Belföld

Kálmán Olga férjét nevezték ki a IX. kerületi lap kiadójának élére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A sajtó szabadsága Ferencvárosban is elesett, Vágvölgyi B. András nem kerül vissza a főszerkesztői pozícióba és az újságíró szakma helyett politikusok fognak dönteni a következő főszerkesztő személyéről, közölte Facebook-oldalán Baranyi Krisztina.

Vágvölgyit még május végén rúgták ki a IX. kerületi 9 magazintól szerződésszegés miatt. Hagymási Zoltán, a lapkiadó, önkormányzati Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cégének vezetője május 27-én azonnali hatállyal bontotta fel a szerződését.

Vágvölgyi még 2020 nyarán nyarán egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, a IX. kerületi újság egy olyan laboratóriumhoz hasonlít, amelyben kipróbálható, milyen is lenne egy olyan ország, amelyet nem a Fidesz vezet. Ez viszont a jelek szerint nem mindenkinek tetszett.

Baranyi szerint Hagymási „komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon” mentette fel Vágvölgyit, ezért a szerdai testületi ülésen javasolta Hagymási felmentését. A Baranyival viaskodó ellenzéki képviselők belementek ebbe, de sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember, Kálmán Olga DK-s politikus férje kerüljön Hagymási helyére, írja a 444.

A lap tudósítása szerint Hoffmann nevét Torzsa Sándor, az MSZP-DK-frakció vezetője dobta be a semmiből, órákkal azután, hogy tárgyalni kezdték a témát. Hoffmann nem volt ott az ülésen, csak az önéletrajzát adták körbe a szünetben. Ebből kiderül, hogy a 90-es években az RTL-nél és a TV2-nél, majd a HírTV-nél és az ATV-nél is dolgozott. 2008 és 2015 között az állami tévé munkatársa volt, és a március 15-i bakisorozat után rúgták ki, abban az időben, amikor az M1-et hírcsatornává alakították.

DK-s javaslatra elfogadták azt is, hogy Vágvölgyi tartalomfejlesztési igazgató legyen, ami kiterjed a kerületi tévé, újság és a még nem létező online lap koordinálására. A főszerkesztői posztra viszont új pályázatot írnak ki, amit már nem független testület, hanem a képviselők bírálnának el, így nincs garancia arra, hogy Vágvölgyi marad az újság élén.

Vágvölgyi B. András néhány hete a 24.hu-nak adott nagyinterjút. Ebben beszélt többek közt arról is, „Magyarország sajnos immár kizárólag külső tényezők hatására keveredhet ki az orbánizmusból. Például akkor, ha Vlagyimir Putyin elveszíti a háborút, és megbukik, mint Oroszország vezetője.”

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik