorokat, ha a külső áramszolgáltatást nem állítják helyre biztonságosan

– tette hozzá az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet vezetője. Mihail Uljanov, Oroszország NAÜ-be akkreditált nagykövete pénteken támogatásáról biztosította Grossinak a tüzérségi támadások azonnal beszüntetésére vonatkozó felhívását.

A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.

Scholz: tekintettel kell lenni az orosz földgáztól függő uniós tagállamokra

A földgázpiacot érintő európai uniós szabályozás kialakításában tekintettel kell lenni az orosz szállításoktól nagyban függő tagállamok helyzetére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben.

Olaf Scholz az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel folytatott megbeszélése után kettejük közös tájékoztatóján arra a kérdésre, mennyire tartanak attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen leállítja a földgázszállításokat, ha az EU felső határt vezet be a gáz árára, elmondta, nagyon figyelmesen meg kell hallgatni, hogy mit mondanak az ilyen javaslatokra az orosz szállításoktól erősen függő tagállamok.

ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Németország sok más országgal együtt ki is állt azért, hogy a földgázt ne érintsék az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni háborúja miatt elrendelt büntetőintézkedések.

Nincsenek is ilyen szankciók, a nehézségeket egyedül az okozza, hogy Vlagyimir Putyin visszafogta a szállításokat, nyilvánvalóan azért, hogy gyengítse vagy destabilizálja az európai demokráciákat

– húzta alá Olaf Scholz.

Kreml-szóvivő: Oroszország várja a turistákat a nyugati országokból

Moszkva a saját érdekeinek megfelelő választ fog adni az uniós vízumkorlátozásokra, és ezek a lépések nem mindig lesznek tükörintézkedések, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

Peszkov az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is várja a turistákat a nyugati országokból, akik így saját szemükkel láthatják majd, hogy számos hazugságot terjesztenek nekik Oroszországról.

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Nekünk az az érdekünk, hogy a turisták jöjjenek hozzánk azokból az országokból is, amelyeket mi barátságtalannak nevezünk. Miért is ne? Végül is az embereknek látniuk kell az országunkat, és meg kell érteniük, hogy amit a saját országukban néznek és látnak a mi országunkról, az hazugság. De ezt csak úgy tudjuk elmagyarázni nekik, ha meghívjuk őket ide

– mondta. Peszkov külön felhívta a figyelmet az orosz diplomatákkal és a nemzetközi rendezvények orosz résztvevőivel szembeni „nem megfelelő magatartásra”. Mint mondta, ezen a téren Moszkva tükörválaszt fog adni a kölcsönösség elvének megfelelően, amely a diplomáciai kapcsolatok sarokköve.

A szóvivő arra reagált, hogy Európai Unió Tanácsa pénteken határozatot fogadott el az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséről. A döntés értelmében az orosz állampolgárokra mostantól az uniós vízumkódex általános szabályai vonatkoznak.

ENSZ: az orosz hadsereg és a vele szövetséges erők kínozzák az általuk fogva tartottak egy részét

Aggasztó, hogy Oroszország nem teszi lehetővé hadifoglyai meglátogatását, pedig az ENSZ-nek bizonyítékai vannak arra, hogy az orosz hadsereg és a vele szövetséges erők kínozzák az általuk fogva tartottak egy részét, illetve rosszul bánik velük, ami háborús bűncselekménnyel érhet fel, jelentette ki az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője pénteki genfi sajtótájékoztatóján.

Matilda Bogner kérdésre válaszolva beszélt az orosz fogságában lévő hadifoglyokról. Az MTI tudósítása szerint monda: az ENSZ megfigyelői ezzel szemben mindeddig akadálytalanul meglátogathatták az ukrán erők által fogva tartottakat, és dokumentálni tudták, hogy az ő esetükben is előfordult kínzás és rossz bánásmód, ami szintén lehet háborús bűncselekmény.

Az ENSZ bizonyítékaival kapcsolatban Bogner beszámolt arról, hogy sok fogságba eső ukránnak úgynevezett befogadó szertartáson kell átesnie, ami gyakorlatilag vesszőfutást jelent: a létesítmények bejáratánál felsorakozott orosz katonák között kell fel-alá futniuk, akik eközben felváltva ütlegelik őket.

Az ENSZ-tisztségviselő és csoportja arról is kapott információt, hogy egyes ukrán hadifoglyok az olenivkai börtöntáborban tuberkulózisban, illetve A típusú hepatitisz-fertőzésben szenvednek.

Az ENSZ képviselőjének kijelentésére reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: Moszkva nem tud arról, hogy az ENSZ részéről bárki kereste volna az orosz hadsereget az ügyben. „Így, mivel nincs elég információjuk az esetről, Oroszország nem tud reagálni az ENSZ állítására”, tette hozzá.

Ukrajna februári megtámadása óta Oroszország következetesen tagadja, hogy rosszul bánna vagy kínzásnak vetné alá a fogságba ejtett embereket.

A sajtótájékoztatón az ENSZ-képviselő emellett felszólította Moszkvát, hogy emberi jogi alapon engedje szabadon azt a négy, várandós nőt, akit Oroszország szintén hadifogolyként tart fogva.

NATO-főtitkár: Kritikus szakaszába lépett a háború

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb területeken kezdődött fegyveres konfliktus Ukrajnában, jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Jens Stoltenberg közölte, a NATO-országok támogatásának köszönhetően az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket.

JONATHAN ERNST / AFP Antony Blinken és Jens Stoltenberg a brüsszeli sajtótájékoztatón.

Szavai szerint a háború okozta energiaválság, és az amiatt fellépő megélhetési költségek növekedése „próbára teszik” a Nyugat egységét és szolidaritását. Fontosnak nevezte, hogy a háború ezen következményei ne vezessenek az Ukrajna iránti elkötelezettség csökkenéséhez.

Az árat, amit mi fizetünk, pénzben mérik. Az ukránok által fizetett ár életekben mérhető

– fogalmazott a NATO-főtitkár

A sevcsenkovei városházán is ukrán zászló leng

Villámháborút vívnak a jelek szerint az ukránok az északi fronton, Harkiv környékén. Balaklija városának elfoglalása után Sevcsenkovét is visszafoglalták, kitűzték az ukrán zászlót a városházára. És innen továbbrobogtak Kupjanszk városa felé, ami kulcsfontosságú logisztikai csomópont. Kupjanszk 30 kilométerre fekszik Harkivtól, de már küldtek fotókat ukrán katonák, ahogy a Kupjanszk feliratú táblánál fotózkodtak. Tegnap este egy amerikai elemzőintézet azt jósolta, hogy 72 órán belül visszafoglalhatják Kupjanszkot.

Kupjanszk elvesztése nagy érvágás lenne az oroszoknak, mert a fontos utánpótlási útvonal elvágásával sokkal sebezhetőbbé válnak Donbaszban.

Igazi nagyágyút foghattak el az ukránok

A második világháború óta nem esett fogságba olyan magas rangú orosz katonatiszt, mint most a Harkiv környéki meglepetésszerű ukrán támadásnál, ha valóban Andrej Szicsevoj altábornagyot, a nyugati erők parancsnokát fogták el, és nem a hasonmását.

A Kyiv Post egy térdelő, elgyötört arcú terepszínű orosz katonai ruhát viselő hadifoglyot mutat be, akinek a felszakadt szemöldökéből szivárgott a vér, mellérakva a díszes tábornoki egyenruhában feszítő katona fotóját és szembeötlő a hasonlóság. Az elfogott férfi egyenruháján pusztán alezredesi rangjelzés volt, név és más azonosító nem volt, a kérdésekre pedig nem volt hajlandó válaszolni.

Ha valóban az altábornagyot fogták el, az azt jelenti, hogy elvesztették a Harkiv környéki orosz erők a parancsnokukat, ami tovább súlyosbíthatja az ottani problémáikat.

Sírva ölelgették az ukrán katonákat a visszafoglalt város lakói

Péntek reggel jelentették be, hogy az ukrán erők visszafoglalták a Harkivtól 70 kilométerre fekvő Balaklija városát, most kijött pár videó, hogy hogyan is fogadták az ukrán csapatokat a település lakói, akik hat hónapig éltek orosz megszállás alatt.

Eddig 127 ukrán egészségügyi intézmény semmisült meg

Eddig 127 ukrajnai egészségügyi intézmény semmisült meg a háború következtében, és további 826-ot ért valamilyen kár – közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

Hozzátették ugyanakkor, hogy 62, az orosz támadások során megsérült épületet már sikerült helyrehozni. A tárca szerint jelenleg egy nemzetközi egészségügyi szervezettel azon dolgoznak, hogy további épületeket renováljanak a lehető leggyorsabban.

David Melero Pena / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP A pszichiátriai kórház megrongálódott épületének látképe az orosz rakétatámadások után Kramatorszkban, Donyecki területen, Ukrajnában 2022. szeptember 07-én.

Megálljt parancsolt az orosz turistahadaknak az EU

Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amely teljes egészében felfüggeszti az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást.

„Azzal, hogy Oroszország provokáció nélkül indított és folytat indokolatlan agresszív háborút Ukrajnával szemben, és válogatás nélkül támadásokat hajt végre a polgári lakosság ellen, megrendítette a bizalmat, és lábbal tiporja a nemzetközi közösség alapvető értékeit. A döntés az orosz lépések egyenes következménye, és újabb bizonyítéka az Ukrajna és népe iránti szilárd uniós elkötelezettségnek” – magyarázták a döntést.

Megálljt parancsolt az orosz turistahadaknak az EU
Az Európai Tanács visszavonta a korábbi vízumkönnyítési megállapodást.

Partra próbáltak szállni a zaporizzsjai atomerőműnél az ukránok

Partraszállást kísérelt meg egy ukrán deszant Enerhodar közelében, a támadást visszaverték – jelentette ki Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja. „Az ukrán partraszálló erők áttöréssel próbálkoztak Enerhodar felé, de nem sikerült megvetniük a lábukat, a part az ellenőrzésünk alatt áll” – mondta Rogov. „Ezt megelőzően, az enerhodari partraszállás mellett megkíséreltek áttörni Dnyiporudne felé, ahol a légierővel is harcoltak, valamint Vaszilivka felé is. Ez volt a harmadik próbálkozás” – tette hozzá.

Orosz közlés szerint az ukrán hadsereg szeptember 1-jén hajnalban, majd éjjel tett sikertelen kísérletet a partraszállásra Enerhodar és a zaporizzsjai atomerőmű közelében.

Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Rogov szerint pénteki partraszállási kísérlet célja is a hídfőállás megteremtése volt a nukleáris létesítmény elfoglalásához. Az orosz hivatalos tájékoztatás szerint az orosz hadsereg által márciusban elfoglalt zaporizzsjai erőmű és a mellette lévő Enerhodar város területét az ukrán fegyveres erők rendszeresen támadják drónokkal, nehéztüzérséggel és sorozatvetővel.

Az orosz légvédelmi rendszerek a legtöbb támadást visszaverték, de a lövedékek az erőmű infrastruktúrájában és a nukleáris hulladéktárolóban is kárt okoztak. Kijev az orosz hadsereget vádolja a támadásokkal.

650 orosz katona esett el tegnap az ukrán jelentés szerint

További 650 katona halt meg a háborúban Ukrajnában az ukrán védelmi tárca napi jelentése szerint. A számításaik szerint már 51,9 ezer orosz katona vesztette életét a harcokban.

Közzétették az egyéb orosz veszteségeket is, ezek szerint 2122 tank, 4575 páncélozott jármű, 239 harci gép és 211 helikopter semmisült meg. Bár az orosz veszteségek valóban elég súlyosak a független szakértők szerint is, ezeket az adatokat érdemes némi fenntartással kezelni.

72 órán belül visszavehetik Kupjanszk városát is az ukránok

Valószínűleg 72 órán belül visszafoglalhatják Kupjanszkot az ukrán erők egy amerikai elemzőintézet, a The Institute for the Study of War szerint. Kupjanszk Harkivtól nem messze, keletre fekszik és az is nagyjából 27 ezres város volt a háború előtt, mint a most visszafoglalt Balaklija. Zelenszkij ukrán elnök becslése szerint a héten eddig mintegy ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól.

Továbbra is sokan érkeznek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6519-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7916-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 262 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 117-en – köztük 34 gyermek – érkeztek az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Visszafoglaltak egy fontos várost az ukránok

Visszafoglalták Balaklija városát az ukrán erők – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében, amelyben az is látható, hogy ukrán katonák orosz zászlón állva húzták fel az ukrán lobogót egy épület tetejére.

A 27 ezres lélekszámú Balaklija a második legnagyobb ukrán várostól, Harkivtől dél-keletre fekszik és kulcsfontosságú jelentőséggel bír a donbaszi harcok szempontjából.

Olvasói sztorik