Belföld

Csepeli gyilkosság: az őr a tettes

A rendőrség a csepeli tanintézmény biztonsági őrét és gazdasági igazgatóját - akiket sikkasztás gyanúja miatt kirúgtak - gyanúsítja a kettős gyilkossággal.

Az intézmény vezetője (az alapítvány igazgatója) és az egyik ott dolgozó tanár az áldozata a szerda esti csepeli kettős gyilkosságnak, amely a Széchenyi utcai alapítványi intézményben, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt.

A szerda éjszakai hírek – a sebesült gondnok (aki valójában a csepeli iskola biztonsági őre) elmondása szerint – még arról számoltak be, hogy este hét óra előtt egy símaszkos fegyveres rontott be a csepeli iskolába, ahol két férfit fejbe, az intézmény gondnokát pedig kézen lőtte. Ezután a támadó elmenekült, a gondnok pedig riasztotta a mentőket. A rendőrség azonban a nyomozás során több ellentmondást fedezett fel a történetben.

Elbocsátás után leszámolás

A nyomozás jelenlegi állása szerint a kettős gyilkosság hátterében elszámolási vita áll, azaz nem politikai indíttatású ügyről vagy amerikai típusú iskolai lövöldözésről van szó. Az aznap – egy 3-4 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt – kirúgott biztonsági őr és a tanintézmény gazdasági igazgatója áll a véres gyilkosság mögött.

A biztonsági őrt (aki korábban iskolai gondnokként szerepelt a híradásokban) – aki igyekezett félrevezetni a rendőröket – a sok véres lábnyom (a lábnyomok ugyanis nem a feltételezett menekülési úton helyezkedtek el) és az egyik áldozat kabátjában talált magnófelvétel buktatta le. Gyanús volt az is, hogy a biztonsági kamera felvételeit tároló szerverszoba ajtaja be volt rúgva (véres lábnyomokat találtak az ajtaján), valamint hiányzott az aznapi felvétel.

Elmarad a tanítás (Fotó: MTI)

Elmarad a tanítás (Fotó: MTI)

A gazdasági igazgató és a biztonsági őr – akiket aznap sikkasztás gyanúja miatt rúgtak ki az állásukból – szerda este egy tárgyalásra ment az alapítvány igazgatójához, aki egy tanárt is magával hozott erre. A tanár magnetofonnal készült a megbeszélésre, és az ő hangfelvételét találták meg a gyilkosság után a rendőrök. Bár a felvételt kegyeleti okokból nem hozzák nyilvánosságra, annyit tudni lehet, hogy egy fél órás beszélgetés után dördültek a lövések, harminc másodperces különbséggel.

Büntetett őr

A gazdasági igazgatót a rendőrség már kihallgatta: a férfi elismerte közreműködését a gyilkosságban. Állítása szerint nem volt a helyiségben, amikor a lövések dördültek, csak hallotta azokat. Azt azonban elismerte, hogy segített a történteket rögzítő szerver elrejtésében, azt a Dunába dobta. A sajtótájékoztatón elhangzott: a nap folyamán búvárokkal próbálják megtalálni a szervert.

A biztonsági őr – aki egyelőre sokkos állapotban van – büntetett előéletű: többször elitélték csalásért, magán- és okirat-hamisításért. Az őr igyekezett félrevinni a nyomozást: egy 1991-es születésű, korábban kirúgott diákra próbálta terelni a gyanút. A bal tenyerén megsérült őrt a rendőrök egyelőre nem tudták kihallgatni, ám már a kórházban őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik