Míg az átlagos magyar háztartás évente csak háromszor lát marhahúst, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói szerint az alacsony vérnyomás és az egészséges szív érdekében érdemes lenne naponta fogyasztani.
Kutatásuk során négy fajta diétát teszteltek, melyek mindegyikében kiemelt szerephez jutott a zöldség, a gyümölcs és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek – az egyetlen különbség a zsírszegény marhahús mennyisége volt.
Még a tudósokat is meglepte, hogy a 20, 30, 110 illetve 150 grammos steakek közül a legutóbbi normalizálta a leginkább a vérnyomást, óvta a szívet. Amennyiben tehát nem zavaró a marha hazai átlagára (kilogrammonként majdnem kétezer forint), úgy a fehérjedús diétával nemcsak az ízlelőbimbókat tudjuk kényeztetni.
Fontos azonban kiemelni, hogy egy bő két évvel ezelőtti harvardi tanulmány óva int a feldolgozott húsoktól, ezek ugyanis akár 14 százalékkal is képesek megdobni a szívbetegség vagy rosszindulatú daganatok kockázatát.