Gazdaság

Aukciós portálokon vadászik az adóhivatal

Aki az interneten árulja portékáit, az sem mentesülhet az adózás alól. Idén már közel félezer ellenőrzést végzett a NAV a szektorban - számol be róla a Magyar Hírlap.

A lap szerint október végéig csaknem 440 ellenőrzést végzett az adóhivatal az aukciós portálokon megjelenő eladók körében. Ez duplája az előző év egészében tartott vizsgálatoknak. Eddig 164 millió forintnyi adókülönbözetet állapítottak meg, a kiszabott bírság összértéke pedig elérte a 12,5 millió forintot.

Az elektronikus kereskedelmen belül az aukciós portálok kiemelt értékesítési csatornát jelentenek, amelyet magánszemélyek, egyéni vállalkozók és társaságok is használnak. Ezeken a piactereken viszonylag nagy számban tűnnek fel olyan magánszemélyek, akik bejelentkezés és adófizetés nélkül meglehetősen nagy összegben kereskednek – mondta el a lapnak Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője.

Ha az eladó eseti jelleggel, maximum évi hatszázezer forint értékben ad el bármit, az értékesítés nem minősül gazdasági tevékenységnek, így nem is kell adót fizetnie ezután. Ha azonban ennél nagyobb összegben kereskedik valaki, akkor már gazdasági tevékenységet folytat, és nem alkalmazhatók rá a kedvezőbb adózási szabályok. Az adózóra ilyenkor az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok érvényesek. Ez alapján már egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell.

Előfordulhat, hogy a terméket magyar fogyasztó külföldi kereskedőtől vásárolja, vagy éppen fordítva. Kibúvó azonban ilyenkor sincs. Külföldi eladó Magyarországon is adóalannyá válhat, így az itthoni értékesítései után hazánkban kell megfizetnie az adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik