Foci

Újra meghódítja Európát a 87-es generáció?

francia-valogatott(210x140)(1).jpg (francia válogatott, )
francia-valogatott(210x140)(1).jpg (francia válogatott, )

A 2004-es U17-es Európa-bajnok francia válogatott négy játékosa ismét egy csapatban küzdhet, ezúttal már a felnőttek között.

Nemrégiben Izland ellen ott volt a francia kezdőben az a négy játékos, akik 2004-ben veretlenül megnyerték a 17 éven aluliak Európa-bajnokságát. A ’87-es generáció – ahogy a francia sajtó hívja őket – újra együtt küzdhet a címért, immár a felnőttek között.

„Az egyik legkedvesebb emlékem, azóta sem éreztem magam olyan jól a pályán, mint akkor. Nagyon jó csapatunk volt, csukott szemmel is megtaláltuk egymást. Olyan volt, mintha Play Stationön játszottunk volna” – mesélt Samir Nasri az uefa.com-nak a 2004-es élményekről.

A francia középpályás nem a Manchester Cityvel elért bajnoki címről beszélt, belemerült a nosztalgiázásba, és felelevenítette a Marseille-ben eltöltött éveket. Ezután kitért az U17-es Eb-re, amin a franciák tehetségei diadalmaskodtak.

Hatem Ben Arfa, Jeremy Menez, Karim Benzema Nasrival karöltve mind az 5 meccsüket megnyerve lettek Európa legjobbjai a korosztályukban. A Fabregasszal és Piquével felálló spanyolokat a csoportkörben 3-0-ra, a döntőben 2-1-re verték meg.

A tornán Ben Arfa lett a gólkirály 3 góllal, míg a fináléban Nasri szerezte a mident eldöntő gólt.

Nyolc év elteltével a négy támadó újra összeáll, a védekező középpályás Blaise Matuidival kiegészülve, aki szintén az U17-es bajnokcsapat tagja volt. 2004 óta nem játszottak együtt a válogatottban, Nasri és Benzema nevezhető állandó tagnak, a többiek kisebb-nagyobb formahanyatlások miatt sokszor kimaradtak még a keretből is.

„Mindannyian minőségi játékosok” – cáfolta meg Laurent Blanc szövetségi kapitány azokat a pletykákat, miszerint a játékosokat csak születési évük miatt hívta be, nem pedig azért, mert jó formában vannak. Ebben lehet is valami, hiszen Nasri bajnok lett a Cityvel, Benzema spanyol bajnokként ünnepelhetett a Real Madriddal, ám Ben Arfa csak akkor játszott a Newcastle-ben, amikor nem volt sérült, Meneznek pedig nem sikerült megnyerni az új tulajdonos pénzéből feltöltött PSG-vel a francia bajnokságot.

A 2010-es világbajnokságon egyedül Nasri volt az, aki szerepet kapott, Benzemáékat ki sem vitte Raymond Domenech, a franciák a csoportkört sem élték túl.

„Anno sokat beszélgettünk egymás között, hogy egyszer majd a felnőttválogatottban is együtt szerepelünk, és most valóra vált az álmunk” – zárta gondolatait Nasri.

Nasriékra a csoportban Anglia, Svédország és az egyik házigazda, Ukrajna várja majd a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik