Tudomány koronavírus

A Moderna beperli a Pfizert

Közleményt adott ki pénteken a Moderna, amelyből kiderül: a vállalat beperli a Pfizert és a BioNTechet – írja az IFLScience. A Moderna szerint a két cég megsértette a Covid-19 elleni oltóanyagának létrehozásához használt mRNS vakcina szabadalmakat.

A közlemény alapján a Pfizer a Comirnaty néven ismert mRNS védőoltását olyan mRNS technológiákkal fejlesztette ki, amelyeket a Moderna a pandémia előtt, 2010 és 2016 között szabadalmaztatott.

„Azon innovatív mRNS technológiai platform védelme érdekében indítjuk a pert, amelyet úttörőként hoztunk létre, amelybe több millárd dollárt fektettünk be, és amelyet a Covid-19-világjárványt megelőző évtizedben szabadalmaztattunk” – mondta Stéphane Bancel, a vállalat vezérigazgatója.

Frederic J. BROWN / AFP

Mint hozzátette, a platformot 2010-ben kezdték el építeni. Ez, illetve a 2015-ben és 2016-ban szabadalmaztatott, a koronavírusokkal kapcsolatos munkájuk tette lehetővé, hogy a világjárvány kitörése után rekordidő alatt biztonságos és rendkívül hatékony védőoltást dolgozzanak ki.

A Moderna azt állítja, hogy nem akarja eltűntetni a piacról a Pfizer vakcináját, ehelyett pénzt szeretne keresni az állítólagos károk fedezésére. A cég szerint a kár magas jövedelmű országokban jelentkezett. „Úgy véljük, hogy a Pfizer és a BioNTech jogtalanul másolta le a Moderna találmányait, és továbbra is engedély nélkül használja azokat” – nyilatkozta Shannon Thyme Klinger, a Moderna jogi igazgatója.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik