Gazdaság

Év végéig lehet kérni az árfolyamrögzítést

pénz-ház (pénz, ház, )
pénz-ház (pénz, ház, )

Augusztus végéig az érintett devizahitel-állomány tizenöt százaléka került az árfolyamgát védelme alá, a jogosultaknak pedig tíz százaléka döntött a lehetőség mellett. Az ügyfeleknek alig három hónapjuk maradt még, hogy a rögzített árfolyam lehetőségével éljenek - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hétfői közleménye.

2012. augusztus 31.-ig 48 773 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján. Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 489 ezer, így az érintettek tíz százaléka lépett már be az árfolyamgát konstrukciójába.

A rögzített árfolyamúvá átalakított devizakölcsönök teljes állománya augusztus 31-én mintegy 478,6 milliárd forint volt. Ez a teljes potenciálisan érintett ügyfélkör hitelállományának közel 15 százaléka.

A rögzített árfolyamon történő törlesztés lehetőségét a törvény szerint a fogyasztók 2012. december 31-ig írásban kezdeményezhetik pénzügyi szolgáltatójuknál. Az árfolyamgáttal a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak. A svájcifrank-hiteleket 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni. A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben a rögzített időszak alatt nem jelennek meg: az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forintgyűjtőszámlára kerül – emlékeztetnek.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, az adós tartozásának e részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

Az árfolyamrögzítést azok igényelhetik, akik a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig több feltételnek is megfelelnek. A legfontosabbak, hogy a devizakölcsön folyósításkori forintösszege nem haladhatja meg a 20 millió forintot, az ügyfél fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot, és a lakóingatlan ne álljon végrehajtás alatt.

Az igényléshez elvárt dokumentumok pontos köréről előzetesen a hitelt nyújtó intézménynél kell érdeklődni. A PSZÁF arra is figyelmeztet, hogy az év végi esetleges banki torlódások miatt célszerű időben jelentkezni, nem hagyni azt az utolsó hetekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik