Gazdaság

Egy képregényhős hisz bennünk

A legnagyobb külföldi befektető bízik Magyarország jövőjében: a Franklin Templeton magyar részvényeket vásárol.

Ha Orbán Viktor Budapest utcáit róná, aligha lenne ember, aki ne mutogatna rá ujjal: „jé, ott megy a Viktor!” Ám ha Mark Möbius, a Franklin Templeton hideg tekintetű, de mosolygós idős vezére tenné ugyanezt, valószínűleg senki sem ismerné fel. Pedig neki is fontos szerepe van az ország sorsában – még ha nem is a politika színpadán. A kaliforniai Franklin Templeton ugyanis az IMF-EU páros mellett gyakorlatilag Magyarország legnagyobb hitelezője. Sőt, egyes szakértők szerint lényegében az alap miatt kell a kormánynak minden áron megállapodnia az IMF-fel egy újabb hitelkeretről, hisz valószínűleg csak a megfelelő pillanatra vár, hogy eladja a papírokat.

Éppen jelentős szerepe miatt került azonnal reflektorfénybe, hogy az alap újra magyar részvényeket vásárolt. A Portfolio.hu összesítése szerint Möbiusnak májusban 3,5 százalékos magyar kitettsége volt, viszont júniusra ez az arány 5,1 százalékra emelkedett. Ez azért is örvendetes, mivel az utóbbi fél évben folyamatosan szabadult a térségből az alap. „Azt viszont csak a következő hónapokban tudjuk meg, hogy ez átmeneti fellángolás volt, vagy egy tartós trend kezdete” – fogalmaz a lap.

A cikkből az is kiderül, hogy a legtöbb nagy részvényalap még a különböző szakmai indexekben lévő súlyuknál kevésbé vásároltak június végéig magyar részvényeket, tehát elképzelhető, hogy fognak. Persze ez nyilván attól is függ, milyen piaci pletykák terjednek el a legnagyobb magyar tőzsdei részvénytársaságok üzletének alakulásáról – és közülük több a héten ad majd ki a számairól egy gyorsjelentést.

A befektetési guru mindenesetre úgy tűnik, optimista, méghozzá egész Európa jövőjével kapcsolatban. Blogjában azt írja: a görög válság végül megerősíti majd az uniót és az eurót, és Kelet-Európának sem tesz rosszat. „A szükséges megszorítások biztosan kellemetlenek lesznek sok ország számára, de arra kényszeríti majd a gyengébb (kelet-európai) államokat, hogy szedjék már végre össze magukat” – fogalmaz.

 

Möbius: mindig a levegőben

Mark Möbius szinte egyfolytában úton van, nincs állandó tartózkodási helye, bár több lakást is fenntart – főleg befektetési céllal – Németországtól Szingapúrig, mégis leginkább a magánrepülőjén, egy 20 millió dollárt érő, Gulfstream IV típusú sugárhajtású gép fedélzetén „lakik”, amely korábban egy szaúdi ékszerészé volt. A repülőn igazi luxusban él, hiszen az év 365 napjából minimum 250 napot itt tölt: a falakat szarvasbőr borítja, a kárpit pedig iguanabőrből készült – írtuk korábbi cikkünkben.

A világ egyik legnagyobb alapkezelőjét ugyanis nélkülözhetetlennek tartja a feltörekvő piaci részvények és régiók személyes megismerését. Az elmúlt 20 évben körülbelül 16 ezer céges látogatást könyvelhetett el, a csaknem 2800 utazás során 100-nál is több országba látogatott el, s több mint 500 várost keresett fel azért, hogy eddig még felfedezetlen „befektetési gyöngyszemekre” bukkanjon.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik