Belföld

Áfaelengedés, útdíjkedvezmény, klímabérlet: ellenzéki reakciók Gulyás szombati bejelentésére

Mint korábban megírtuk, Gulyás Gergely szombat délelőtt a Kormányinfón bejelentette, hogy a továbbiakban a taxik kivételével a céges autókba kizárólag piaci áron lehet majd tankolni, a hatósági ár pedig csak a magántulajdonban lévő autókra vonatkozik majd. Az ellenzéki pártok közül többen közleményben reagáltak a hírre, az alábbiakban ezeket a reakciókat ismertetjük.

A Jobbik a közleményében elsősorban azt sérelmezi, hogy a kormány a bejelentéstől számítva mindössze egy órát hagyott a kisvállalkozóknak a felkészülésre. Szerintük ez kapkodás, ami ismét bebizonyította „Orbánék kormányzóképtelenségét”, és újabb csapást mért több százezer honfitársunkra.

Megoldásként közleményükben azt a korábbi javaslatcsomagjukat említik, amelyben a rezsi áfájának elengedését szorgalmazták, valamint azt, hogy támogassák közvetlenül a kata- és rezsikárosultakat, hogy kapjanak kedvezményeket az egy- és kétgyermekes családok is, járjon továbbá rezsivédelem a kisvállalkozóknak és legyen tekintettel a kormány az otthoni munkát végzőkre is.

A Mometum reakciójában úgy értékelt, hogy a kormány a „káoszkormányzás” árát a magyar családokkal fizetteti meg.

A párt ezzel együtt azt javasolta, hogy a lakosságot sújtó plusz terhek enyhítése érdekében a kormány csökkentse a fuvarozók számára az úthasználati díjakat. Ezzel szerintük mérsékelni lehetne az elszabadult inflációt.

A Demokratikus Koalíció (DK) újabb orbáni megszorításnak minősítette a kormány döntését, amely szerintük az üzemanyagokon lévő hatósági ár kivezetésének következő lépése. A Molnár Csaba ügyvezető alelnök és EP-képviselő által jegyzett közleményben javaslatot nem fogalmazott a párt.

A Párbeszéd reakciója szerint a kormány új intézkedésének következtében a szállítmányozás drágulása várható, a vállalkozások pedig a megemelkedett kiadásaikat a fogyasztókra terhelik. Szerintük ez az infláció további emelkedését fogja eredményezni, amit legjobban az alacsony jövedelmű emberek fognak megszenvedni, és nem a gazdagok. A párt közleményében egy kis tiborczozás is belefért. Azt írták: mindeközben Tiborcz olcsón tankolja a terepjáróját, a mentőautók pedig emelt áron kapják az üzemanyagot. Az intézkedésre vonatkozóan a közleményükben javaslatot ők sem fogalmaztak meg.

Az LMP szerint a kormányinfó újra bizonyította, hogy „a Fidesz egyszerűen irtózik a zöld megoldásoktól”. A párt azt sérelmezi a közleményében, hogy a kormány nem hajlandó érdemben reagálni az LMP hónapokkal ezelőtt benyújtott, úgynevezett „klímabérlet javaslatára”, amely a tömegközlekedés használatára nyújtana egységesen kedvezményt. Eszerint az energiaválság idején egységes, 5000 forintos bérlettel lehetne minden tömegközlekedési eszközt használni. A Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté által jegyzett pártközlemény szerint ha ezt bevezették volna, akkor „most vélhetően nem kellene a kőolajból meglévő tartalékokat felélni”.

Az MSZP a bejelentésre ugyan nem reagált, és több más parlamenti ellenzéki párthoz hasonlóan javaslatot sem tett, de pontban délután fél ötkor a Facebook-oldalán közzétett egy posztot, amely összesen két mondatból áll:

Tizenkét éve kormányoznak kétharmados felhatalmazással. Mindenért, ami most történik, kizárólag őket terheli a felelősség.

A Mi Hazánk egyelőre szintén nem reagált a benzinárstop megnyirbálását jelentő szombati kormányzati intézkedésre. Ha megteszik, kiegészítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik