Gazdaság

Jön az árfolyamgát-bumm!

bank (bank, ügyfél)
bank (bank, ügyfél)

Az árfolyamgátra jogosult devizahitelesek csak mintegy tíz százaléka élt eddig a lehetőséggel. Jelentkezni december végéig lehet. Ami azt jelenti, hogy az év végére roham várható.

Az árfolyamrögzítésről tartott sajtótájékoztatót a Pénzügyi Tanácsadók Európai Szövetségének (EFOFA) elnöke, dr. Patkós Róbert a Top Finance szegedi irodájában. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a devizahitelesek nincsenek tisztában azzal, hogyan tudnának könnyíteni a hitel-visszafizetési gondjaikon. Ennek okát abban látja, hogy kevés információ jut el az érintettekhez, vagy egyáltalán nem is kerül sor a tájékoztatásra.

Magyarországon jelenleg 610 ezer devizahiteles jogosult az árfolyamrögzítésre, de a Magyar Bankszövetség adatai szerint csupán 71 ezer hitelezett élt ezzel a lehetőséggel. Szakértők szerint az év végéig megközelítőleg a jogosultak 50-70 százaléka kerülhet bele az árfolyamrögzítés rendszerébe, azaz október–novemberben árfolyamgát-bumm várható.

A bankok is hasonló rohamra számítanak.

A szövetség elnöke azt tanácsolja, hogy a hitelesek egyeztessenek egy független pénzügyi tanácsadóval, mielőtt felkeresnék bankjaikat. Az árfolyamgáttal minden egyes devizahiteles jól járhat, akár 400-500 ezer forinttal is kevesebbet kell így visszafizetniük a bankjuknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik